av elever och lärare på Gemö-/Linnéskolan
Tisdagen den 25 januari 2022 - klockan 06:10
Logga in på redaktionen (Lösenord krävs)*
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Världens fulaste fisk

Blobfishen


Lisa 2020-11-27


Här får du fakta om vad de flesta kallar för världens fulaste fisk. Du kan få läsa om var den lever, hur den ser ut och dess vetenskapliga namn.

Blobfishen är en fisk, som mest ser ut som en stor hög med slem och vit sörja, som simmar runt i havet. Den är kanske inte så trevlig att stöta på under en simtur, men oroa dig inte. Den lever i havet, vid 600 - 1 200 m djup, vid Australien, Tazmanien och Nya Zeeland. Men i sin egna hemmiljö ser den mer ut som en vanlig fisk med fyra fenor. Den har en fena på ryggen, en på baken, en på magen och så klart en vid gälarna. Blobfisken blir upp till 30 cm lång.

Blobfisken kallas ibland för världens fulatse fisk. Blobfiskens vetenskapliga namn är Psychrolutes Marcidus. 2013 ansågs den som världesn fulaste fisk av Ugly animal preservation. Fast det är ju några som kanske tycker att den är mer rolig än ful. 

Den är rätt så ovanlig att möta på en simtur om man inte vill dyka 1000 meter. Även om blobfisken är oätlig för de flesta fiskarna (fast det var ju ingen vidare överaskning direkt), är den ändå sälsynt eftersom den fastnar i fiskenät.

Fisken saknar både muskler och kanske ett par skelettben. Vissa tycker den ser ut som en blandning av Lord Voldermort och Sveriges egna statsminister, Stefan Löven. Inte så vidare snällt att säga så, men man kan kalla det för dålig humor. Jag skulle nog säga att den såg ut som en gelehög blandat med slem och en droppe vit färg. Det skulle nog flera än jag säga.

Den kvinnliga blobfisken lägger tusentals små ägg på havsbotten. Sedan sitter hon och hennes kompis och vaktar dem från rovdur. På grund av deras fysiska egenskaper så kan den leva upp till 130 år. Tänk om en själv skulle leva upp till 130 år. Då skulle man nog vara full med rynkor.

Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Älmhults kommun

Vilken skolmat

RSS

Friends

Bibliotekskatalogen

BOKFREAK


Naturvetenskap.org

NE

LANDGUIDEN

Alex

LÄNKAR

Unga fakta

Google

Kolla källan

Multimediabyrån

Skolverket

Vad blir det för väder?

Kamera

ord.se
Gemobladet.se
Ansvarig utgivare:   Jenny Nordberg
Webmaster:   Kiriaki Hatzikirkou
Redaktion:   Linda, Minnah, Maggie, Rishita, Rim, Ludvig, Ängla, Kiriaki, Linnéa, Tamina, Ingrid, Adela, Lisa, Stina, Abed, Jenny, Juni, Lova, Love, Alva, Amna, Viggo, Leni, Alva