De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Åtta veckor av sommar

Artiklar

Åtta veckor av sommar


Karin Kristensson 2014-06-04


2 månader. 4 veckor. 2 veckor. Så här års har de flesta elever något gemensamt - alla räknar de i huvudet ner till skolavslutningen och det långa sommarlovet som följer. Sommarlovet är perioden av året då man ska ta sig tid att ägna sig åt vad man vill - resa, slappa och umgås med vänner. Vissa väljer att inte planera något, medan andra gör upp storslagna planer. Dessutom ska många skolungdomar jobba för att tjäna ihop lite extra pengar.

Unga på arbetsmarknaden 

 

Ålderdomshem, restaurang, Stadium Sports Camp och Harry Potter: The Exhibition. Variationen är stor, men jobben var inte enkla att skaffa. 

    - Jag sökte jobbet till ålderdomshemmet via kommunen, men min mamma hade kontakter så de ordade det, säger 17-åriga Jessika Hallqvist. Jessika tror att det finns väldigt mycket man kan göra. Kanske inte i Norrköping, men där hon bor. 

    - Det kanske inte är världens roligaste jobb, men det kommer bli en erfarenhet och jag kommer att utvecklas. Det blir vad jag gör det till, säger hon. 

    Amanda Lavrot ska också sommarjobba på ett ålderdomshem.  

    - Det var ett feriejobb, jag sökte via Finspångs kommun. Det ska bli kul. Kul att man får pengar för att umgås med folk.
    Amanda säger att det inte finns så stort utbud, i alla fall inte i Finspång. Hon önskar att det var lättare. 

    Kampen för att få ett sommarjobb har varit svår och stressig. Det har inneburit en prestationsångest och en undran om man verkligen duger till. Detta berättar Louise Näfverstam och Linnea Landberg. 

    - Men det var väldigt kul när man väl fick ett, säger Louise.

    Louise ska jobba på Harry Potter: The Exhibition och Linnea på McDonald’s.
    - Jag gick på en gruppintervju på arbetsförmedlingen och sedan så ringde de mig några månader senare och sa att jag skulle komma på en till intervju. Jobbet är kul, stressigt, och jag uppmanar alla kunder att vara lite trevligare för det gör allt mycket bättre! berättar Linnea.
    Louise sökte jobb via kommunen och blev sedan anställd av Upplev Norrköping. Nu börjar hennes jobb på Harry Potter-utställningen i helgen.
    - Jag tycker att det är det bästa sommarjobbet någonsin! utropar hon.
    Dennis Karlsson ska jobba inom hemtjänsten, och är missnöjd med sitt jobb. 
    - Jag sökte på jättemånga djuraffärer och fick ändå bara kommunjobbet, säger han.
    Många är besvikna över att inte ha fått något sommarjobb över huvud taget, trots att ha sökt. Konkurrensen är som sagt hård, och arbetena få. 

 

Den roligare delen av sommaren

 

Vad gör skoleleverna när läxorna är inlämnade och nationalsången sjungen och betygen inskaffade? 

    Jag säger högt ”vilka här ska till Bråvalla?” och flera stycken svarar ”Jag!”
    - Jag ska dit för att Veronica Maggio kommer, säger Dennis Karlsson.
    - Det är så många, säger Ida Turesson när jag frågar henne vilket band hon ser mest fram emot. Till slut kommer hon fram till Kanye West och Blasterjaxx. 

    Fördelarna med en musikfestival är enligt Ida och Dennis att man får uppleva både massor människor och massor olika band på en gång, det finns en stor blandning och en stor gemenskap. 

    Jessika Hallqvist väljer en annan riktning och åker i stället till den kristna musikfestivalen Frizon i Torp utanför Örebro. Där kommer det vara konserter, gudstjänster, seminarier, teaterframträdanden med mera. Man äter och sover (eller inte sover), umgås och har kul.
    - Jag har bara gått på Frizon en gång innan. Det är kul! Jag sov med fyra personer i en husvagn. Det var bra musik och dans. 

    Många ska även ut och resa. Mallorca, Gotland, Kroatien. Motorcykelsemester och ett konfirmandläger i Kolmården. 

    - Vi ska åka runt i Östergötland på motorcykel! säger Johanna Sühl. 

    Det är en annan sak att få se saker än att bara ligga och sova i baksätet, berättar Johanna som själv kör motorcykel.
    - På lägret ska vi vara på Kolmården och Brevik och man lär känna varandra, berättar Maja Nedell som är konfirmandledare. Allting slutar med att konfirmanderna slutligen får konfirmera sig. 

 

Är allting glass och solsken?

 

Sommarlovet är ju faktiskt åtta veckor av fritid. Är det helt positivt? Ungdomarna oroar sig över att inte ha något att göra, och inga pengar för att göra det man vill.

    - När man inte har någon skola vill man göra något varje dag, berättar 16-åriga Hanna Leinonen. Men man får inget studiebidrag under sommaren så man har inte råd.
    Andra oroar sig över myggor och för många soltimmar för att man ska kunna sova. Ett sommarjobb kan också vara ett orosmoment. 

    - Jag är rädd för att göra fel, berättar Amanda.
    Något annat som många tycker känns jobbigt är att man inte träffar sina kompisar lika mycket som när man går i skolan. 

 

Men de allra flesta ser fram emot sommarlovet. Det är årets längsta och mest efterlängtade lov - nästan som en ungdomarnas egen högtid. Och snart är det dags!

 

 

 

 

 

 

 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin