Warning: include_once(/shared/www/webnews.textalk.com/current/www/dk/include/update_statistics.php): failed to open stream: No such file or directory in /shared/www/webnews.textalk.com/20240307190756-d3338b7/www/dk/include/print_newspaper.php on line 11

Warning: include_once(): Failed opening '/shared/www/webnews.textalk.com/current/www/dk/include/update_statistics.php' for inclusion (include_path='/usr/local/php56/lib/php:.') in /shared/www/webnews.textalk.com/20240307190756-d3338b7/www/dk/include/print_newspaper.php on line 11
Ullångersbladet

Trevlig och lätt vandring upp till Herrestaberget


Hans Jonsson 2020-07-08

Sju vandrare från Docksta- och Ullångerstrakten på Herrestaberget
Bild:Hans Jonsson
Sju vandrare från Docksta- och Ullångerstrakten på Herrestaberget

Onsdag den 8 juli 2020 var väderprognoserna osäkra för oss vandrare. Skulle det regna eller inte? Vi hade tur och kunde vandra upp till Herrestaberget nära Docksta utan att bli duschade. Berget är ett naturreservat som länsstyrelsen förvaltar. Vi var fyra vandrare från Ullångerstrakten, Anki, Eileen, Marianne och jag Hans, och fyra trevliga vandrare från Dockstatrakten. Vår kunniga guide var Birgitta.

Vi gick på mjuka stigar och en skogsbilväg. Det var inte brant eller svårt att gå på något ställe. Några stigar hade Birgitta själv ordnat. Vi stannade till och tittade på intressanta blommor och växter. Dessutom såg vi en grävlingsfälla och, till allas överraskning, ett litet potatisland en liten bit från stigen! Det har Birgitta ordnat.



Orkidén Jungfru Marie nycklar
Bild:Hans Jonsson
Orkidén Jungfru Marie nycklar

Fin utsikt från Herrestaberget
Bild:Hans Jonsson
Fin utsikt från Herrestaberget

En orkidé som vi såg var Jungfru Marie nycklar. "Den är fridlyst och är vår kanske vanligaste orkidé, och den blommar i juni och juli. Blommorna är variabla och finns från mörkt till ljust rosa, men ibland är de vitaktiga och sitter i en tät blomställning", skriver Naturhistoriska riksmuséet. 

Det var mycket lättare att gå upp på än andra berg i Dockstatrakten, t ex Getsvedjeberget. Uppe på toppen av Herrestaberget hade vi en fantastisk fin utsikt. Två av oss hade med sig kikare. Vi tog vårt kaffe och fikabröd där uppe innan det var dags att ge tillbaka. 


På väg hem såg vi åtta unga vandrare på Höga Kusten-leden kring Docksta. När vi var hemma igen började det regna. Vi hade tur med vädret igen. Vi har inte behövt ställa in en enda vandring i år. Dagens trevliga vandring var ca fem km lång.