av elever och lärare på Gemö-/Linnéskolan
Onsdagen den 19 januari 2022 - klockan 02:02
Logga in på redaktionen (Lösenord krävs)*
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Fakta om planeterna i vårt solsystem!


Linda 2021-05-07


Det finns åtta planeter i vårt solsytem. Merkurius, Venus, Jorden och Mars är de inre planeterna i vårt solsytem. De ligger närmast solen. Dessa planeter är stenplaneter.

De yttre planeterna är Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. De yttre planeterna är kalla och mycket större än vad de inre planeterna är. Man brukar ibland kalla de yttre planeterna för gasjättar.

MERKURIUS 
Merkurius är den första planeten från solen. På solsidan är temperaturen 430 grader och på andra sidan är det -170 grader kallt. Planeten har inte några månar som Jorden har. Merkurius är även solsystemet minsta planet. Dagslängden på Merkurius är 58 dagar, 15 timmar och 30 minuter. Ett år på Merkurius är 88 dagar. Det beror på att planeten ligger närmast solen.

VENUS
Venus är den andra planeten från solen. Venus är nästan lika stor som Jorden. Atmosfären på Venus är solsystemets tjockaste atmosfär. Venus har inte heller några månar. Planeten har flest vulkaner i solsytemet. Man är osäker om det finns aktiva vulkaner. Planeten är solsystemets varmaste planet. Dagslängden på Venus är 116 dagar och 18 timmar.

JORDEN (Tellus)
Det är såklart den planeten vi bor på. Medeltemperaturen på Jorden är 15 grader. Jorden är den tredje planeten från solen. Det tar 24 timmar för Jorden att rotera kring sin egen axel. Det tar 365,25 dagar (ett år) för Jorden att cirkulera runt solen. Jorden kallas även för Tellus. Jorden har en måne. Man kan se månen ibland. Om man skulle dela Jorden i två delar så finns det olika lager. Den översta är jordskorpan. Jordskorpan är där alla hus m.m finns. Sen finns manteln, yttre kärnan och inre kärnan. I de lagerna är det olika temperatur och djup. Den inre kärnans temperatur är 6000 grader och den är nästan lika varm som solen.

MARS
Mars är den fjärde planeten från solen. Mars är solsystemets näst minsta planet. Mars har två månar. Namnen på månarna är Phobos och Deimos. Dagslängden på Mars är en dag och 37 minuter. Nasa vill kunna föra människor till en asteroid år 2025 och till Mars år 2030. Man bruka kalla Mars röda planeten eftersom den är röd. På Mars finns det en robot (från Nasa) som undersöker planeten. Olympus Mons är Mars största vulkan.

JUPITER
Jupiter är solsystemets största planet. Jupiter är den femte planeten från solen. Planeten består av gaser. Det tar 12 år för planeten att cirkulera ett varv runt solen. Dagslängden på Jupiter är nio timmar och 56 minuter. Jupiter har 79 månar. -150 grader kallt är medeltemperaturen på gasmolnet. Jupiter väger mer än alla andra planeterna i solsystemet tillsammans.

SATUTRNUS
Saturnus är den sjätte planeten från solen. Den är solsystemets näst största planet. Saturnus har 56 månar. Planeten består av bland annat väte och helium. Saturnus har ringar runt sig. Planeten har 82 månar och är solsytemets planet som har flest månar. Dagslängden på Saturnus är 10 timmar och 42 minuter. Det tar 29,5 jordår för Saturnus att cirkulera ett varv runt solen.

URANUS
Uranus är den sjunde planeten från solen. Det tar 84 år för planeten att cirkulera ett varv runt solen. Dagslängden på Uranus är 17 timmar och 14 minuter. Uranus har ringar runt sig, men de är svåra att se. Uranus är en gasplanet. Det innebär att den inte har någon fast yta. Man har hittat 27 stycken månar till Uranus. Planeten är en av solsytemets kallaste planeter. Medeltemperaturet på Uranus är -205 grader. 

NEPTUNUS
Neptunus är den åttonde planeten från solen. Den är även solsystemets yttersta planet. Det tar 165 år för Neptunus att cirkulera ett varv runt solen. Neptunus fick namnet efter havsguden i romersk mytologi. Det finns 14 månar till Neptunus. Gravitationskraften på Neptunus är mycket starkt. Planeten har de starkaste vindarna i vårt solsystem.

Det finns såklart mer fakta om planeterna, men detta var bara några fakta.


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Älmhults kommun

Vilken skolmat

RSS

Friends

Bibliotekskatalogen

BOKFREAK


Naturvetenskap.org

NE

LANDGUIDEN

Alex

LÄNKAR

Unga fakta

Google

Kolla källan

Multimediabyrån

Skolverket

Vad blir det för väder?

Kamera

ord.se
Gemobladet.se
Ansvarig utgivare:   Jenny Nordberg
Webmaster:   Kiriaki Hatzikirkou
Redaktion:   Linda, Minnah, Maggie, Rishita, Rim, Ludvig, Ängla, Kiriaki, Linnéa, Tamina, Ingrid, Adela, Lisa, Stina, Abed, Jenny, Juni, Lova, Love, Alva, Amna, Viggo, Leni, Alva