Warning: include_once(/shared/www/webnews.textalk.com/current/www/dk/include/update_statistics.php): failed to open stream: No such file or directory in /shared/www/webnews.textalk.com/20240307190756-d3338b7/www/dk/include/print_newspaper.php on line 11

Warning: include_once(): Failed opening '/shared/www/webnews.textalk.com/current/www/dk/include/update_statistics.php' for inclusion (include_path='/usr/local/php56/lib/php:.') in /shared/www/webnews.textalk.com/20240307190756-d3338b7/www/dk/include/print_newspaper.php on line 11
Ullångersbladet

Tunnbrödets hjärta finns i Ångermanland


Katarina Östholm 2019-08-23


Ingrid Ölund, Skogs-Hilda i Ullånger, i full färd med att baka barkbröd. Arkivbild. FOTO: ROBBIN NORGREN
En gång var tunnbrödet basföda i det svenska hushållet. I dag är tunnbröd en delikatess som fortfarande bakas för hand i bagarstugor runt om i landet. Tunnbrödsakademins nya bok innehåller ett rikt material från tunnbrödslandet Ångermanland.


Vet du vad en bitå är? Om inte, så ska du läsa Tunnbrödsakademins nya bok ”Tunnbrödet – en läcker historia” där du kan lära dig allt om tunnbröd och lite till.
Boken är en liten kulturgärning i sig. Den gör inte anspråk på att vara en heltäckande skildring av allt som rör tunnbröd – men den gör ett tappert försök.
Här ryms alla möjliga historier om tunnbröd – varför man kan få näsblod av att baka korntunnbröd eller varför den som gräddar inte får göra hål i kakan (då blir man nämligen inte gift).
Här finns en lång rad traditionella recept med spännande namn – kärlekskaka, rieska, mjuk stomp, tuttul eller finbröt. Det är tunnbröd med sylt, tunnbröd med potatis, tunnbröd med ärtor, tunnbröd med blod eller tunnbröd med vört. Det är mackor, klämmor och rullar med alla möjliga fyllingar i mitten.

Resan med tunnbrödet är också en färd genom Sveriges historia. Samhälletsutveckling speglas genom tunnbrödet, från gammelvärldens gräddning på heta stenar till den moderna bakindustri som startade i Ångermanland och spred sig över Norrland.
I boken får man möta tunnbrödsnördar som Täpp Lars Arnesson i Malung, som bor på fäbod under sommaren och lär besökare att baka tunnbröd på traditionellt sätt. Eller bröderna Berg från Hälsingland, som blivit tunnbrödsambassadörer i Stockholm.






Här berättas förstås också om den ångermanländska tunnbrödsdrottningen, Skogs-Hilda i Ullånger, 


Skogs-Hilda använder bark från tall i sitt prisbelönta barkbröd. Arkivbild.
hon fäller träd, barkar dem samt torkar och mal barken. En tall ger cirka 250 gram färdigt mjöl– mer näringsrikt än råg – på vilket hon bakar ett vida omtalat barkbröd.
Skogs-Hilda (som egentligen heter Ingrid Ölund och i grunden är biomedicinsk analytiker) har vunnit inte mindre än tre SM-guld för sitt mathantverk; barkbrödet är en storsäljare och hon har till och med fått kunder i Norge, Finland, Japan och Belgien.

Tunnbrödsakademin bjuder både på en spännande historieskildring och en bakbok att inspireras av – med ett rikt material från tunnbrödslandet Ångermanland, med Sveriges äldsta tunnbrödsbageri i Mjällom i spetsen.
Boken är en enda lång kärleksförklaring till tunnbröd som får det att...


a