De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Marcus är far till alla barnen


Alexander Lindh 2012-12-03

\
"HV71 svenska mästare 2010, oroa er inte, det kommer en ny t-shirt i April!"

Hur intressant kan en mattelärare vara egentligen? När de flesta tänker på en mattelärare tänker de kanske på en välutbildad medelålders människa med inget annat än ekvationer i huvudet, men detta är inte sant. Åtminstone inte i Marcus Claessons fall, han har en stor passion för både hockeyn och sin familj.

Enligt Marcus råder det inga tvivel, det är i Jönköping som den bästa hockeyn finns. 

-Hjärtat klappar för HV-Blå, och det har det gjort enda sedan jag var en liten grabb, säger Marcus.

När HV71, som är en förkortning för Husqvarna Vätterstad 1971, gick upp i Elitserien 1979 var Marcus 12 år. 
-Kommer man ifrån trakterna kring Jönköping behöver man inte fundera speciellt länge på vilket lag det är man ska heja på när det gäller hockey. 

Ända sen dess har Marcus varit en trogen HV-supporter och har koll på resultat från varenda match som laget spelar. Det har även hans elever som han har i matematik på De Geergymnasiet.

-Jag brukar låta eleverna i några mattegrupper tippa på resultaten i HV-matcherna, självklart inte om pengar men det är en kul grej att göra något tillsammans som inte handlar om matte, berättar Marcus.

Lika entusiastisk över sitt lag som Mats Tinnervall, fotoläraren på skolan, är över sitt fotbollslag Åtvidaberg har dock inte Marcus tid att vara.

-Jag har lite för lite fritid för att ha tid för att åka 20 mil till Jönköping för att kolla på särskilt många hemmamatcher.
Men det brukar bli åtminstone en match varje år, när de är hemma i Bankeryd för att fira jul, i år är det hemmamatchen mot Brynäs den 26:e december som gäller. 

Men, även om hjärtat tillhör HV71 har han ingenting emot att stödja andra idrottsföreningar där elever och anhöriga är aktiva.

- Nej det stämmer, senast i förra veckan köpte jag lotter för att stödja Vita Hästens juniorverksamhet!

 

Från Småland till Östergötaland

Marcus Classon är uppväxt i det lilla småländska samhället Bankeryd, cirka en mil norr om metropolen Jönköping. Tillsammans med mor och far och sju syskon bodde han i det idylliska samhället enda tills det att han var 21 år.

-Då gjorde jag den ultimata flytten, jag gifte mig den 17:e augusti och på den dagen flyttade jag från mina föräldrar i Bankeryd till min fru i Östra Ny på Vikbolandet, och tillsammans med henne bor jag än.

Ute på Vikbolandet gick Marcus och hans fru i hans föräldrars fotspår och skaffade även de många barn. De har idag 5 barn tillsammans i åldrarna 4-15 år som alla blivit uppfostrade ute på landet. 

Han är dock inte helt nöjd med hur ungarna hjälper till att sköta sysslorna där hemma.

-Äldsta grabben spelar fotboll och äldsta dottern dansar, annars är det lite för mycket tv-tittande och dataspelande kan jag tycka. Men man ska väl inte gnälla över lite extra ensamtid med frugan. Med ett gammalt hus och en läcker fru är man aldrig sysslolös.

 

Att bli mattelärare har inte alltid varit en självklarhet.

Som liten grabb drömde Marcus om att klättra på taken i staden och sota skorstenarna, alla kvinnor vill ju ha en händig karl som inte är rädd för att smutsa ner sig. Men vindarna vänder snabbt när man är liten och hans andra drömjobb var att jobba på en bensinmack. 

-Kanske inte de mest välbetalda jobben men som liten tycker man väl att allt som har med bilar, bensin och klättring att göra är riktig mansgöra. 

Men när han gick på högstadiet hade han bestämt sig, han ville jobba på en bank, så han gick ekonomisk linje på gymnasiet, men inte heller det blev yrket som han kom att jobba med i framtiden. 

-På gymnasiet var jag kungen i matte, och det var inte de andra eleverna i klassen om man säger så. Hela trean fick jag leka hjälplärare och tyckte att det var ganska kul, och på den vägen är det.

 

 Marcus är inte en klassisk Svensson

 De flesta svenskar brukar åka hem efter jobbet och avnjuta en fika eller ett mål mat framför tvn, kanske går det en film under kvällen som man gärna vill se. Men inte Marcus. Han är bland annat delaktig i en frikyrka, men när mörkret faller trivs han som bäst i soffan tillsammans med familjen med ett brädspel på bordet.
-Jag tycker det är helt sjukt kul, jag skulle kunna spela spel varje kväll!

Många gifta män drömmer ofta om en riktig partyresa med sina killkompisar utan fru och barn, men för Marcus är inte någon sådan resa aktuell. 

 - Nej jag skulle nog inte vilja åka någonstans utan familjen, då skulle jag nog sakna dem för mycket. Drömsemestern skulle nog vara en vecka vid Medelhavet med sol och friska barn, men nästa bokade semester är en vecka i Branäs med familjen nu i vinter. 

Precis som många svenskar tyckte Marcus att det var kul med idrott som liten, men den hårda konkurrensen idrottssverige gjorde att han än idag är okänd i de flesta städer i landet. Men det finns en ort i Sverige som hyser stor respekt för i detta fall, innebandyspelaren Marcus Claesson.
-På toppen av min idrottskarriär avgjorde jag en innebandyturnering i Västra Husby på sudden death, säger Marcus med ett brett flin på läpparna. 

Men utöver det har alltså Marcus idrottskarriär stått ganska stilla, nu för tiden räcker det med att spela innebandy med kompisgänget varje torsdagskväll.

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin