Lördagen den 18 november 2017 - klockan 10:58
Tidningsföreningen Efter Arbetet
www.efterarbetet.se
www.efterarbetet.nu
Mejladress: efterarbetet@telia.com
   


Lars Persson om SD och en undersökning som slår in öppna dörrar

Rasism på programmet


Lars Persson 2009-04-04

DEBATT: P1 Kaliber har nu börjat publicera resultatet av tre reportrars wallraffande hos Sverigedemokraterna. Den putsade fasad, som partiledningen försökt bygga upp, krackelerar. Några av de grovt rasistiska uttalanden som SD-företrädare gjort bakom stängda dörrar borde skrämma bort en del potentiella sympatisörer.
Man behöver dock inte arbeta i det fördolda för att avslöja den främlingsrädsla, och ibland rasism, som finns inom SD. Dörren står vidöppen. 
Jimmie Åkesson påstår att SD har nolltolerans mot rasism och att de som uttrycker sådana åsikter uppmanas lämna partiet. Han räknar tydligen kallt med att ingen ska läsa partiets handlingsprogram. Där finns nämligen rasismen inbyggd, även om den är nödtorftigt dold med sköna omskrivningar. 
Det mest uppenbara exemplet hittar man i Sverigedemokraternas invandringspolitiska program. Där beskrivs hur partiet vill förhindra eller försvåra familjebildning mellan svenskar och andra etniska grupper. Av alla typer av invandring är det just anhöriginvandringen man är mest negativ till. Man skriver att ”En stor del av dessa har helt saknat skyddsbehov och har endast drivits av ekonomiska och sociala motiv”. 
 
Men rätten till familjebildning står inskriven i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, och vad skyddsbehov har med familjebildning att göra framgår inte i SD:s program.
För att försvåra för svenskar att bilda familj med människor av ”fel” etnicitet vill man att ”invandringen av personer från kulturellt avlägsna länder begränsas till ett minimum”. Man skriver också att det kan ”bli nödvändig med ett tillfälligt totalstopp för icke- västlig invandring”. 
Hur tillfälligt stoppet ska vara anger man inte.
Den som vill bilda familj med en person från ett kulturellt närstående land ska tvingas betala en straffavgift på ett prisbasbelopp, som för 2009 är 42 800 kronor. SD motiverar straffavgiften med att den ska vara ett bidrag till svenskundervisning och övriga anpassningskostnader.

Men de flesta invandrar ju som unga vuxna och tar med sig en utbildning, som det skulle ha kostat samhället en miljon kronor att ge en infödd. Svenska för invandrare kostar 30 600 kronor per år och elev. Den mesta undervisningen i Sverige, även vuxenundervisning, är gratis. Det finns alltså ingen anledning att betala för just svenskundervisning.

Några ”övriga anpassningskostnader” existerar inte. Tvärtom har Statistiska Centralbyrån visat att hushåll som består av både svenskar och invandrare betalar mer skatt och får mindre socialbidrag än helsvenska hushåll .
 
Den som vill ta reda på mer om vad SD står för kan läsa de många bloggar som drivs av deras sympatisörer och förtroendevalda. Till exempel Dragan Klaric som sitter i styrelsen för SD Helsingborg. När tidningarna presenterade årets förstfödde på nyårsdagen beklagade han sig över att bebisen hette Malik och inte Per, Sven eller Nils. Han skrev: ”Hur tror ni det kommer att se ut i en snar framtid när det bara föds Muhammeds och Ahmeds? När svensken blir en minoritet i sitt eget land! Vem ska då försörja denna enorma mängd av massinvandrade människor från främmande länder?”
Varför tillåter SD:s partiledning att förtroendevalda uttrycker sig så på sina bloggar om partiet har nolltolerans mot rasism?
Jo, den putsade fasaden är till för att locka missnöjda väljare från andra partier, men för partiets kärnväljare skulle en sådan bild ge ett alltför utslätat intryck. Därför låter ledningen enskilda företrädare förmedla SD:s verkliga politik, väl medveten om att de flesta inte läser deras bloggar.
SD har ca tre procent av väljarsympatierna – knappt mer än för två år sedan. Det är dock viktigt att inte bara avslöja vad SD står för, utan också se till att inte andra partier tar upp delar av deras politik. Därför är det viktigt att förmedla en balanserad bild av invandringen och tala om att invandrare faktiskt arbetar, betalar skatt och bygger upp Sverige tillsammans med svenskarna.

