AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Profilen
Annons – Växtcoachen
Annons – Recept
Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Kökscoachen
Annons – Hälsocoachen

Vill kunna se barnbarnsbarnen i ögonen


Louise Lundin 2015-09-14

Före detta BT-journalisten Yvonne Gunneriusson är en av deltagarna i Minimeringsmästarna.

Före detta BT-journalisten Yvonne Gunneriusson är en av deltagarna i Minimeringsmästarna.



Namn: Yvonne Gunneriusson.
Ålder: 67 år.
Bor: Hestra.
Familj: Sambon Håkan, två egna och en bonusdotter, sju barnbarn.
Alltid i kylskåpet: Rysk yoghurt, västerbottenost.
Alltid i skafferiet: Rågflingor, solrosfrön.
Bästa återvinningstips: Planera så att du inte behöver kasta så mycket mat, planera så att du slipper onödiga bilresor, handla på second hand – det finns så många som vinner på det!


Det var döttrarna
som började. Numera har miljötänket satt sig i ryggraden på Yvonne Gunneriusson.  
– Tack vare att vi gick med i Minimeringsmästarna har jag blivit än mer medveten, säger hon, och knycker en formulering av före detta kollegan Karin Samuelsson som i en krönika skrev om hur hon ville kunna se sina barnbarnsbarn i ögonen.

I många år arbetade Yvonne som journalist på Borås Tidning.  
– Jag trivdes jättebra, träffade så mycket folk och hade fantastiska arbetskamrater.  
Att för två år sedan fatta beslutet att gå i pension var inte helt enkelt. Men till slut gjorde hon det. Två veckor efter pensioneringen såg hon en annons där Erikshjälpen sökte volontärer.  
– Nu står jag i kassan och i cafét flera gånger i veckan.  
Yvonne brinner för det här med second hand, mycket på grund av att det är så många som vinner på konceptet.  
– De som ger, vi som får, de som köper till billiga priser, biståndet Erikshjälpen kan lämna till barn och ungdomar i hela världen och det som blir över körs till Estland.  
Lokalt i Borås har bland andra 4H-gården och lekterapin på lasarettet har fått bidrag från Erikshjälpen under våren.  
Själv lämnar hon gärna in utsorterade kläder, är de för slitna, lägger hon dem i en kasse och stoppar i tunnan bakom Högskolan. Då går plaggen till textil återvinning.  
– Jag köper väldigt sällan nya kläder, säger hon och berättar om fyndet hon gjorde i påskas då hon var på jakt efter en gul pikétröja åt sambon Håkan.

Det fanns inte en enda gul pikétröja i stadens butiker, men när hon kom till Erikshjälpens butik – då hängde där en för det facila priset av trettio kronor!  
Själv använder hon sina kläder länge, tröttnar hon brukar hon byta med döttrarna.  
Det är de som lade grunden till Yvonnes miljöintresse.  
– De var med i Friluftsfrämjandet, fick tänket naturligt och har varit mina bästa läromästare.  
Sopsorterat har hon gjort länge och inrikesflygen går bort sedan sju-åtta år. Nu har hon lite dåligt samvete för den stundande Greklandsresan...  
– Så har vi en väggkompost som jag köpte när jag varit tjugofem år på BT.  
När Yvonne såg annonsen om Minimeringsmästarna i höstas nappade hon direkt.  
– Å, så spännande, tänkte jag. Jag ville lära mig mer.  
Och det har hon gjort. Att kaffesumpen är finfin i rabatten och att svalnat potatisvatten är mums för blommorna är nyinhämtade kunskaper. Men att man kan koka fond på räkorna som ska i fisksoppan när väninnan kommer på lunch, det har Yvonne vetat länge.

– Jag kastar i princip ingen mat alls, säger hon och berättar att matlagning är en stor hobby.  
Innan hon ställer sig vid spisen checkar hon kylskåpet för att använda det som finns. Eventuella rester blir en matlåda till Håkan. Deltagarna i Minimeringsmästarna får då och då olika utmaningar att klara av. Men att bjuda gäster på rester blev hopplöst för Yvonne.  
– Vi har ju aldrig några!  
Deltagandet i Minimeringsmästarna har också lett till att fler ekologiska varor hamnat i hushållets varukorg.  
– Det var en annan deltagare som tipsade om att det faktiskt inte blir så mycket dyrare, konstaterar Yvonne.

När vi träffas håller Yvonne på att återhämta sig från ett armbrott. Man skulle kunna skylla armbrottet på miljötänket...  
– Jag försöker sluta med Ajax, använder ett miljövänligt rengöringsmedel istället. Och såpa.  
Men att såpa är halt blev hon varse den hårda vägen.  
– Jag badade fötterna i såpvatten på altanen och sprang in på parketten utan att torka dem, säger hon och skrattar lite generat.  
I övrigt försöker Yvonne att inte tvätta för mycket. Kläder som bara känns aningen ofräscha kan lika gärna vädras. Och man måste faktiskt inte tvätta håret med schampo varje dag.  
– Jag tvättar mitt med olivtvål två gånger i veckan. Har jag tränat räcker det att skölja med vatten.  
Ett drygt halvår har gått sedan Yvonne gick med i Minimeringsmästarna. Men miljötänket har hamnat i ryggmärgen.  
– Någon nackdel? Ja, att man lätt får dåligt samvete när man inte kan leva upp till ambitionerna. Men ingen är ju perfekt!


