Warning: include_once(/shared/www/webnews.textalk.com/current/www/dk/include/update_statistics.php): failed to open stream: No such file or directory in /shared/www/webnews.textalk.com/20240307190756-d3338b7/www/dk/include/print_newspaper.php on line 11

Warning: include_once(): Failed opening '/shared/www/webnews.textalk.com/current/www/dk/include/update_statistics.php' for inclusion (include_path='/usr/local/php56/lib/php:.') in /shared/www/webnews.textalk.com/20240307190756-d3338b7/www/dk/include/print_newspaper.php on line 11
Ullångersbladet

Ullångers kyrka


Anki Hamberg 2007-03-26

Ullångers kyrka.
Bild:Hans Menzel
Ullångers kyrka.

Ullångers Kyrka, var ursprungligen en liten kyrka utan kor och torn, en medeltids salkyrka (enskeppig, rektangulär kyrka utan särskild markering av koret i arkitekturen) från 1200-talet.

Trånga fönstergluggar på söderväggen antyder på att kyrkan också hade som uppgift att fungera som befästning. Efter en ombyggnad 1907 - 1909 förlorade kyrkan sin medeltida karaktär, och omskapades till en tornförsedd korskyrka i nygotiks stil. En klockstapel som byggdes 1754 av två lokala snickare, stod intill kyrkan, men ansågs då överflödig och revs. Klockstapeln fick en ny placering på Murberget i Härnösand. I stapeln hänger en av de ursprungliga kyrkklockorna, gjuten 1753.

Kyrkan har flera mycket sevärda inventarier från medeltiden. I kyrkans högra sidoskepp hänger ett präktigt triumfkrucifix från 1400-talet, ovanför ingången till det lilla runda landaskrummet. Här står två medeltida ljusstakar i tenn och bredvid hänger en vacker rosenkransmadonna från omkring 1500-talet. I kyrkan finns mycket vackra korfönster, tillverkade av Hugo Schultz, från Sandö glasbruk.
Kyrkans verkliga sevärdhet var ett litet relikskrin tillverkat i franska Limoges i början av 1200-talet. Relikskrinet, det så kallade "Ullångersskrinet", är ett emaljarbete från romansk tid. Ett av få som "fanns" ( det är tyvärr stulet, men förhoppningsvis på väg tillbaka) i länet. Emaljeringen är utförd genom gjutning av färgad glasmassa i urtagningen i metallen, som var en vanlig teknik i Europa på 1200-talet. Skrinet har en höjd på 16 cm och har formen av ett hus med sadeltak. Det vilar på fyra fötter och är ornerat med fjorton änglafigurer i medaljonger. På skrinet finns också smala romanska bladrankor. Mellanrummen är fyllda av emalj i blått, vitt och grönt samt detaljer i rött. Detta skrin är en stor dyrbarhet och unikt för en kyrka i Ångermanland.

Fornlämningar och ortnamn i området visar, att människor varit bosatta här långt tillbaks i järnåldern.