Medlemsinformation för boende på Eklandagatan 45 A-C
Fredagen den 25 maj 2018 - klockan 01:28
Förstasidan
Artiklar

« Föreg.  

Hur blev taket?


Fredrik Olsson 2002-10-08

Vacker utsikt från vårt nya tak.
Bild:Fredrik Olsson
Vacker utsikt från vårt nya tak.

Många mystiska män har sprungit upp och ner för ställningen runt huset, under byggtiden för takarbetena. Hur blev resultatet? Vad gjorde man? Vi försöker här kortfattat berätta lite mer.

Skador på befintlig konstruktion
Förutom omfattande läckage så upptäcktes en hel del andra skador under arbetenas gång, vilka Husbyggen Bergermo AB som utförde arbetena inte hade kunnat räkna med. Bl.a. var det tidigare felaktigt utförda arbeten som lett till att stora rötskador i råsponten upptäcktes.
Plåten på taket var rostskadad och mycket utav tegelpannorna var felaktigt lagda samt trasiga. Även våra gamla stuprör var dåliga och hade hål i mm.

Det nya taket
Valet av material mm har varit viktigt i arbetena, eftersom man ju vill "slippa tänka på" taket i framtiden. Alltså har hög kvalitet valts för att taket skall vara underhållsfritt så länge som möjligt. Dessutom är ställningskostnaderna vid sådana här arbeten höga, ca 30% av totalsumman!

Taket är numera också försett med takskyddsprodukter såsom takbrygga mm för att sotare m.fl. skall ha en säker arbetsmiljö. Det är myndighetskrav som gör att man måste ha detta.

Vad beträffar stuprören så har vi valt att ha rör med extra kraftig godstjocklek i gatuplanet. Dett så att vi slipper få fula tillknycklade stuprör när folk sparkar (?) på dem eller kör in med bil i dem.

Taket är också försett med nya ventiler för att säkerställa ventilationen. Ventilationen blev i samband med någon renovering för länge sedan igenbyggd. Detta har förvärrat rötskador mm då träkonstruktionerna aldrig fått frisk (läs: torr) luft och få torkat ut. Man kan redan känna att luften på vinden är friskare!

Belysning
I samband med arbetena sattes takluckorna med glas igen ("takfönster"). Detta för att det fanns mycket läckage kring dem och att det var en "svag punkt" i taket. Detta har lett till att det dagtid kan tyckas lite mörkare på vinden. Vi kommer anlita elektriker för att komplettera belysningen under vintern!

Skriv utSök Sökhjälp

Skicka insändareFacebook

INTRESSANTA LÄNKAR:

Husjuristerna

SBC

com hem

Renova
Eklandagatan.com
Ansvarig utgivare:   Malin Magnusson
Webmaster:   Malin Magnusson
Redaktion:   Malin, Thilda