Ett steg närmare en ny linbana
DOCKSTA Projektet med en ny toppmodern linbana upp på Skuleberget har tagit ett stort steg närmare att bli verklighet. Nu planeras en anläggning för ”plus 30 miljoner kronor” – som i bästa fall kan stå färdig nästa sommar.
Men det brådskar.
Om Tillväxtverket ska kunna gå in som medfinansiär till nästa år måste en ansökan vara inlämnad dit senast den 5 september.
Den gamla linbanan har drygt 50 år på macken. Nu kan den ersättas med en ny toppmodern sådan, som anses kunna dra besökare till hela regionen. – Ja det stämmer och kommunstyrelsen har beslutat att vara beredd att skjuta till en summa runt tio miljoner kronor, om regionen också går med, säger Susanne Königsson, chef för Kramfors kommuns samhällsavdelning.
Ett slutligt beslut i ett sådant här ärende kommer dock att behöva gå ända upp till kommunfullmäktige i Kramfors. Det förutsätter också att regionen går in med medel i minst samma nivå.
Även Höga Kusten Destinationsutveckling, bolaget som ägs av alla fyra kommunerna i Ångermanland, har en del medel. Och framför allt, kompetens påpekar hon.
Den fjärde intressenten som arbetat med förstudier och planering är DBTK, Docksta bordtennisklubb, som i dag äger den utdömda anläggningen.
– DBTK är med i diskussionerna också men har tydligt förklarat att de inte vill äga liften.
Avdelningschef Susanne Königsson hoppas att alla intressenter är med på en satsning på linbanan, som hon betonar är viktig för hela regionens besöksnäring. Arkivfoto
Susanne Königsson påpekar också att det troligen kan bildas ett bolag för drift och underhåll och ett som ägare. De exakta upplägget kring både ägande och drift är dock inte klart ännu.
Avdelningschef Susanne Königsson hoppas att alla intressenter är med på en satsning på linbanan, som hon betonar är viktig för hela regionens besöksnäring. Arkivfoto
Susanne Königsson påpekar också att det troligen kan bildas ett bolag för drift och underhåll och ett som ägare. De exakta upplägget kring både ägande och drift är dock inte klart ännu.
– Hur det sedan ser ut med Tillväxtverket vet jag inte, men där brukar man lägga till 50 procent av investeringarna.
Susanne Königsson, som själv bor i Docksta, säger dock att det är nödvändigt att lösa frågan.
– Linbanan är en dragare inte bara för området runt Skuleberget utan för hela regionen. Anläggningen är oerhört viktig.
Hon tror att det finns stora möjligheter att en modern linbana ska driva på besöksnäringens redan positiva utveckling ytterligare.
– Birka Cruises har ju till exempel kryssningar hit upp, där man brukar göra dagsutflykter, bland annat till Skulebergets topp. I år har inte linbanan varit i gång och det gav en del reaktioner.
Hon säger att anläggningen är minst lika viktig för besöksnäringen i stort året runt, som för det alpina. Att den skulle förlänga säsongen.
– Dessutom är ju stigar och annat uppe på toppen anpassade för funktionshindrade och en ny lift skulle underlätta för sådana besök.
Vi har också berättat om att Friluftsbyn är beredd att gå in med egna pengar för andra typer av satsningar i området om linbanan blir av. Exempelvis att bygga ut en anläggning för downhill med cykel. Kanske också ytterligare boendemöjligheter.
Fler entreprenörer har också idéer.
Att privata intressenter runt Skuleberget skulle gå in med pengar direkt i linbanan har diskuterats, men är komplicerat. Det skulle kunna innebära att Tillväxtverket inte vill vara med för att då stötta enskilda företag.
Enligt vad vi erfar är det hetaste förslaget just nu en linbana med fyra stolar i varje ”korg” som dessutom ska kunna gå betydligt snabbare under skidsäsongen än dagens föråldrade linbana.
Besöksnäringen i Höga kusten växer snabbt. Inte minst kring Skuleberget.
Besöksnäringen i Höga kusten växer snabbt. Inte minst kring Skuleberget.
Men också kunna köras långsamt sommartid, när utsikten kanske är en ännu viktigare del av upplevelsen.
Någon ny linbana kommer dock inte att hinna färdigställa till årets skidsäsong. Men Susanne Königsson säger att om allt går bra och alla bitar faller på plats kanske den kan stå klar under barmarkssäsongen 2020.
– Men det är mycket som återstår, som bygglov, rivningslov, upphandlingar och liknande.
Plus att regionen nu också snabbt ställer sig bakom kommunens preliminära beslut om investeringar.