AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Trädgårdsmästaren som älskar att ha fingrarna i jorden


Sofia Thulin 2019-05-13


Det var under en biologilektion på Göteborgs universitet, med ögonen på något abstrakt i ett mikroskop, hon kom till insikt.
– Det är inte här jag ska vara, jag ska ha fingrarna i jorden.
Vi har bestämt träff med Bitte Larsson, park- och anläggningsarbetare inom Borås Stad. Och var om inte i Stadsparken, en av stadens lungor och Bittes hemmaplan.

I grunden är hon trädgårdsmästare. Vägen dit var inte spikrak, trots att hon redan i unga år skapade herbarium i barndomshemmet i Väse, någonstans mellan Karlstad och Kristinehamn i Värmland. Som dotter till en ICA-handlare kom hon tidigt i kontakt med växtriket och då framförallt grönsaker. Som 10-åring fick hon 7 öre i minuten för att packa upp varor. Några år senare hade hon avancerat till ansvarig för grönsaksavdelningen i den större ICA-butiken i Karlstad. Det var då hon bestämde sig för att lägga grönsakerna på hyllan, så att säga. Tre år senare, efter utbildningar i Åkarp, Norrköping och Alnarp fick hon sin examen. Trädgårdstekniker stod det på betyget, Bitte föredrar Trädgårdsmästare.

I 25 år såg hon till att Göteborgs botaniska trädgård bokstavligen växte. Hennes speciella ansvar var tropiska växter med fokus på orkidéer.
– Det var en fantastisk arbetsplats med en underbar miljö, men jag träffade kärleken och flyttade till Rångedala. Och i längden blev pendlingen för jobbig.
Hon fick arbete på Rångedala plantskola där hon stannade i tre år innan Borås Stad och Servicekontoret knackade på dörren.

Bitte blev anställd på Parkavdelningen, som är en del av Servicekontoret. Avdelningen är indelad i tre områden: gräs, parker och skolor. De fungerar som vilken entreprenör som helst och blir upphandlade av Borås Stads tekniska avdelning, men även av andra kommunala förvaltningar.
– Vår ambition är att sätta Borås på kartan, även när det gäller växter, parker och trädgårdar. Ett bevis på att vi är på rätt väg är att kulturvandringar numera ofta stannar upp och tittar på våra planteringar, det är kul.

Det kan ibland vara ett slitsamt arbete. Som när 5000 växter ska i jorden samtidigt i rabatten ned mot Viskan och Sandwalls plats. Eller som när de hade planterat nästan hälften av alla urnor med fina växter, som skulle ut på stan, för att nästa dag upptäcka att frosten slagit till. Växterna såg ut som fryst sallad, det vara bara att tänka om och tänka nytt. Men det är ändå värt allt slit.
– Boråsarna är verkligen stolta över sin stad. Det är ofta människor kommer fram och talar om för oss hur fint de tycker att det är. Och många har bra synpunkter på förbättringar som vi tar till oss.

Hur går det då med alla växter, får de vara ifred för skadegörelse?
– Det fungerar väldigt bra, det är boråsarnas planteringar och då får de vara ifred. Då är det värre med väderleken. Under förra årets sommar var det tufft att hinna med all bevattning, men tillsammans med alla kollegor på Servicekontoret klarade vi det också.

Samarbetet med tekniska förvaltningen fungerar bra. De tar fram idéer och skisser som sedan verkställs av Bitte och hennes kollegor. Ett exempel är motivrabatterna på Allégatan. De är lite av en utmaning att skissa upp och plantera. I den ena av rabatterna brukar de klassiska ullsaxarna planteras. De uppskattas mycket av boråsarna och är roliga att göra tycker Bitte som dock säger att växter går bra, men jag skulle aldrig kunna bli graffittikonstnär.

Förutom planteringar under vår och sommar är det mycket annat som ska göras. Träd och buskar ska planteras, beskäras eller fällas, höstblommor och lökar sättas, granris läggas ut, julbelysning hängas upp, snö skottas från vägar och trappor, refuger och rondeller skötas liksom redskap och maskiner, för att bara nämna några arbetsuppgifter.
– Vi gör så många olika saker som ingen egentligen tänker på. Om någon hade sagt till mig för några år sedan att jag skulle plantera tusentals växter under sommaren och köra plogmaskin på vintern hade jag bara skrattat …

När vi frågar Bitte vad hon gör när hon är ledig kommer svaret snabbt.
– Jag är i min trädgård. Ofta varje dag och gärna hela helgen. Det är mitt största intresse och det syns. Det är ingen park på något sätt, men jag gillar att vara spontan i mitt tänk. Och det är på väg att bli riktigt bra. Jag tänker mycket i olika volymer och nivåer, bygger ihop det, inte bara ett träd där och en buske där.

Intresset för mat har alltid funnits där naturligt med tanke på uppväxten i en ICA-familj och hennes eget odlarintresse. Nu för tiden blir det mest vegetariskt och under sommaren och hösten är Bitte så gott som självförsörjande på grönsaker.
– Så här under sommaren är det underbart att grilla bönburgare med lite färsk sparris och en squashgratäng med tomat, vitlök och ost.


Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Nu blir det lättare att välja vego på City Knalleland


Om bara ett par veckor anländer en ny, stor kyl till City Knalleland, redo att fyllas med med varor. Det blir schnitzlar, pålägg, biffar och mycket annat gott – gemensamt fö...

Läs mer


Med stort hjärta för Rångedalas barn och unga


Det är dags för skolstart! Det betyder också startskottet för förä...

Läs mer


En efterlängtad surströmmingsklämma


Kerstin Rosholm bor i Bollebygd sedan många år tillbaka men kommer ursprungligen...

Läs mer


Kräftfiskaren i Gingri hoppas på fulla burar

 


Äntligen kräfttider! En höjdpunkt på året för alla skaldjursä...

Läs mer


Sebastian fixar stjärnspäckad festivalhelg vid strandkanten


SOMMAR ÄR INTE LIKA med semester för Sebastian Andersson. Tvärtom, faktiskt....

Läs mer


Hasse har lärt generationer av boråsare att simma


Få boråsare har nog tillbringat lika mycket tid i klordoftande badhus som Hasse...

Läs mer


En högtid fylld av svensk tradition


Gunvor Pettersson och vännerna i Hembygdsföreningen Westergyllen har planerat, fixat och...

Läs mer


Med blicken mot sommarlovet


William Malm kommer direkt från ett spanskaprov till intervjun. Han är mitt inne i...

Läs mer


Mjölkbonden som värnar om det lokala – kunderna och djuren


En bit norr om Fristad, strax innan Borgstena, ligger Kråkarp 11. Eller Kråkarps...

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen