De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

En dag på Rejmes

Artiklar

En dag på Rejmes


Emma Svensson 2012-10-24

Bild:Emma Svensson

Riktigt karlajobb som har funnits väldigt länge. Per Svensson har jobbat med bilar så länge han kan minas. Jag fick hönga med honom en dag och se hur han jobbade.

Att jobba på Rejmes
När jag kom in i bilverkstad fick jag många blickar som tolkades vem är du? Man såg också att de blev lite rädda när de fick se kameran mot min mage. Annars hade de fullt upp att göra sina sysslor. Jag var först inne i kontors delen, där var många blickar på skärmarna och många bilmekaniker kom in och ut för att beställa delar till bilarna. Det har min pappa Per Svensson hand om. När man tänker Rejmes och bilmekaniker så tänker man inte på de som gör grunderna som tillexempel Per. Han beställer hem delar till bilar, verktyg och maskiner och ser till att de hamnar rätt. Han är inte ensam med detta, han har två medarbetare som hjälper honom men som nu är lediga. Så han berättade att han hade det lite stressigt just nu. Direkt när jag kom in genom entrén och han såg mig studsade han upp från sin stol och sin datorskärm och började visa mig runt. Han var glad hela tiden och man fick känslan av att han var stolt det han visade. Typ som här arbetar jag. Jag frågade hur länge han arbetar varje dag.
- Jag jobbar från 7:00 till 16:20 varje dag. Så det är rätt långa arbetsdagar. Det kan vara jobbigt ibland annars är jag van. 

Alltid jobbat med bilar
Medan vi gick längs bilmekanikerna såg jag bara män som arbetade med sina bilar. Alla hade mörkblåa uniformer medan de inne på kontoret hade svarta byxor och en vanlig ljusblå skjorta. Men de har ju inte lika stor risk ha få sina kläder förstörda. Några mötte min blick och hälsade. Allt såg smutsigt ut och det luktade damm och färg. Någon längre bort höll precis på att svetsa en bit på bilen. Jag började undra hur länge Per egentligen hade jobbat här. 
- Jag har alltid jobbat med bilar. När jag var liten jobbade jag på en bensinstation där jag fick köra in bilar till tvätten och allt annat fast jag inte hade körkort. 
På så sätt lärde han sig också att köra. När han blev lite äldre så började han köra rally. Jag kan säga att man märker det då och då när man åker med honom i trafiken. Sedan efter rallyt började han jobba på Rejmes. Han har nu jobbat här sedan 1974.  

Runt 70-80 bilar
Vi gick vidare till andra delan av byggnaden där de lackar bilar. Per såg att några grabbar behövde hjälp att skuta in bilen till lacken så han sprang direkt dit och hjälpte till. Jag tänkte för mig själv att det måste vara jobbigt och ansträngde för kroppen att hålla på med bilar. Många i det rummet var antingen under bilarna eller bärde på någon tung bildel. Han kom tillbaka till mig och började runturen igen. När vi gick vidare så såg jag hur många bilar som var inne i salen och också dom som väntade på att bli fixade, jag frågade Per hur många bilar de fick in egentligen.
- Runt 70 till 80 bilar i veckan. Kan vara från stora skador till små. Och det kan vara stressigt ibland. Men annars så är mitt arbete kul.


En stulen bil
Jag kom på en fråga som skulle vara roligt att veta och det var om det hade hänt något spännande eller konstigt någon gång på jobbplatsen. Han svarade: 
- En gång så hade en Hertz bil i tvätthallen plötsligt försvunnit, alltså hade den blivit stulen. Nyckeln måste sitta i bilarna som är i verkstäder och tvätthallar för att bilen måste vara flyttbar i brandrisker. Bilen hittades två dagar senare i Småland där tjuven hade tagit en annan bil. Mer visste de inte.Det var något spännande man inte trodde kunde hända. 

 
Hemfärd 
När jag kände att jag hade fått all information som jag behövde tackade jag Per för mig och sa att vi skulle ses hemma snart. Jag vände mig om och vinkade och kom ihåg byggnaden när jag var liten. Så många gånger jag har kommit hit för att kolla på pappa medan han har arbetat, men nu är det dags att gå hem.




Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin