De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Äntligen Valborg igen!


Ella Laestadius 2022-06-09


Valborgsfirandet i Stavsjö 2022, parkeringarna är fyllda till bredden, folk är exalterade på att äntligen få fira valborg igen efter den tuffa pandemin. Stavsjö-borna återförenas med varandra för att tala om gamla minnen i väntan på kvällens huvudattraktion, fackeltåget. Våren ska firas in. 

 

Vägkanterna och parkeringarna är fyllda till bredden med bilar och musik spelas från marknadsstånden som prydligt och fint står uppradade utanför ventilverket Stafsjö Valves. Det är kallt i luften och kvällshimlen är klar. Doften av godis sprider sig och familjer står i kö för att få köpa sig en klubba eller kolarem. På valborgsfirandet i Stavsjö 2022 återförenas barndomsvänner och gamla bekanta efter två års avbrott på grund av pandemin och alla kramas och skrattar med varandra. Här känner alla alla. En äldre dam säger till en mindre flicka att “oj så du har växt” varpå barnet visar med fingrarna hur gammal hon blivit. Epatraktorer mullrar förbi på gamla E4:an så att hundarna skäller vilt. På avstånd hörs sång, kören Stavsjöventilerna bjuder på vårvisor i väntan på att brasan ska tändas. Alla inväntar fackeltåget som klockan 21.00 börjar tåga från vandrarhemmet bort mot halvön där brasan ska tändas. 
- Det känns bra att få träffa alla igen, det har gått så lång tid, säger Julia Gustafsson, stavsjöbo. 

På grund av coronapandemin så har valborgsfirandet i Stavsjö ställts in två år i rad. Nu när stavsjö-borna äntligen får välkomna våren så lockas mer folk än vanligt. Det är en känsla av samhörighet i luften. Brandbilen står uppställd en bit bort från marknaden precis som den gjort i alla år, där står brandmännen i beredskap ifall något skulle hända. Barn får lov att sitta i bilen och klättra på taket vilket verkar vara barnens huvudattraktion bortsett från allt godis. Skratt hörs inifrån bilen när en mamma tar bild på sin son. 


Facklorna börjar tåga

Klockan slår 21.00. Från vandrarhemmet börjar ett tåg av människor med brinnande facklor i handen gå emot marknaden. Folk flockas vid sidan av tåget när de passerar för att få en skymt av någon de känner. Människor vinkar glatt och ropar på bekanta som tågar mot brasan. Fackeltåget rör sig ut mot halvön och stavsjö-borna följer glatt efter. “Nu ska dem tända brasan” förklarar en pappa till sin dotter. Folkmassan passerar kören som tar ton när fler människor samlas runt elden som snart ska tändas. En efter en kastar tåget sina facklor in i pinnhögen som snabbt tänds och blir en majestätisk brinnande eld. Åskådarna flämtar och applåderar. Lukten av eld sprider sig i luften och värmen från elden blir påtaglig för åskådarna längst fram. 
- Jag tycker valborgsfirandet i Stavsjö är mysigt, säger Julia. 

Julia förklarar att hon gått på valborgsfirandet varje år under hela sin uppväxt, med undantag från pandemi åren. Hon och hennes bästa vänner har alltid gillat att välkomna våren tillsammans i Stavsjö och sedan barnspel har dem firat Valborg här. 
- Det är liksom tradition! förklarar Julia. 


Undantag från tidigare firanden

Den enda skillnaden som sker detta år på valborgsfirandet i Stavsjö är att de årliga fyrverkerierna som varje år tänds efter brasan inte kommer äga rum under årets valborgsfirande. Detta blir en besvikelse för en del stavsjö-bor.
- Det är tradition med fyrverkerierna, dem är en del av själva firandet, berättar Julia.
- Det är en besvikelse att inte få se fyrverkerierna, det är nostalgi, menar Julia.

Andra håller inte med besvikelsen. 
- Jag tycker det är jättebra att fyrverkerierna inte tar plats i år, det är bra för miljön och man kan ta med sig hundarna till firandet, säger Edwin Johansson.


Barndomsvänner återförenas 

Valborgsfirandet i Stavsjö bringar samman gamla bekanta. Barndomsvänner som växt upp och blivit vuxna träffas återigen. Glada miner och skratt klär ansiktena i folkmassan. Människor kramas och pratar lättsamt om gamla minnen de upplevt tillsammans. 
- Det är kul att få prata med folk som man inte träffat på ett tag, folk som man växte upp med, säger Julia.

Gemenskapen och nostalgin ligger i luften. Samtalsämnena flödar och myllret av röster sprider sig över halvön. Brasan sprakar högt och lågorna från brasan lyser upp åskådarnas ansikten i den allt mörkare kvällen. 
- Man träffas ju inte så ofta, alla är ju alltid upptagna så det är trevligt att få catcha upp med människor man inte träffar så ofta, berättar Julia. 


Kvällen lider mot sitt slut

Brasan knastrar i den mörka luften, en aning mindre än den var i början på kvällen. Små barn hänger sömnigt på sina föräldrar och valborgsfirandet börjar lida mot sitt slut. Den friska och kalla kvällsluften lämnar rödblommiga spår på allas ansikten. Elden börjar brinna ut och åskådarna lämnar långsamt halvön. Man kramas och pussas på kinden innan man skiljs åt. “Ja vi får hoppas att vi får ses nästa år också” säger en äldre man till en äldre dam innan dem går år varsitt håll. 
- Det är ganska tråkigt att kvällen går så snabbt, det känns som att man inte hinner med så mycket berättar Julia.

Himlen mörknar långsamt och månen kikar fram bakom ett moln. Vägkanterna och parkeringarna börjar tömmas och stavsjö-borna vandrar tillbaka till hem. Barn sover i barnvagnar och i famnen hos sin förälder. 
- Jag längtar tills nästa år, säger Julia. “Jag älskar verkligen gemenskapen här”.

Valborgsfirandet i Stavsjö 2022 är över. Stafsjö Valves töms långsamt på människor efter ett lyckat firande. Nu är våren här.  


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin