De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Åby IF Säkrade uppflyttningen, efter 57 års väntan

 


Liam Milton 2022-02-14


 

 

Åby IF hade inte spelat division 3 fotboll på 57 år, nu är väntan över, tack vare ett sagolikt slut på säsongen så lyckades man knipa seriesegern i division 4. Olle  Lagerlund var en bärande spelare i laget. Här berättar han om hur den gångna säsongen varit, samt mål och förväntningar inför kommande säsong. 

 

Den långa försäsongen

Vanligtvis brukar en försäsong bara pågå mellan 2-3 månader innan serien drar igång på riktigt i mars/april, men på grund av covid så blev försäsongen betydligt längre än så, och serien kunde inte dra igång förrän i augusti. 

- Det blir väldigt speciellt när man tränar så länge utan att få spela några matcher, och sen även att bara hälften av matcherna spelas i serien. 


Åbys tränare David Kristiansson hade tidigt satt upp målet att Åby skulle slåss om uppflyttning, men det var inte något som alla spelare var övertygade om att det var rimligt.

- Personligen tyckte jag att det kändes lite orealistiskt att vi skulle ha som mål att vinna hela serien då det fanns flera starka lag med som till exempel Lindö och Skärblacka, men det var bara att tro på det. 



Knackig inledning

Åby inledde inte alls säsongen på ett sätt så att man kunde se dem som en titelkandidat. Man inledde med ett kryss mot Bosna där man oturligt släppte in kvitteringen på övertid, för att sedan inte helt övertygande besegra ett svagt Krokek med 2-0, och efter det åkte man på en storförlust mot ett nederlagstippat Saltängen.

- Efter förlusten mot Saltis (Saltängen) hade ingen av oss en tanke på att uppflyttning skulle vara möjligt. Just då kändes det rimligt att vi skulle klara oss kvar i fyran (Division 4), men inte mycket mer än så.



Vändningen

Efter förlusten mot Saltängen så vände allt,  Åby radade upp segrar. Det inleddes med en 4-0 kross mot Sonstorp, för att sedan imponerande besegra Dagsberg på bortaplan.

- Vinsten mot Dagsberg visade att vi ville vara med och slåss i toppen, det var en tuff match och imponerande av oss att komma därifrån med 3 poäng.

Detta följdes upp av en ny övertygande seger med 3-0 mot Haga, och sedan en vinst mot Hird med 3-2, där Lagerlund stod för det avgörande målet. 

- Jag hade inte gjort något mål den här säsongen än, nu är jag ju inte heller en notorisk målskytt, men det var skönt att få sätta dit en boll.

Fokus

Efter 4 raka segrar så var Åby med i toppstriden på allvar, och spelarna kunde börja drömma om en titel. Men i ett läge som detta så är fokus otroligt viktigt enligt Lagerlund, och att man inte får någon form av hybris, eller kollar för mycket på tabellen. Bara ha fokus på nästa match.

Och nästa match var inte vilken som helst, det var mot serieledarna Lindö. Matchen inleddes på värsta tänkbara sätt då man släppte in både 1-0 och 2-0 i första halvlek. Men precis innan halvtid så reducerar Åby, och återigen är det Lagerlund som skriver in sig i målprotokollet. 

- Det var ett otroligt viktigt mål att få med sig in i halvtid, framförallt mentalt. 

I mitten av den andra halvleken så kvitterar Åby, och sedan i slutminuterna lyckas man även avgöra matchen genom att göra 3-2. 

- Det var efter denna vinst som man verkligen kände att seriesegern var möjlig. Allt vi behövde göra nu var att vinna de 3 avslutande matcherna. 


Man visade inte några tecken på hybris efter Lindö-matchen heller. Man höll fokus och städade av Finspång på hemmaplan och var nu bara två segrar från serieseger, och i nästkommande match väntade toppkonkurrenten Skärblacka på bortaplan. 

Den här matchen spelades en regnig eftermiddag på en dålig gräsmatta, vilket gjorde utmaningen svårare för Åby. 

Men man gjorde återigen jobbet. Ett mål sent in i första halvlek blev matchens enda. Åby vann matchen med 1-0, och allt som krävdes nu var en vinst i sista matchen. 

- Nu hade vi allt i egna händer vilket var en skön känsla, samtidigt som det var en stor press vi fick på oss.

Det blev också lite speciellt eftersom jag tog mitt 3:e gula kort för säsongen och då skulle vara avstängd i sista matchen. 


En vecka senare var det dags, säsongens sista match. Adas stod för motståndet, Åby IP var fullpackat med supportrar. Åby hade två tunga avbräck i Lagerlund och Martin “Guti” Collin vilket väckte viss oro i laget.

- Det var väl inte jättekul att man behövde se avgörande matchen från sidan istället för att vara på planen. Men det var ju självklart inte mycket att göra åt.


Åby hade problem i första halvlek, man hade mycket boll men lyckades inte skapa några farliga chanser, och i halvtid stod det 0-0 och möjligen började lite nerver smyga sig in på laget.

Andra halvlek började bättre och efter dryga timmen spelad så tar Åby ledningen, en ledning som skulle stå sig till slutminuterna då Adas efter ett jätteskott lyckas fixa en hörna. Hörnan slås in och en av Adas mittbackar når högst och nickar in 1-1, och det var nattsvart.

- Det var så overkligt tungt, att se det från sidan gjorde ont.


Men Åby hade inte gett upp. Man fortsatte pressa på och jobbade fram flera fasta situationer där man var nära flera gånger, och i den 5:e och sista övertidsminuten så når planens kortaste spelare Danny Hansson högst på en hörna, han nickar in 2-1 och uppflyttningen var ett faktum. Efter målet blev det kaos på och utanför planen. Planstormning skedde omgående och glädjen var total.

- Känslan när vi gjorde 2-1 går inte att beskriva, det var bara att springa raka vägen in på planen och fira med laget. Det är ett ögonblick jag förmodligen aldrig kommer glömma.



Nu går Åby in i division 3 för första gången på nästan 60 år. En väldigt inspirerande utmaning enligt Lagerlund, och målet inför kommande säsong är att klara kontraktet i divisionen, det kommer bli svårt, men man kan aldrig räkna bort Åby IF.

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin