AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Mannen, myten, mustaschen


Sofia Thulin 2019-03-04


Nyss fyllda 21 öppnade han eget konditori i en stad som då hade nästan 40 bagerier. Tala om konkurrens. I bagaget hade han några år på Wahlströms & Spencers Konditori och en utbildning på Konditor­fackskolan i Uppsala, i folkmun även kallat tårtuniversitetet.
Mitt intresse kom redan i skolköket skulle jag säga, men framförallt var det min farmor som inspirerade mig, berättar Jan.
 
Även hans far tyckte att sonen hade en alldeles särskild talang för bakverk. Sagt och gjort, fadern hittade ett konditori som behövde ett lyft och gav nycklarna till sonen.
När vi tog över Rammefors var det ett klassiskt konditori men ganska snart började vi också göra bröd. Vi hade inte råd med någon ångugn så vi slängde in vatten i vår lilla ugn för att få den rätta fuktigheten.

Experimentlustan var stor
 under alla år, inte minst tack vare hustrun Christina.
Att färga in marsipan var inte vanligt på den tiden. Men vi experimenterade med allt för att skapa nya spännande effekter. Färgerna kom ofta från naturens eget skafferi.
Det här med råvaror har alltid varit viktigt för Jan. Under alla hans år användes enbart äkta råvaror, aldrig några substitut eller halvfabrikat. För några år sedan sålde han konditoriet och idag är det en tidigare anställd som driver verksamheten.
 
När vi träffar Jan är det oundvikligt att inte prata om Sverigebakelsen. Det var en nationell tävling som utlystes 1983 där en bakelse skulle skapas för nationaldagen. Såväl Jan som Christina hade varsitt bidrag med i finalen, det blev Jans skapelse 
”Snövit” som vann.
Enligt juryn hade bakelsen allt – utom en svensk flagga. Det gick snabbt att fixa till. Och än idag är den en storsäljare landet runt den 6 juni.
 
Apropå storsäljare är övergången till semlor naturlig. Jans förhållande till den gräddiga och mandelmassastinna bullen är något konservativ. Det ska helst vara en enkel bulle med en nypa kardemumma, riktig mandelmassa, äkta grädde och florsocker. Där kunde artikeln tagit slut om vi inte hade bett Jan att provsmaka ett par av Citys egna semlor, en traditionell variant och årets nyhet, Nutella-semlan.
Alltså, Nutella-semlan är överraskande god, är det vaniljkräm i också? Jag tror jag skulle ta en av varje, det är ju bara Fettis­dagen en gång om året.
 
Avslutningsvis måste vi ställa frågan om hur den omtalade mustaschen kom till.
– Jag tävlade med en kompis om vem som kunde få det snyggaste skägget under en sommar. Det visade sig att jag inte hade något anlag för skägg, däremot tog sig mustaschen fint. När jag skulle raka av den för några år sedan blev det vilda protester från barnen, så den får vara kvar. ν
 

Tipsa en vän     Skriv ut



Vinjett Profilen


Det persiska nyåret


Över 190 miljoner människor firar Nouruz, det persiska nyåret, världen över. Pouya Shabani gör det i Borås. Och som kurd från Iran gör han det...

Läs mer
<span class=\

Han har blommor i generna


I Holland,  någon gång på 1600-talet, såldes en mycket speciell tulpan...

Läs mer


Mannen, myten, mustaschen


Nyss fyllda 21 öppnade han eget konditori i en stad som då hade nästan 40...

Läs mer
&Auml;lskar att vara ute. Ingrid Krafft har nära till Hestra- stugan och Hestra IF:s skidspår.

För Ingrid Krafft är skidåkningen ett måste


I lördags var Ingrid Krafft en av 7.500 tjejer, kvinnor och damer som satte på sig...

Läs mer
Knäckebrödets dag. I morgon tisdag, den 19 februari, är det knäckebrödets dag. Det tycker Peter Joon, vd på Leksands knäckebröd och bagare i sjätte generationen att vi ska fira.

Fira knäckebrödets dag med en god macka


Frukt och grönt i all ära. Men visste du att vanligt, hederligt knäckebröd...

Läs mer
Ett lyft. Enhetschef Mattias Karlsson och hans kollega Johanna Skansare är nöjda med renoveringen av Stadsparksbadet.

Sportlovstips: Stadsparksbadet öppet igen!


Trots att det är en helt vanlig onsdagsförmiddag är det liv och rörelse i...

Läs mer
Mellodags. – Jag tror tävlingen kommer att upplevas som fantastiskt rolig, säger Christer Björkman om årets upplaga av melodifestivalen.

– Det finns ingen större stjärna!


– Vi har ett startfält som är fantastiskt, säger Mr Melodifestivalen, Christer...

Läs mer
Brinner för rätt sorts mat. Amir Badeie driver Raw Food Café och ägnar hela sina vakna tid åt mat och att forska kring mat och näring.

Kemiingenjörn som blev raw food-kock


Lunchbuffén är framdukad på Raw Food Café vid Södra torget. En mä...

Läs mer
Citys Fiskaffär. Michél “Micke Fisk” Eriksson (t h) basar över Fisk & Sånt (tillsammans med Jonas Karlman som saknas på bilden). Miro Balta och Ola Zandén är relativt nya här – men har båda många års erfarenhet.

Fisk & Sånt håller boråsarna med fina fisken


Klockan är åtta tisdagen före jul och på Fisk & Sånt råder...

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen