AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Sportlovstips: Stadsparksbadet öppet igen!


Sofia Thulin 2019-02-11

Ett lyft. Enhetschef Mattias Karlsson och hans kollega Johanna Skansare är nöjda med renoveringen av Stadsparksbadet.

Ett lyft. Enhetschef Mattias Karlsson och hans kollega Johanna Skansare är nöjda med renoveringen av Stadsparksbadet.Trots att det är en helt vanlig onsdagsförmiddag är det liv och rörelse i Stadsparksbadet. Ena bubbelpoolen är full av njutande badare och i småbarnens lagun plaskar några mindre barn med sina mammor.

Ett gäng högstadieelever från Landvetter – skolan kommer varje år med alla högstadieklasser under en vecka – stojar (det är fel ord, för de roar sig under relativt lugna former) och i motionsbassängen finns flera motionärer som nöter sina längder. Under sportlovsveckan kan vi emellertid räkna med betydligt fler besökare – Stadsparksbadet är ett populärt utflyktsmål, speciellt om vädrets makter bjuder på gråväder och rusk.
– Vårt upptagningsområde är de närliggande kommunerna, många Göteborgsfamiljer kommer på helgerna och vi har många besökare från Alingsås, åtminstone fram till de öppnar sitt eget badhus, säger Johanna Skansare som jobbat här sedan 2001.

Idag är hon biträdande enhetschef och utför de flesta sysslorna som finns i ett badhus: simskola, vattengympa och städning. Dessutom assisterar hon enhetschef Mattias Karlsson med administration.
Citybladets fotograf Tomas Eriksson anländer och som gammal simmare känner han redan Mattias, det här är hemmaplan för Tomas så han och Mattias pratar en stund om gamla simbekanta. För trots att Mattias bara jobbat som enhetschef här på Stadsparksbadet sedan augusti har han många års erfarenhet från badhus. Mattias har bakgrund som fritids- och ungdomsledare och han har också varit föreståndare för simhallen i Dalsjöfors i fjorton år.
Två blöta simhallsmedarbetare kommer in i personalrummet och frågar efter rastschemat. Johanna plockar fram den senaste versionen och lämnar besked.

Den sista maj 2017 stängde Stadsparksbadet för renovering.
– Det behövdes, säger Mattias och konstaterar att det var hög tid.
Kakel och klinker far illa av klor och vatten, därtill behövdes både reningsverk och ventilationssystem en rejäl uppdatering.
– Det är det som besökarna inte ser som tagit en stor del av renoveringen.
Och även om själva simhallen är sig lik har en stor förändring skett vad gäller omklädningsrummen.
– Tidigare hade vi fyra omklädningsrum, berättar Johanna, de var uppdelade på pojk, flick, dam och herr. Nu har vi bara dam och herr och vi har dessutom breddat omklädningsrummen ut mot parkeringen. De har blivit betydligt rymligare och vi är väldigt nöjda med dem.

Och även om simhallen är sig lik är alla ytskikt utbytta så hela hallen har fått nytt klinker och nytt kakel.
– Rutschbanan är också ny, säger Mattias och pekar, men den har samma sträckning som innan, det gick inte att göra på något annat sätt.
Den lilla lagunen för de mindre barnen har fått lite nya vattenattraktioner och den stora rutschkanan här är ersatt av en som är lite mindre.
Den lodräta klätterväggen har försvunnit, Johanna konstaterar att den var för dålig för att bli kvar, men den vågräta är fortfarande på plats för klättersugna. Kassan och receptionen hör också till det som byggts om och till.
– Den var för trång, nu är den rymligare och den har också tillgänglighetsanpassats. Det har blivit mycket bättre, säger Mattias.
Både han och Johanna är väldigt nöjda med renovering.
– Det blev lika bra som vi hade tänkt, även om man alltid vill ha mer. Men det är ju inte vi som håller i pengarna, säger Johanna och skrattar lite.
Under renoveringen har hon och de övriga anställda varit utplacerade på stadens andra simhallar: Borås simarena, i Sandared och i Dalsjöfors.
– Det känns bra att vara tillbaka, vi har varit väldigt förväntansfulla.

Att jobba i en simhall är ett varierande arbete, tycker Johanna.
– Man sitter ju inte direkt still!
Simskola, bevakning och städ är de tre mest förekommande sysslorna.
– Det är en bra spridning och vi är ett gott gäng som jobbar här.
Det finns dock sånt i arbetsmiljön som är mindre lockande. Den stora arbetsmiljöfrågan handlar om ljudnivån, eftersom ljudet sprids bra i den höga lokalen. Personalen har hörselskydd och de lär sig också snabbt att inte jobba i långbyxor – klimatet på arbetsplatsen är både varmt och fuktigt.
– Men man vänjer sig vid värmen.

På Stadsparksbadet erbjuds simskola för både små och stora. Under vardagarna håller personalen simskola för stans skolelever fram till två, halv tre på dagarna. Privat simskola i badets regi, till vilka föräldrar kan anmäla sina barn, sker senare under eftermiddagarna.  Behovet av simskola för vuxna har ökat, numera är inte alla uppvuxna med simundervisning i skolan och bland annat tack vare tävlingsformer som swim run och triathlon vill allt fler lära sig crawla.
– Intresset är ganska stort, konstaterar Johanna.
Vattengympapass hålls också varje vardag – och här finns alla åldrar och båda könen bland deltagarna. Det är väl helt enkelt så att det finns något för alla i ett badhus.

Namn: Stadsparksbadet
Startades: 1985
Antal besökare per år: Cirka 250.000 (innan badet stängdes för renovering).
Antal bassänger: Sammanlagt 8 – undervisningsbassäng, motionsbassäng, vågbassäng, hoppbassäng, lagun, två bubbelpooler och en kallbassäng.
Antal anställda: 20 schemalagda samt timanställda och driftspersonal.
Bassängtemperatur: 28 grader, 33-34 grader i undervisningsbassängen vissa dagar (annars 30), varmare i bubbelpooleerna och i kallbassängen cirka 13–15 grader.
Lufttemperatur: Cirka 30 grader.Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Det persiska nyåret


Över 190 miljoner människor firar Nouruz, det persiska nyåret, världen över. Pouya Shabani gör det i Borås. Och som kurd från Iran gör han det...

Läs mer
<span class=\

Han har blommor i generna


I Holland,  någon gång på 1600-talet, såldes en mycket speciell tulpan...

Läs mer


Mannen, myten, mustaschen


Nyss fyllda 21 öppnade han eget konditori i en stad som då hade nästan 40...

Läs mer
&Auml;lskar att vara ute. Ingrid Krafft har nära till Hestra- stugan och Hestra IF:s skidspår.

För Ingrid Krafft är skidåkningen ett måste


I lördags var Ingrid Krafft en av 7.500 tjejer, kvinnor och damer som satte på sig...

Läs mer
Knäckebrödets dag. I morgon tisdag, den 19 februari, är det knäckebrödets dag. Det tycker Peter Joon, vd på Leksands knäckebröd och bagare i sjätte generationen att vi ska fira.

Fira knäckebrödets dag med en god macka


Frukt och grönt i all ära. Men visste du att vanligt, hederligt knäckebröd...

Läs mer
Ett lyft. Enhetschef Mattias Karlsson och hans kollega Johanna Skansare är nöjda med renoveringen av Stadsparksbadet.

Sportlovstips: Stadsparksbadet öppet igen!


Trots att det är en helt vanlig onsdagsförmiddag är det liv och rörelse i...

Läs mer
Mellodags. – Jag tror tävlingen kommer att upplevas som fantastiskt rolig, säger Christer Björkman om årets upplaga av melodifestivalen.

– Det finns ingen större stjärna!


– Vi har ett startfält som är fantastiskt, säger Mr Melodifestivalen, Christer...

Läs mer
Brinner för rätt sorts mat. Amir Badeie driver Raw Food Café och ägnar hela sina vakna tid åt mat och att forska kring mat och näring.

Kemiingenjörn som blev raw food-kock


Lunchbuffén är framdukad på Raw Food Café vid Södra torget. En mä...

Läs mer
Citys Fiskaffär. Michél “Micke Fisk” Eriksson (t h) basar över Fisk & Sånt (tillsammans med Jonas Karlman som saknas på bilden). Miro Balta och Ola Zandén är relativt nya här – men har båda många års erfarenhet.

Fisk & Sånt håller boråsarna med fina fisken


Klockan är åtta tisdagen före jul och på Fisk & Sånt råder...

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen