FN-vecka 23-27 mars 2009

"Vad fan är
miljövänlig mat?"


Joanna Green och Jytte Gard Timmerfors 2009-03-25

Om man vill äta ekologiskt är det inte alltid lätt att hitta rätt bland alla varor i butiken. Ett tips är att fråga personalen - de visar dig gärna sitt ekologiska utbud.
Om man vill äta ekologiskt är det inte alltid lätt att hitta rätt bland alla varor i butiken. Ett tips är att fråga personalen - de visar dig gärna sitt ekologiska utbud.

Hållbar utveckling är något vi alla strävar efter. Det läggs mycket vikt på källsortering och på att försöka minska vår elförbrukning men något som vi inte uppmärksammar lika mycket är hur maten vi äter påverkar miljön.

Det är många som inte riktigt vet vad som är miljövänlig mat.

Att äta mindre kött eller helt vegetariskt är bättre för miljön, det behövs inte lika mycket energi för att producera grönsaker som för att föda upp djur. Dessutom är det mindre gifter och liknande i grönt som är längst ner i näringskedjan.

Vi bör också tänka på att handla närodlade varor för att minska transporterna. När vi är i mataffären så ska vi leta efter KRAV-märkta varor. KRAV-märket står för att inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel har använts. Ekologiska produkter ska vi också leta som inte behandlats med växtskyddsmedel, pesticider, GMO eller som vuxit i konstgödsel.

Södertäljes kommun arbetar för mer kravodlade varor och anstränger sig för att öka andelen närproducerad mat i till exempel skolmaten och maten som serveras på äldreboenden. Men alla varor som vi behöver i vår vardag finns inte alltid så nära, då måste vi ändå handla från andra ställen.

Kommunen satsar alltså på skolmaten. Deras mål är att 50 procent av varorna som skolorna köper in ska vara KRAV-märkta. Förra året låg Västergårds skolmatsal endast på 30 procent, men de är på god väg.

- Jag tror inte att skolmaten är så speciellt miljövänlig, säger Kristina Skoglund som är elev på Wendela Hebbegymnasiet.

Knappast miljövänligt slänga bra mat
I skolan slängs mycket mat och det är knappast bra för miljön, det är ett stort slöseri. Jenny Lindius, matansvarig i Västergårds skolmatsal, tycker att problemet med för mycket slängd mat ligger i elevernas händer.
- Det är elevernas uppgift att lära sig att ta lagom med mat, säger Jenny.

Krämig ekologisk soppa
Ett exempel på en miljövänlig och näringsrik maträtt som du kan laga ihop till lunch är en krämig ekologisk rotsaks- och linssoppa med smak av citron. Det du behöver göra är att mixa ihop rotfrukter, röda linser med kryddor, vitlök, citronsaft, citronskal och crème fraiche. Smakar bäst tillsammans med ett gott nybakat fullkornsbröd.

Tänker du på att äta miljövänligt?Monica Andersson
- Ja, jag köper ekologiskt och tänker på mina barnbarns framtid.


Maja Nevalainen
- Nej, jag tänker inte på att äta ekologiskt.


Jan Johansson
- Nej, det är brist på engagemang och tid för min del.


Amanda Jansson och Lisa Sjögren
- Ja ibland, vi tänker på att leta efter kravmärkt och vi dricker ekologisk mjölk.


Kristina Skoglund
- Nej, vad fan är miljövänlig mat?

Tipsa en vän     Skriv utVECKANS MATSEDEL

Webb radio

Wendela Runt

Veckans fråga

Måndagsbabbel