Lars Persson, redaktör för bloggen Vi i Sverige, http://viisverige.blogspot.com/
 

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut
Kommentarer
10. Inte relevant Lars Persson 2009-04-09
9. En annan sida Niklas Lindgren 2009-04-09
8. Jag kan lova... Lars Persson 2009-04-06
7. Lågkvalitativt reportage, Lars. Bosse 2009-04-05
6. Inte stora krav på bevis Lars Persson 2009-04-05
5. Bevis nog! Bosse 2009-04-04
4. Tack, redaktionen Lars Persson 2009-04-04
3. Tack ... Eva Hillén Ahlström 2009-04-04
2. Vad tycker du då, Bosse? Lars Persson 2009-04-04
1. Balanserad.............. Bosse 2009-04-04
Vad händer i "medielandskapet"?

Bo Reimer, professor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3), Malmö högskola, kommer till Efter Arbetets årsmöte och talar om vad det är som händer i medievärlden och hur det blir i framtiden. 
Söndagen den 29 mars kl. 16.00 på Per Albins hem, Per Albin Hanssons väg 91- 93 i Malmö. 
Anmäl att du kommer till
efterarbetet@telia.com.

Läs mer

Kallelse till
Tidningsföreningen Efter Arbetets
årsmöte 2015

Härmed kallas du som medlem - enskilda och organisationer - till Tidningsföreningen Efter Arbetets årsmöte söndagen den 29 mars kl. 16.00. Plats: Per Albin Hanssons födelsehem, Per Albin Hanssons väg 91- 93 i Malmö.

Läs mer

Grekland är Europas hopp!

Mark Blyth fick pris för boken Austerity: The History of a Dangerous Idea

Det grekiska dramat, som är en tragedi för den europeiska gemenskapen, fortsätter och i nyhetsrapporteringen från det pågående EU-toppmötet läser jag att ”Grekland varnar för akuta ekonomiska problem, men hålls ändå kort av övriga länder i eurozonen.”

Läs mer


Medlemsbrev december 2012

Tidningen Efter Arbetet utkommer inte längre som veckoslutstidning.
ETC Förlag AB har beslutat att prenumeranterna istället skall få en tidning som heter ETC Malmö och som Tidningsföreningen Efter Arbetet inte på något sätt är inblandad i.
Detta är i korthet bakgrunden.

Läs mer


Läs mer

Ytterhögerns drottning

Petter Larsson om Marine Le Pen och den franska radikalhögerns frammmarsch.


”Fransmännen tycker som vi” jublade Marine Le Pen inför ett par tusen aktivister i den fashionabla parisförorten Boulogne-Billancourt i slutet av januari. Dagen innan hade en opinionsmätning visat att allt fler sluter upp kring Front...

Läs mer

Kulturkampen

Varför röstar allt fler europeiska arbetare på ytterhögern?


Det är INTE ekonomin, dumbom, utan kulturen.

Ja, ska man i en enda mening förklara varför högerradikala partier, som Front National, Schweiziska Folkpartiet eller Sverigedemokraterna, vinner mark måste man vända på Bill Clintons...

Läs mer
Ignacio Ramonet på besök i Malmö.

De komprometterade

Ignacio Ramonet om eurons kris och vänsterns hopp


– Eurokrisen är som ett krig, utan bomber, men med en enorm förstörelse. I Spanien går nu fem miljoner arbetslösa. Ungdomsarbetslösheten är 50 procent. Vad kan ske i ett sådant samhälle? Allt, vad som helst!

Ignacio Ramonet låter mer...

Läs mer

Gula faran


KULTUR. Nu kommer kineserna. Och indierna. Det måste Europa stoppa. Annars blir vi de nya fattiga. Det är budskapet i den tyske journalisten Gabor Steingarts bok Välståndskriget. Hos Steingart är de rika rika för att de är smarta, ansvarstagande och fyllda av entreprenörsanda. Åtminstone i USA kan dessa egenskaper dessutom överföras genetisk....

Läs mer
Vårdförbundet i Skåne:

Kunskap måste värderas!DEBATT. Vill vi att det ska bedrivas någon sjukvård i Sverige i framtiden? I så fall är det dags att vi alla gemensamt talar om för våra politiker att vi faktiskt vill det. Sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och barnmorskor fyller alla viktiga och avgörande funktioner i hälso- och sjukvården. Men vem vill i framtiden...

Läs mer
Klimatsmarta?

Nu ska miljön bakas in i kostråden!

NYHETER & REPORTAGE. – Fortfarande är det allra viktigaste för konsumenten att få veta vad livsmedlen innehåller, berättar Svanhild Foldal, statsinspektör på Livsmedelsverket. Hon kan hänvisa till en undersökning av nordiska konsumenters inställning till livsmedelsmärkning. 90 procent av de svenskar, danskar, norrmän, islänningar och...

Läs mer
Alliansens nya folkhem:

Noga att skilja mellan styvbarn och kelgrisar

Kan en enda grupp i samhället från en dag till en annan dramatiskt höja sina inkomster på ett sätt som ingen annan grupp kunnat någonsin tidigare? Frågan ställdes med anledning av sjuksköterskestrejken av en företrädare för arbetsgivarna och besvarades med nej.


I en mening har hon rätt och i sak lär hon också få rätt. Det vill säga, på den...

Läs mer

”Att få folk att skratta är det roligaste som finns”

Svea Olsson

KULTUR. Redan som barn drömde Kent Nilsson om att stå på scen som komiker. I dag gör den blyge Dalby-pojken succé med Arlövsrevyn, som satt kommunen på Sveriges revykarta.


Året var 1970 och sjuårige Kent Nilsson var för första gången på revy med mamma och pappa. Nisse Ahlroth uppträdde på scenen, och rev ner applåd efter applåd. Och just i det...

Läs mer

Domstolens besked delar arbetarrörelsen


NYHETER OCH REPORTAGE. EG-domstolens bedömning av Lavalfallet har skapat oenighet inom arbetarrörelsen och vänstern om vad som bör göras. Framförallt gäller striden om Sverige bör godkänna Lissabonavtalet innan det finns garantier för kollektivavtal och konflikträtt. Lite förenklat kan man tala om två olika linjer. LO och den...

Läs mer

Ordlista Laval- och Rüffertfallen


NYHETER OCH REPORTAGE. Lex Britannia är en beteckning som brukar användas för ett stycke i den svenska medbestämmandelagen (MBL). Stycket tillkom efter en konflikt på 1980-talet kring ett bekvämlighetsflaggat fartyg med namnet Britannia, och syftar till att förhindra social dumpning. Det är ett undantag från den huvudregel som innebär att...

Läs mer
Erik Berggren läser en ambitiös avhandling om den globala rättviserörelsen

Rörelsen som kommer in från kylan

Demonstration vid World social forum i Nairobi i januari 2007.

KULTUR Är de innanför eller utanför, är de normala, legitima och produktiva eller onormala illegitima och destruktiva? Dessa frågor häftas vid varje nytt, icke-etablerat politiskt uttryck. Sociala rörelser möts alltid med skepsis, för att oftast, efter en tids kamp, bli inkorporerade i en normalitet och erkända som bidragsgivare till diskussion,...

Läs mer
Teckning Jan Stjernkvist

Demonstrera 1 Maj!

Arbete åt alla! Frihet och rättvisa!

OPINION. Sedan de borgerliga tog över makten har jobbutvecklingen varit extremt kraftfull och statsfinanserna fullständigt lysande. Det beror i allt väsentligt på det arv den borgerliga regeringen tog över efter den socialdemokratiska. Vad har då högerregeringen ägnat sin tid vid makten åt?


Konjunkturen viker och arbetslösheten ökar. De feta...

Läs mer

”Vi förstår om ni vill lämna EU nu”


NYHETER OCH REPORTAGE. Den grundläggande principen bakom både Lavalfallet och Rüffertfallet stavas nyliberalism. Vi måste inse att det nu finns en risk att fördämningarna mot social dumping öppnas. Det säger den tyska landsorganisationen DGB:s arbetsrättsjurist Torsten Walter ett par dagar efter att den så kallade Rüffertdomen fallit i...

Läs mer

Samma problem i Lettland som i Sverige

Kaspar Rajcenajs

NYHETER OCH REPORTAGE. Den lettiska landsorganisationen LBAS har ännu inte formulerat en officell hållning till Lavalfallet. Man inväntar ett trepartssamtal med regeringen och arbetsgivarna, som äger rum efter denna tidnings pressläggning. LBAS internationella koordinator Ariadna Abeltina anser dock – det är hennes personliga åsikt...

Läs mer
När försvarspolitiken går i spinn:

Gärna bättre vägar men först ett rejält stridsflygplan

KRÖNIKA. För lite järnväg att frakta dagens och morgondagens gods på. För lite spårbunden trafik i och kring de större städerna som lider av trafikinfarkter. Sverige skriker efter investeringar i infrastruktur, men nu ska statliga miljarder gå till ombyggda JAS-plan.


Den lätt bisarra JAS-Gripenaffären med Norge är i sak inte värd att slösa många...

Läs mer
Medan strejken pågår:

Politiskt skatteskojeri om lönelyft i vården

KRÖNIKA. Jag har hittills inte stött på någon som hävdat att sjuksköterskorna inte är värda ett rejält lönelyft. Desto tystare blir det när frågan ställs om hur notan ska betalas.


Alla vet att sjuksköterskorna är anställda av oss själva, det vill säga av oss skattebetalare. Idag handlar det om sjuksköterskorna. Men berättigade krav på lön efter...

Läs mer
Europafackets John Monks:

”Så här kan Europa inte byggas”

John Monks

NYHETER OCH REPORTAGE. Lavalfallet angår inte bara Sverige, utan hela EU. Europafacket ETUC, som representerar 60 miljoner löntagare från 36 länder, har reagerat hårt på utfallet i EU-domstolen. Man kräver nu att EU så fort som möjligt antar en ”social progressive clause”, en social klausul, som ska hindra att Lavalfallet blir praxis på Europas...

Läs mer
Pierre Schori:

USA ut ur Irak!

Pierre Schori

NYHETER & REPORTAGE. Stoppa utvisningarna till Irak och Afghanistan. USA ut ur Irak. Och inga fler svenska trupper till Afghanistan. Det kräver den före detta bistånds- och migrationsministern och mångårige diplomaten Pierre Schori. För ett par veckor sedan gav han ut boken Draksåddens år, där han går till skarpt angrepp inte bara mot...

Läs mer
Moa Mattthis läser nya numret av Mana

Bråttom, bråttom!KULTUR. Allt är politik, kultur är politik. För att förstå politik måste man förstå maktens fördelning säger författarinnan Nawal El Saadawi till Katarina Lind i nya numret av tidskriften Mana. Det skulle kunna stå som en devis för själva tidskriften. Vare sig det handlar om svensk asylhantering eller de hala begreppen anti-semitism och ondska är...

Läs mer
Offer för sin egen kampanj:

Dags för Hillary att kliva av

KRÖNIKA. En sådan seger till och jag är förlorad. Uttrycket tillskrivs den makedonske härföraren Pyrrhus som efter ett framgångsrikt slag mot romarna hade gjort så stora förluster att segern i själva verket var början till nederlaget.


Hillary Clintons triumf i Pennsylvania är just en pyrrhusseger. Hon kan inte nå ikapp Barack Obama genom liknande...

Läs mer

Dollarns värde varar…

Fusket med fusket - favorit i repris

Karibiskt kattguld

Varning för hunden!

Matkrisen en fråga om hur vi fördelar

Lissabonbomben från Skåne

OS-bojkott? Ja, varför inte?

Utbyggd välfärd slår skattesänkningar

Ät klimatsmart - Rädda jorden!

Dubbelfel

Befriande klarspråk om kriget - och vår tystnad

De gör det otänkbara självklart

Kranarna öppnas för social dumping i EU


Jans 1


Jans 2


Jans 3


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv


Skicka insändare

Tipsa redaktionen

Dagens citat
"Den franska vänstern lider av att den övergett sina kärnväljare, arbetarna. Nationella frontens framgångar i Frankrike beror på en identitetskris hos landets arbetarklass."

Laurent Bouvet, Professor i statsvetenskap vid den socialistiska tankesmedjan Jean-Jaurès Foundation.


Bli medlem i Efter Arbetet
Röde ormEfter Arbetet
Ansvarig utgivare:   Bo Bernhardsson
Webmaster:   Bo Bernhardsson
Redaktion:   Bo, Håkan, Petter, Hanna