Freinetrörelsen i Sverige - Kooperativet Arbetets Pedagogik
Fredagen den 19 april 2024 - klockan 07:26
Förstasidan
Artiklar

   


Verksamhetsberättelse 2015


Inger Nordheden 2016-04-04


Den 17 april kl 14.00 är det årsmöte  i Freinetföreningen i Sverige på Freinetskolan Kastanjen, Slagsta gårds väg 2 i Slagsta, Norsborg, Botkyrka

Verksamhetsberättelse för föreningen Freinetrörelsen i Sverige Kooperativet Arbetets Pedagogik KAP verksamhetsåret 2015-2016

 

Styrelse har bestått av Inger Nordheden (ordförande)

                                             

                                              Vera Myrstedt

                                              David Almlöf

                                              Ulf Pålsson (kassör)

                                              Andrea Inkanen

                                              Eva Ulin

 

Styrelsen har haft fem protokollförda styrelsemöten, alla förda på Skype, vilket numera är det sätt vi kommunicerar på. Vi diskuterar även mellan mötena via en sluten Facebooksida.

 Under 2015 hade vi 52 medlemmar plus 7 skolor och en förskola anslutna till oss. Stämman hölls i Göteborg i april.

 Freinetrörelsen deltog i Almedalsveckan 2015 genom att Inger Nordheden deltog i ett symposium i samarbete med Idéburna skolors riksförbund. Alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna, men elevorganisationen SVEA var inbjudna. En forskare inledde med ett anförande om barns behov utifrån tankarna om att barn behöver andra saker än att sitta still i en bänk. Vi hade denna gång valt att fokusera på det faktum att regeringen utredde möjligheten att tidigarelägga skolstarten till sex år alternativt att göra förskoleklassen obligatorisk. Båda alternativen ansågs av samtliga pedagogiska alternativ som förkastliga. Representanter för Waldorfpedagogik, Montessoripedagogik och Freinetpedagogik redogjorde för sina respektive tankar i ämnet och efter det bemötte och kommenterade personer från olika partier och elevorganisationen SVEA detta.  

Demokratipriset Open Minds 2015 tilldelades Oraib Qamhawi med följande motivering.

2015 års demokratipris Open Minds tilldelas universitetsajunkten Oraib Qamhawi för hennes mångåriga kamp för att bygga broar mellan Palestina och Israel. Detta har hon gjort genom ett stort engagemang för att arbeta för förståelse mellan alla barns lika värde.  Oraib Qamhawi har med sin muslimska bakgrund tillsammans med kristna lärare byggt upp en mångkulturell skola i Betlehem där barn från alla religioner samsas i en demokratisk anda. Under många år har Oraib Qamhawi utbildat lärare på skolan i Betlehem för att på plats överföra de värderingar som genomsyrar de svenska läroplanerna. Sedan mer än tjugofem år arbetar Oraib Qamhawi på lärarutbildningen i Stockholm där hon genom sitt engagemang förmedlat sin oerhörda kunskap om flerspråkighet, mångkulturalitet och mänskliga rättigheter till tusentals lärarstudenter.

Priset utdelades till Oraib Qamhawi på nätverksträffen i Ljusdal i början av oktober 2015. Oraib höll ett bejublat tacktal och deltog under båda nätverksträffsdagarna. Under nätverksträffen lades fokus på barn som har speciella behov vilket manifesterades genom en föreläsning kallad ”Hur får jag det att fungera?” 

Under verksamhetsåret har Ulf Pålsson och David Almlöf haft återkommande kontakt med folkhögskolan i Ljungskile för att slutföra diskussionerna om vårt kommande RIDEF 2018. Mycket har fallit på plats men mycket återstår ännu att lösa.

Under verksamhetsåret har vi haft en del tekniska problem med hemsidan. Mats Eriksson i Ljusdal blev kontakta av en person som meddelade honom att någon annan tagit över domänen freinet.se från oss. Sedan dess har domänen legat nere och vi har huvudsakligen kommunicerat ut till medlemmarna via föreningens Facebooksida och Webbtidningen Kaprifol.

 

Slagsta den  17 april

 

Inger Nordheden

Ordförande

 

 

 

 


Skriv ut





Årsmöte i april på Freinetskolan Kastanjen

Före årsmötet, kl 11.00-14.00 pratar vi om vårt kommande RIDEF 2018.


Dagordning för årsmötet i Freinetrörelsen Kooperativet Arbetets Pedagogik söndagen den 17 april kl 14.00 på Freinetskolan...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Årsmöte
Skicka insändare

Gratis webbinarium
Tema: Korrespodens inom Freinetpedagogiken.

Datum onsdagen den 1:a november, klockan 18.00.
Spara datumet!
Mer info kommer!


KAP



Besök den nya internationella Freinet-sajten!

No LImit

Gratis webbinarium
Onsdagen den 1:a november, 2023
Klockan 18.00

Tema: Korrespondens inom Freinetpedagogiken.

Spara datumet. Mer info kommer.
Tipsa redaktionen
Kaprifol
Ansvarig utgivare:   Raija Törnroos
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Agneta, Andrea, Marita, Vera, Inger, Lisa, Raija, Anna, Gabriella, Mia