De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Feministiska sällskapet på De Geer 

Artiklar

Feministiska sällskapet på De Geer

 


Ida Stenqvist, Maja Rydholm 2017-03-29


På Deer Geergymnasiet i Norrköping finns det mängder av olika föreningar, såsom “Bellmans Bröder och Ulla Winblads väninnor” och "Fosterländska förbundet Anno" som ni säkert hört talas om. Men en grupp som inte uppmärksammas lika mycket är en feministisk grupp som kallar sig för ”Feministiska sällskapet” . Vi har därför intervjuat gruppen för att uppmärksamma dom mer och tagit reda på vad gruppen egentligen gör.

 

På plats på De geer gymnasiet möter vi upp Liv Karlsson Hellström som är medlem i den feministiska gruppen på skolan, våran första fråga är såklart:


Vad gör gruppen? finns det något speciellt ni gör som någon speciell rutin eller någon speciell sak?
- Grunden är att vi vill skapa en trygg stämning på skolan. Våran förening är menad att vara ett forum där man ska få prata om sina problem utan att bli ditsatt på något sätt. Och där man känner att man kan prata om allt möjligt. Allt ifrån att det varit äcklig mat i skolan till att en blivit diskriminerad på något sätt. Någon speciell runtin har vi väll inte, men vi har nyligen börjat med att vi på våra möten tar upp en dålig sak och en bra sak på våra möten som hänt under veckan, då kan en också säga vad som helst, som att det är dåligt väder ute eller något sånt men det kan självklart vara seriösare saker också. Vi funderar på att vara mer offentliga. Det vi gör är att vi såklart jobbar mot jämställdhet, och med att skapa trygghet på skolan.


Feministiska sällskapet är en öppen grupp där man kan prata om allt. Det finns tystnadsplikt i våran grupp det som sägs stannar. Liv och hennes kompis har även gjort så en kan komma till dom om en skulle vilja prata om något  speciellt, dom har också såklart tystnadsplikt så det ska kännas tryggt att prata med dom.


Har ni haft tanken på föreläsningar?
Ja, målet är att få igenom några föreläsningstillfällen. Jag och fler i feministiska sällskapet har länge tänkt på detta och vill verkligen få igenom att ha föreläsningar, för exempelvis samhällselever. I föreläsningarna ska en få veta mer om feminism, jämställdhet, manshat mm och vad det innebär att vara det, eftersom det finns skeva bilder om vad det egentligen är, vi vill att alla ska få en rätt  bild av vad det innebär och få förklara vad allting betyder. Jag och många andra tror att det är bättre förklara istället för att hacka ner på andra människor, som då inte är så pålästa.


Vad var det som gjorde att ni startade gruppen?
- Det var inte jag som startade gruppen utan det var 2 tjejer som heter Daniella och klara, dom skapade gruppen när dom gick i 2:an och hade den tills 3:an men eftersom dom tog studenten förra året så bestämde jag mig för att jag kunde ta över föreningen. Så Gruppen skapades för ca 1 år sen av teater 3:or som tog studenten förra året.


Hur mycket är feministiska sällskapet kopplad till skolan?
Vi är väldigt mycket kopplade till skolan, eftersom vi har våra möten på skolan och jobbar just med att våran skola De geer gymnasiet ska bli jämställd och trygg. Så vårt mål är att sätta oss på kartan i skolan och sedan bli större och ta oss till andra skolor. Jag tänker att om vi blir en så bra feministiskt grupp som möjligt, kanske ett annat gymnasium skapar en för att bli ännu bättre. Och så blir vi bara fler och fler feminister.


Vad måste man göra för att vara medlem i gruppen?
Självklart måste man vara feminist, det krävs också ett engagemang men det spelar ingen roll hur stor engagemanget  är. Men gärna så mycket som en kan kan erbjuda.


Du har tidigare nämnt att ni brukar ha möten, vad gör ni på dom?
Beställa fika,som är en av fördelarna med att ha en förening. Vi brukar diskutera olika saker, det kan som sagt vara vad som helst.


Vad vill ni göra, något speciellt mål eller liknande?
Exempel gå på pride paraden med hela sällskapet, eller amnesty som är en förening som kämpar för dom mänskliga rättigheterna, dom har också en parad. Sen vill vi även få in mer samarbeten med olika skolämnen, eller allmänna samarbeten på något sätt med skolan. Eller som sagt det vi vill få igenom mest, föreläsningar som är obligatoriska.


Tycker ni att De geer är ett jämställt gymnasium överlag?
Jag skulle inte se De geer som en jämställd skola. Det är många av mina vänner som inte följer normen och får kommentarer av killar som inte direkt är så snälla. Det är inte tryggt, och jag tror inte heller att alla känner sig trygga. Det är många på De geer som inte följer normen, men dom utsätts också för kommentarer som inte är okej. Så det finns definitivt mycket mer att jobba med för att nå till ett jämställt De geer. .


Hur många medlemmar är ni?
Ca 25 medlemmar, men det finns spöken haha. Spökena är med i gruppen på facebook men kommer nästan aldrig på mötena,  så vi kanske är ca 10 personer på mötena. Och vi strävar såklart efter fler medlemmar.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin