AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Loves träningsintresse gav ny karriär


Lars Josefsson 2019-01-14


Boråsaren Love Ljungström har gått från att vara en ganska normalslö tonåring till att satsa stenhårt på träning och ett sunt liv. Den satsningen har lönat sig, Love har i uppdrag av resebyrån Apollo Sports att åka runt i världen och testa olika sporter.

– Jag har faktiskt ingen idrottslig bakgrund, säger Love som Citybladet träffar på kontoret i det gamla Textilmuseet på Druveforsvägen 8.
Han berättar att han som liten testade det mesta, både fotboll och basket, men att han inte fastnade för något direkt. På gymnasiet – han gick grafisk design på Viskastrandsgymnasiet – slutade han försöka och började bara lite lätt med styrketräning

Efter gymnasiet fick Love jobb på en reklambyrå och i samband med ett filmjobb fick han frågan om att följa med ut på ett löppass på Rya åsar. ­
– Det var det värsta jag gjort, hemskt och skitjobbigt, men samtidigt härligt.
Något lockade och runt 2014 började Love springa mer och mer. Men det blev inte nog med det. Nu fick han en hint om att Love gott kunde testa ett simpass.
– Efter det passet sa simkompisen att jag nog var det värsta han sett, säger Love och skrattar lite.
För någonstans inom sig kände Love att det var ganska härligt att röra på sig.

Så han fortsatte. Under 2015 handlade det mest om löpning, lite styrketräning och lite simning.
– Sen köpte jag min första cykel 2016, en mountainbike.
Det här fick följder. Idag har Love inte mindre än fyra cyklar i förrådet därhemma.
– En mountainbike, en linjecykel, en transportcykel och en tempocykel som jag har när jag kör triathlon.
Första triathlontävlingen körde han 2018, Varberg Sprint med 400 meter simning, 20 kilometer cykling och 5 kilometer löpning. Den tävlingen följdes av en olympisk distans i Borås samma år: 1500 meter simning, 40 kilometer cykel och 10 kilometers löpning.
Året avslutades med en halv Ironman, alltså 1900 meter simning, 9 mil på cykel och 21 kilometer (en halv maraton) löpning.
– Det blev en ganska respektabel tid, 4 timmar, 57 minuter och 56 sekunder, säger Love och låter nöjd.

Träningsintresset har fått effekter. Dels att Love sa upp sig från reklambyrån. Jobbet inkräktade lite för mycket på träningen. Istället bestämde han sig för att starta eget som filmare och fotograf. Och så samarbetet med Apollo Sports.
– Jag har alltid gillat att testa saker, starta upp och experimentera med mig själv när det kommer till träning och kost, säger han och fingrar lite på ringen som det ska visa sig är en avancerad form av pulsklocka och som vi återkommer till.
Love berättar att han fick en idé om att göra någon form av följetong med sig själv och av en händelse kom han i kontakt med Apollo Sports och berättade om sin idé.

Den diskussionen har lett till att Love från och med i våras har varit ute på flera olika platser i världen och provat olika sporter och träningsaktiviteter.
– Första resan gick till Madeira. Där testade jag endurocykel och bröt tummen.
Till skillnad från mountainbike där man kör lite upp och ner längs vägar och stigar är endurocykel något helt annat.
– En endurocykel har väldigt låg tyngdpunkt och så susar man nerför ett berg i typ 60 kilometer i timmen och hoppas att man överlever.

I Indien ramlade han och fick ett sår på benet. Efter att ha vadat över en flod (läs bakteriehärd) blev såret infekterat.
Han har bland annat varit två gånger i Grekland, i Kappadokien, på Fuerteventura, Korfu och nu senast i Egypten. Filmer från äventyren finns på hans instagram och på youtube. Och mobilen är förstås full av bilder.
– Resorna är ett uppdrag, egentligen som vilket annat som helst. Jag ska marknadsföra Apollo Sports destinationer och resor och visa vilka sporter man kan göra. Träningsresorna växer ju som bara den.

