Warning: include_once(/shared/www/webnews.textalk.com/current/www/dk/include/update_statistics.php): failed to open stream: No such file or directory in /shared/www/webnews.textalk.com/20240307190756-d3338b7/www/dk/include/print_newspaper.php on line 11

Warning: include_once(): Failed opening '/shared/www/webnews.textalk.com/current/www/dk/include/update_statistics.php' for inclusion (include_path='/usr/local/php56/lib/php:.') in /shared/www/webnews.textalk.com/20240307190756-d3338b7/www/dk/include/print_newspaper.php on line 11
Ullångersbladet

STF Höga Kusten vandrade upp på Snödåsberget


Hans Jonsson 2020-07-22

Eileen, Caroline, Anki, Ingrid, Anders, Åke
Bild:Hans Jonsson
Eileen, Caroline, Anki, Ingrid, Anders, Åke

I år har det verkligen blivit populärt att vandra. Vi som bor i Ullånger längs Höga Kusten-leden ser varje vecka fler vandrare än vanligt. Kan det bli årets trend? Det är stärkande för både kropp och knopp och sprider inga virus. De flesta vandrare går norrut mot Örnsköldsvik  och är unga, tycker jag.

Onsdag den 22 juli 2020 var vi sju medlemmar av Svenska Turistföreningen som gick upp på ett mindre känt berg nära Lugnvik, Snödåsberget. Anki som var på hemmaplan guidade oss. Vi som vandrade var Anki, Carolin, Eileen, Ingrid, Anders, Hans och Åke. Vädret var bitvis lite blåsigt men lagom varmt och vi slapp både regn och mygg.

Namnet Snödåsberget funderade vi på. Vad betyder snöd? Anders tog reda på det, jag citerar ur ett mejl som han skickade till mig: "(numera bl. i vissa trakter, bygdemålsfärgat) om (lokal i) terräng o. d.: kal, öde; Kommentar från Anders: Kanske man kan 'översätta' Snödberget till Kalberget?"




Det var mycket lätt vandra i början
Bild:Hans Jonsson
Det var mycket lätt vandra i början

Den trevliga toppstugan med fin utsikt över Ångermanälven
Bild:Hans Jonsson
Den trevliga toppstugan med fin utsikt över Ångermanälven

Det var en lätt, ca tre km vandring upp. I början nästan utan lutning på mjukt underlag utan stenar och rötter. Sedan blev det lite brantare och mer klippor. Det växte gott om blåbär längs stigen. Eileen hade tänkt på att ta med en plockare och fick ihop en liter på kort tid. Bären var större än i skogarna runt Ullånger.

På toppen blåste det så vi gick in i stugan och fikade där, med coronaavstånd naturligtvis. Vi funderade på vilka vandringspsalmer det finns. "Var jag går i skogar, berg och dalar" och "Morgon mellan fjällen" var två exempel som vi nynnade på.



Rallarrosor lika höga som jag
Bild:Hans Jonsson
Rallarrosor lika höga som jag

Visste ni att man kan göra god saft av rallarrosor? Det gjorde inte jag men nu vet jag det. Här kommer ett recpt skrivet av Petter.

Rallarrossaft
20 små klasar rallarros
1 medelstor stjälk rabarber
1 liter vatten
5,5 dl socker

Plocka helst rallarrosen sent på säsongen, när de blommar i toppen. Då får människor och djur njuta av de flesta av blommorna och saften får kraftigare färg. Bryt av blomklasarna under den nedersta blomman och skaka av insekter. Varva i en kastrull med socker och fint skivad rabarber. Slå över kokhett vatten och låt stå och svalna ett dygn i rumstemperatur och sedan ytterligare fyra dygn svalt. Sila av och tappa upp på flaskor.

https://biofilia.se/2016/08/05/rallarrossaft/