De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Flytten till Wien fick Ebba att växa 

Artiklar

Flytten till Wien fick Ebba att växa 


Ida Sandin Sundkvist 2022-01-17

<span id=\
Under sin tid i Wien åkte Ebba på flera kortare resor i Österrike. Hon besökte bland annat Prag och de fantastiska bergen i Österrike.

Ebba lyckades få en studentbostad i centrala Wien vilket hon utnyttjade genom långa promenader i stadens tjärna.
Ebba lyckades få en studentbostad i centrala Wien vilket hon utnyttjade genom långa promenader i stadens tjärna.


Min storasyster Ebba Sandin Sundkvist har precis kommit hem till familjen i Linköping efter en termin av utlandsstudier i Wien. Redan året efter gymnasiet tog sig Ebba ut i Europa på en tågluff. Under resan besökte hon framför allt de östliga europeiska länderna men hon stannade också en dag i Wien, staden som skulle komma att vara hennes hem bara något år senare. Nu sitter Ebba med familjen i det gula vardagsrummet utanför Linköping och berättar om det senaste halvåret. 

 

Innan Ebba åkte till Wien studerade hon ekonomiprogrammet på Lunds universitet. Det är genom universitet hon åkte till Wien för att fortsätta sina studier.  Ebba berättar att den femte terminen på ekonomiprogrammet kan studenten själv välja mellan att studera valfria kurser, ha praktik eller åka utomlands och studera. För Ebba var valet att studera utomlands inte självklart. Hon berättar att hon ansökte om att få åka utomlands så sent som kvällen innan ansökningen stängde. Trots att det var ett spontant beslut är det ingenting hon ångrar. När Ebba berättar för mig om hennes impulsiva beslut fnissar mamma och berättar om telefonsamtalet hon fick av Ebba kvällen hon ansökte. 

-Jag minns hur du ringde mig helt upprymd, precis som när du sökte in till universitetet utan att vara helt säker på ditt val. Men både universitetsprogrammet och utbytet blev bra tillslut!

 För familjen hemma i Linköping berättar Ebba historier om studierna, festerna och vännerna i Wien. I historierna kommer det fram att det var en stor tillgång att studera med flera andra utländska studenter som precis som henne ville få ut det mesta av terminen utomlands. 


Ebba förklarar att flytten till Wien var helt annorlunda i jämförelse med att flytta från Linköping till Lund. När hon flyttade till Lund hade hon flertalet vänner samt sin dåvarande pojkvän som också skulle studera i den nya staden. I Lund behövde Ebba aldrig oroa sig för att inte ha socialt umgänge. Annorlunda var det efter flytten till ett främmande land. Att lämna tryggheten med en stor bekantskapskrets är skrämmande, men Ebba berättar att det också lockade.

Jag kände att jag ville känna den osäkerheten och tvinga mig själv att träffa nya människor, det var en stor faktor till att jag åkte på utbytet.

Inför flytten var det inte bara den sociala delen av vardagen som oroade Ebba. Utöver att hitta nya vänner var den pågående pandemin något som Ebba tänkte på inför resan. Trots att oron för att den skulle begränsa hennes vardag berättar hon med lättnad att hon med sitt vaccinpass kunde äta på restaurang, klubba och framför allt ha närundervisning under större delen av sina utlandsstudier. Under hösten hade hela familjen möjlighet att besöka Ebba i Wien, dagar som nu diskuteras med stora leenden på läpparna. Bara några veckor efter att familjen sagt hejdå till Ebba i hennes korridorsrum vid resans slut blev det återigen lockdown i Österrike. Då hade Ebba kvar drygt en månad kvar av studier, som nu blev på distans. 



År 2011 satte 47 europeiska länder målet att 20% av ungdomar ska ha utlandserfarenheter under sin studieperiod år 2020. Hos de olika universiteten runt om i Sverige finns det resurser för att skicka den mängden studenter utomlands. Trots detta var det bara 15% av examinerade studenterna i Sverige som hade utlandserfarenhet år 2019, en siffra som stått oförändrad sen 2002. EU-kommissionens forskning visat att studenter med utlandserfarenhet lättare får sitt första jobb och dessutom en bättre löneutveckling. Ebba blir lite chockad över att de är så få som väljer att åka utomlands. Kanske beror det på att hon studerar på Lunds universitet vilket är ett av få universitet som lyckas nå målet med att skicka 20% av studerande utomlands. Ebba berättar också att hon kan förstå varför många väljer att inte åka utomlands. 

- Dels kan det vara dyrt att studera utomlands. Men åker man genom sitt universitet är det billigare, dessutom finns det bidrag utöver CSN såsom Erasmus bidrag att få. Jag tror också att många är rädda att gå utanför sin komfortzon som de skapat de första åren på universitet. Framför allt tror jag att många inte förstår vilken bra erfarenhet det är!


Trots dåligt planerade och att Ebba åkte iväg från såväl vänner som dåvarande pojkvän rekommenderar hon varmt att studera utomlands om möjligheten finns. Erfarenheten har lärt henne att klara sig själv på ett annat sätt och att hon under halvåret som gått utvecklats som person. När Ebba sitter här med familjen i vardagsrummet går samtalen över till framtidsplaner och hon berättar att hon efter sin resa nu är intresserad av att studera sin master i Wien. 


Är du intresserad av att studera utomlands? Kolla in länkarna!


  • På studera.nu kan du få all typ av information om utlandsstudier. Det finns information om olika sätt att studera utomlands, både genom universitet och självständigt:

 https://www.studera.nu/studera-utomlands/studera-utomlands/


  • Det finns många företag som anordnar språkstudier utomlands. Vissa program är CSN berättigade om du är över 20 år! Här är ett företag men det finns fler:

https://www.studin.se/utbud/sprakresor/ 


  • Information om studiemedel från CSN under språkkurser:

https://www.csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/utlandsstudier-med-studiemedel/sprakkurser.html 


  • De olika universiteten i Sverige har ofta information om möjligheterna för utlandsstudier hos dem. Här är en länk till information från Lunds Universitet: 

https://www.lu.se/studera/internationella-mojligheter 


  • Du kan också kontakta SYV om du vill få mer information om vad det finns för möjligheter. 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin