Medlemsinformation för boende på Eklandagatan 45 A-C
Torsdagen den 24 maj 2018 - klockan 00:32
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Information till dig som vill hyra ut din lägenhet i andra hand.


Maria Thilander 2014-05-07

För att hyra ut din lägenhet i andra hand så behöver du ha beaktansvärda skäl. Vad är då beaktansvärda skäl? Jo, enligt vår jurist på Husjuristerna AB så är det till exempel provsamboende, sjukdom, arbete eller studier på annan ort - men inte hur länge som helst!

Tanken med en bostadsrätt att du som bostadsrättsinnehavare ska bo och leva i din lägenhet. Det är också viktigt att veta att ju längre/oftare man hyr ut, ju svårare är det att få fortsatt styrelsens samtycke till en andrahandsuthyrning. Det betyder att ditt beaktansvärda skäl måste väga tyngre för var gång.

 

Var vänlig och notera att ett andrahandskontrakt måste godkännas av styrelsen innan hyresgästen flyttar in. För att underlätta processen som gör att du kan hyra ut din lägenhet så bör du göra följande moment:

 

1. Be din hyresgäst att skicka ett personligt brev med referenser till styrelsen där han/hon berättar lite om sig själv.

 

2. Upprätta ett andrahandskontrakt. Förutom att godkänna din hyresgäst så vill styrelsen att ni skriver ett kontrakt sinsemellan för att ni inte ska råka i problem om något skulle hända. Ett andrahandskontrakt ska skrivas även om det hyras ut till familjemedlemmar eller goda vänner. Följande information ska finnas på kontraktet för att det ska kunna bli godkänt:

 

• Tidsperiod

• Lägenhetsnummer, dvs det 1-/2-siffrigt nummer som du finner på ditt lägenhetskontrakt eller på tidningshållaren intill din dörr.

• Att det endast gäller den person som kontraktet skrivs med

• Uppsägningsvillkor

• Att hyresgästen måste teckna hemförsäkring

• Att hyresgästen avsäger sig besittningsskydd

• Skäl till varför du vill hyra ut din lägenhet

 

Om någon av ovan nämnda information saknas på kontraktet samt/eller det personliga brevet inte har inkommit till styrelsen avslås begäran automatiskt.

 

Andrahandskontrakt går att köpa i en vanlig bokhandel. Du kan även ladda ner det här.

 

3. Lägg originaletkontraktet, som är underskrivet av samtliga parter, i brevinkastet till Styrelserummet på vinden.

 

4. Styrelsen godkänner andrahandskontraktet och lämnar 2st kopior av det påskrivna kontraktet till ägaren av lägenheten. Tänk på att båda parter ska ha var sin kopia av andrahandskontraktet.

 

5. När kontraktet sägs upp så ska du som lägenhetsinnehavare kontakta styrelsen!

 

Om du mot förmodan kommer fortsätta behöva hyra ut din bostadsrätt igen så börjar processen om igen med punkt 1.

 

Tänkt på att vara ute i god tid då styrelsen bara har ett möte i månaden*.

 

En annan bra sak att göra är en lägenhetsbesiktning. Detta för att inte råka ut för obehagliga överraskningar när du ska flytta in igen. Kontakta gärna Esplanad (vår fastighetsskötare) så kan de hjälpa dig att göra en fackmannamässig lägenhetsbesiktning mot ersättning. Observera att för att den ska vara giltig ska det göras en besiktning innan andrahandshyresgästen flyttar in och en efteråt.

 

*= Styrelsen brukar ta ledigt under 1 månad under sommaren samt över julledigheterna.


Skriv utSök Sökhjälp

Skicka insändareFacebook

INTRESSANTA LÄNKAR:

Husjuristerna

SBC

com hem

Renova
Eklandagatan.com
Ansvarig utgivare:   Malin Magnusson
Webmaster:   Malin Magnusson
Redaktion:   Malin, Thilda