Love erkänner att det är rätt häftigt att få komma iväg och se en massa olika platser. Och han konstaterar att var han än befinner sig i världen finns det gott om folk som tränar. En del blir vänner för livet. Och träningen kan också fungera som verktyg för att ta sig igenom jobbiga perioder.
– När det är jobbigt behöver i alla fall jag träning, rörelse, frisk luft och svett för att känna mening med saker och ting.

All träning har också lett till att Loves intresse för kost, sömn och hur kroppen fungerar ökat rejält. Jo, han medger att han till och med blivit lite av en nörd på temat.
– Jag är uppväxt i en restaurangfamilj och har alltid fått lagad mat hemma. Matlagning ligger mig varmt om hjärtat och jag äter ute väldigt sällan utan lagar det mesta själv.
Hans bästa kostråd är att äta lagad mat, mat som är lagad med kärlek av råvaror som är hanterade med omsorg. Själv handlar han väldigt mycket på reko-ringen i Borås för att vara säker på att han får bra råvaror. Han undviker helst raffinerad mat och socker.
– Och oftast äter jag två gånger per dag i ett ätfönster på åtta timmar och fastar sexton för att låta matsmältningen vila, förbättra insulinkänslighet och hålla blodsockret lågt och stabilt.
För att hinna med matlagningen föreslår han att man kan lägga två-tre timmar en kväll med att förbereda och göra matlådor som kan varieras med olika tillbehör. Och efter vissa morgonpass blir det en smoothie på grönkål, banan, mandelmjölk, blåbär, chiafrön, kokosfett, ägg samt collagen och vetegräspulver.

Sömn och gener hör till andra viktiga faktorer för att Love ska må bra. Hans ring mäter till exempel alla olika sömnparametrar och tack vare den kan han optimera både matintag och godnatt-tider.  
– Det senaste året har jag nog sovit 9 timmar per natt i genomsnitt.
Han har också gjort ett gentest som visar att han anlag för övervikt – vilket känns lite skrattretande när man ser den här långe och smale unge mannen, men ändå. Anlagen finns där, liksom ett anlag som gör att han har sämre upptag av D-vitamin och därför behöver lite tillskott för att må optimalt bra.
– Jag tycker kroppen är så fascinerande, vad man kan göra med den och hur mycket bättre man kan må om man lever med lite medvetenhet. Börjar man bara med en god vana så spiller den där lilla ändringen ofta över i andra delar av livet.

Namn: Love Ljungström.
Ålder: 22 år.
Bor: På Byttorp.
Familj: Sambon Clara, dansk svenske gårdshunden Valle på deltid.
Alltid i kylskåpet: Ägg.
Alltid i skafferiet: Mycket nötter och frön.


Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Tre generationer mammor om livet, barnen och Mors dag


Det är mycket mamma-erfarenhet som samlats i kökssoffan hemma hos Elsie Johansson. Tillsammans har de blivit mammor under ett tidspann på över 70 år, från 40-talet...

Läs mer


Trädgårdsmästaren som älskar att ha fingrarna i jorden


Det var under en biologilektion på Göteborgs universitet, med ögonen på...

Läs mer


Varje kund ska gå härifrån med ett leende på läpparna


Hon har börjat varje morgon med munk-te sedan ett par år tillbaka. Ett annorlunda...

Läs mer


Filodegskungen från Nitta och Grekland beredd att erövra Sverige


Han såg fast food-trenden komma till Sverige på 70-talet. Folk var stressade och ville...

Läs mer


Dunderhonung, miljöval och löparfester ger mig energi


Han är skåningen som, via Göteborg, hamnade i Borås och en av dem vi kan...

Läs mer


Deras affärsidé; otroligt lokalt producerade ägg


Likt nötkreatur i Japan får lyssna på Beethoven har hönsen på...

Läs mer


Padel en sport för alla


Han som hade vigt sitt liv åt fotbollen. Ungdomsproffs i blåvitt, två hä...

Läs mer


Upptäck potentialen i din garderob


Det är en kreativ, driven och positiv person vi möter i entrén till Textile...

Läs mer


Dags för Thelin-effekten


Den allsvenska premiären är bara en vecka bort. Månader av förberedelser...

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen