De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

En svårlyssnad och egen stil

Artiklar

En svårlyssnad och egen stil


Olof Rosberg 2013-03-17


Albin Fellebro går musik första året på De Geergymnasiet och har under tio års tid spelat gitarr på heltid. Led Zeppelin och Steve Vai har alltid varit stora inspirationskällor, är det med dem han kommer att jämföras med.


Det var hos en kompis Albin testade att spela gitarr för första gången efter att hans pappa har föreslagit det. För nio år sedan började han spela akustisk gitarr, men förstod efter ett år att han ville testa på något lite hårdare och han började spela elgitarr. 

- Det akustiska var lite för mesigt för mig, jag ville kunna spela till musik som jag själv lyssnade på, tidig rock som Led Zeppelin och Deep Purple.

Pappa har alltid haft ett stort intresse för musik, så den delen kom naturligt för mig. Men det är ingen annan i familjen som spelar något instrument. 

 

Stora möjligheter att gå långt

Det är nu på De Geer som han spelar som mest, inte nog med att han spelar mycket på skoltid. Albin brukar sitta kvar på Kristinaskolan och spela efter att han har slutat, ofta så sent som till halv tio på kvällen. Själv har han aldrig skrivit något eget material som han blivit nöjd med, tidigare har det heller inte blivit mycket spelande i grupp. Nu på De Geer är det en annan sak, han spelar tillsammans med flera av sina klasskamrater i en ensemble där de får testa på att spela olika musikstilar.

- Nu har vi fått testa på att spela lite jazz, funk, blues och fusion, som är en typ av jazzrock som går lite snabbare än vanlig jazz. Det är roligt då man får lära sig att spela all typ av musik. 

När han lägger ner så mycket tid på sitt intresse, så har han en stor chans att komma långt!

 

Musikhistoria är ingenting för Albin

Man märker att Albin är en inbiten gitarrspelare, han testade på att spela trummor ett tag, men det visade sig inte vara någonting för honom. Musikteori och musikhistoria har dock aldrig varit hans sak, noter, skalor och ackord kan han utan problem, men när det är mindre praktiskt och mer teoretiskt så minskar intresset. 

- Jag tycker nästan att det är lite tråkigt med teori. Det är det praktiska som jag tycker mest om.

 

Helt egen stil

Det är den tekniskt väldigt skickliga Steve Vai och den kända gitarristen Yngwie Malmsteen som har tagit Albin dit han är nu, de är bland annat just de två som har inspirerat Albin och har fått honom att sträva efter att bli bättre. Framtiden har han inga planer för, men om han skulle satsa på musikkarriären så ska det vara speciellt.
Om jag ska satsa på musiken, så ska jag skapa något eget, en helt egen stil som just jag blir igenkänd för, ett eget sound.
Det ska vara svårlyssnat och en blandning av det mesta.

 Vem vet, om några år är det kanske på de stora scenerna vi kommer att hitta Albin!

 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin