av elever och lärare på Gemö-/Linnéskolan
Måndagen den 25 mars 2019 - klockan 06:56
Logga in på redaktionen (Lösenord krävs)*
Förstasidan
Artiklar

   


En faktatext om Dalarna

Dalarna


Elsa Bondesson 2016-11-11Höga berg, fjäll, älvar och en fin natur är bara en liten sammanfattning av Dalarna. Det är där världens bästa stål tillverkas.

Naturen i Dalarna är väldigt fin. Det finns höga berg västerut och vid den norska gränsen så är det väldigt höga fjäll. Dalarna gränsar till Härjedalen, Hälsingland, Gästrikland, Uppland, Västmanland och Värmland. Sveriges största vattenfall heter Djupeskär och är 125 m högt och det ligger i dalarna. Dalälven är 55 mil lång och är Sveriges näst längsta älv. Storvättensholma är det största berget i Dalarna.

Landskapsdjuret är berguven och landskaps blomman är Ängsklocka. Det bor ungefär 330.000 människor i Dalarna. Två tredjedelar av Dalarna är täckt av skog. Älvdalen är den största kommunen till ytan och täcker nästan halva Dalarna. Ssab tillverkar världens bästa stål.

Den världsberömda dalahästen har fyra anledningar för att kunna bli tillverkad. Den första är kärleken till arbetshästen, den andra är bra slöjdvirke, den tredje anledningen är moraknivarna och den sista är Purbis måleri.

Världens största koppargruva finns i Dalarna och förr i tiden så tillverkades världens största mynt där, som vägde 20 kg.

Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Omröstning
Vilken genre läser du helst?

Äventyr
Deckare
Djur
Fantasy
Humor
Romantik
Sant
Skräck
Sorgligt
Sport
Vänskap

  Resultat 
Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Älmhults kommun

Vilken skolmat

RSS

Friends

Bibliotekskatalogen

BOKFREAK


Naturvetenskap.org

NE

LANDGUIDEN

Alex

LÄNKAR

Unga fakta

Google

Kolla källan

Multimediabyrån

Skolverket

Vad blir det för väder?

Kamera

ord.se
Gemobladet.se
Ansvarig utgivare:   Kiriaki Hatzikirkou
Webmaster:   Kiriaki Hatzikirkou
Redaktion:   Mustafa, Elsa, Oskar, Milo, Joudy, Kiriaki, Adeline, Nefeli, Dania, Älva-Johanna, Emilia, Andrea, Lucas, Astrid, Theo, Alan, Jane, Shahab, Alma