Tipsa en vän     Skriv ut



Knäckebrödets dag. I morgon tisdag, den 19 februari, är det knäckebrödets dag. Det tycker Peter Joon, vd på Leksands knäckebröd och bagare i sjätte generationen att vi ska fira.

Knäckebrödets dag. I morgon tisdag, den 19 februari, är det knäckebrödets dag. Det tycker Peter Joon, vd på Leksands knäckebröd och bagare i sjätte generationen att vi ska fira.


Fira knäckebrödets dag med en god macka


Frukt och grönt i all ära. Men visste du att vanligt, hederligt knäckebröd är bland det bästa du kan äta? Vi tog ett snack med Peter Joon, vd för Leksands knäckebröd och knäckebrödsbagare i...

Läs mer

Knäckebrödet firas 19/2 för andra året



Knäckebröd (spisbröd, hårt bröd, hårdbröd) är jäst hårt bröd som härstammar från Sverige och traditionellt bakas av råg.

Läs mer
Chefar över brödet. Alicia Wikström är avdelningschef för kolonial, frys och bröd på City Centrum.

Alicia gillar Finn Crisp


När City Centrums avdelningschef för kolonial, frys och bröd, Alicia Wikström, bodde hemma fanns det alltid Finn Crisp i skafferiet. Det gör det fortfarande.

– Jag ä...

Läs mer


Kantarellrisotto


INGREDIENSER 4 port.
4 dl risottoris (t ex arborio)
2 bananschalottenlökar
1/2 dl rapsolja
2 dl vitt vin
5 dl kycklingbuljong (5 dl buljong motsvarar 1 1/2 msk konc kycklingfond + 5 dl vatten)

Läs mer


”Lägg smeten mellan två bakplåtspapper!”


Hej!
Det är knäckebrödets dag den 19 februari. Det vore kul att prova att baka eget knäckebröd - har du något tips på vad jag bör tänka på?

Läs mer
Ett lyft. Enhetschef Mattias Karlsson och hans kollega Johanna Skansare är nöjda med renoveringen av Stadsparksbadet.

Sportlovstips: Stadsparksbadet öppet igen!


Trots att det är en helt vanlig onsdagsförmiddag är det liv och rörelse i Stadsparksbadet. Ena bubbelpoolen är full av njutande badare och i småbarnens lagun plaskar...

Läs mer

Alla hjärtans dag



Detta är en dag jag tror det är vanligt att man antingen älskar eller hatar. Traditionellt sett firas denna tillsammans med en person man älskar ur en partnersynpunkt vilket...

Läs mer
Låt alla hjärtans dag gå i Rosa! Sanna Giger, Mahlin Ahlberg och Emma Andersson tipsar om alternativa Alla hjärtans dagspresenter.

Rött inte nödvändigt


– Det är klart att vi gillar Alla hjärtans dag, säger Sanna Giger som är avdelningschef i Citys växthus, det är väl trevligt med en dag då man kan...

Läs mer


Daimpannacotta


INGREDIENSER 4 port.
2 gelatinblad
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad med daim
Topping 1 dubbeldaim

Till servering
ev vispad grädde
bär

GÖR SÅ HÄR:

Läs mer


"En kärleksbakelse passar ju perfekt att bjuda på"


Hej!
Kan du tipsa om något ”hjärtligt” jag kan bjuda kollegorna på?

SVAR: Vilken bra idé. En kärleksbakelse passar ju perfekt att bjuda på denna dag!

Läs mer
Mellodags. – Jag tror tävlingen kommer att upplevas som fantastiskt rolig, säger Christer Björkman om årets upplaga av melodifestivalen.

– Det finns ingen större stjärna!


– Vi har ett startfält som är fantastiskt, säger Mr Melodifestivalen, Christer Björkman om årets mellofest som började nu i lördags.

Citybladet haffar Christer

Läs mer

Vår älskade och hatade Melodifestival

Mello – en tradition?

Nutellapannacotta

”Köp färdiga parmachips hos oss...”

Kemiingenjörn som blev raw food-kock

Vegetariska dagen nu på fredag 1/2

Gillar vegetariskt

Vegetarisk bolognese

”Apelsin- och saffrangryta med ris...”

Fisk & Sånt håller boråsarna med fina fisken

Förintelsen, en mörk period vi aldrig får glömma

Vårt ”eget” apotek

Panerad fisk med potatismos

Loves träningsintresse gav ny karriär

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – Kostcoachen
Annons – Nyheter
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Växtcoachen
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen