av elever och lärare på Gemö-/Linnéskolan
Tisdagen den 25 januari 2022 - klockan 07:02
Logga in på redaktionen (Lösenord krävs)*
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


FAKTA OM PAPEGOJOR


Dania Kawaz 2019-03-04

Grå Jako hos veterinären.
Grå Jako hos veterinären.

Här är en Ringneck som visar vem som är honan och hanen.
Här är en Ringneck som visar vem som är honan och hanen.

Familjefoto på Ringneck i regnskogen.
Familjefoto på Ringneck i regnskogen.

Cockatiel
Cockatiel

Här är en bild på Macaws.
Här är en bild på Macaws.

Här är en bild på en Kakapo.
Här är en bild på en Kakapo.

Papegojan är det tredje populäraste husdjuret. Alla papegojor ser olika ut även om de är samma sort. Några papegojor lever i rengskogen och några i öknen. Papegojan har öron som ligger snett nedanför ögonen. Världens smartaste papegoja är Grå Jako. Världens största papegojar är Kakapo. Några papegojor kan vara över 60 år gamla.

Allmänt
Papegojor lever inte bara i regnskogen. De kan också  leva i öknen. Men de flesta lever med människor.

Hundar och katter är vad människan har mest som husdjur och efter hundar och katter kommer fåglar (papegojor), åtminstone i USA. Människan har haft papagojor som husdjur i mer än 20 år och nu är de väldigt populära husdjur som många har.


Papegojan är ett smart djur. Den kan inte bara säga en massa ord utan också lösa saker. De använder verktyg för att lösa problem. Forskare tror också att de kan vara smartare än ett femårigt barn. Forskare försöker göra experimenter för att bevisa detta.
 
Utseende
Papegojan har inga tänder, de har näbb. Om de biter dig hårt kan du få blåmärke eller börja blöda. Det betyder att näbben fungerar likadant som tänder. Några näbbar är vita eller svarta. Det finns också röda och gula. Men det finns också blandade till exempel både svart och vitt i samma näbb.

Många tror att fåglar inte har några öron, men det har de faktiskt. De finns snett nedanför ögonen.

Familj
Hanen matar honan innan de gifter sig. Den brukar ge honan frukt så honan kan få vitaminer. Det är inte alltid lätt för hanen att övertygga honan. Alltså måste hanen göra så att honan blir förstjust i honom. Efter att de har gift sig letar de efter ett hem för att föda ungar. Deras hem är i ett hål i ett träd. Efter att de har hittat ett hem lägger honan ungefär 2-3 ägg. Honan värmer äggen medan hanen letar efter mat till honan. Hanen brukar mest äta frukter. Efter att han har hittat frukter äter han dem, sedan flyger han till sitt hem och matar honan med den uppätna frukten. Därefter matar honan sina ungar.

Hona eller hane?

Det är inte alltid lätt att veta vem som är hona eller hane, men det finns sätt att ta reda på det. Man kan besöka en veterinären, som tar blod, för att göra ett DNA-test. Det ger ett väldigt säkert resultat .


Fakta om speciella arter

Numfarakit (Cockatiel) är en liten papegoja som lever i Australien. Den finns oftast nära vatten. Den har röda kinder och arten är social. Numfarakit kan bli upp till 35 år och 30-33 cm lång som vuxen. Den är väldig lätt och väger 90 g .Det finns många sorters färger av Nymfparakit, men de flesta är gråa.
 
Macaws är en papegoja som finns i olika färger. En blå Macaws är 81-91 cm lång, en röd Macaw är 89 cm och en guld Macaw är 100 cm . De kan bli över 60 år gamla och de lever i regnskogen.

Världens smartaste papagoja är Grå Jako. Den är grå och har röd svans, men den kan även ha grå svans. Den är 33 cm lång och den kan leva i 50-60 år. 

Världens tyngsta papegoja kallas för Kakapo. Den kan leva upp till 95 års ålder och den kan väga 2-4 kg, ungefär som en katt. Det som skiljer en Kakapo från de andra papegojorna är att den INTE kan flyga.

 Ringneck gillar att sjunga. Ute i naturen ser man oftas gröna ringneck så gröna ringneck är vad det finns mest  men det finns blåa,gula,vita,gråa färger på ringneck . Ringneck kan man veta om den är  en hona eller hane utan att besöka veterinäre man ser skillnaden på honan eller hanen. Hanen har en ring runt halsen medan honan inte har någon.
orkar du ha en papegoja i 60 år

Hur vet man om man kan ta hand om en papegoja?
har du någon som kan ta hand om din papegoja om du är i semester
du ska veta vilken mat din papegoja äter
du ska ha en står bur så din papegoja har ett utryme att röra sig eller flyga
orkar du ta hand om en papegoja upp till 60 år

Det var några fakta om papegojor, men visst finns det fler fakta


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Älmhults kommun

Vilken skolmat

RSS

Friends

Bibliotekskatalogen

BOKFREAK


Naturvetenskap.org

NE

LANDGUIDEN

Alex

LÄNKAR

Unga fakta

Google

Kolla källan

Multimediabyrån

Skolverket

Vad blir det för väder?

Kamera

ord.se
Gemobladet.se
Ansvarig utgivare:   Jenny Nordberg
Webmaster:   Kiriaki Hatzikirkou
Redaktion:   Linda, Minnah, Maggie, Rishita, Rim, Ludvig, Ängla, Kiriaki, Linnéa, Tamina, Ingrid, Adela, Lisa, Stina, Abed, Jenny, Juni, Lova, Love, Alva, Amna, Viggo, Leni, Alva