De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Försvarsmakten på besök

Artiklar

Försvarsmakten på besök


Johanna Sühl 2014-03-18


Just nu står Raymond Samo, yrkesinformatör ifrån Försvarsmakten i trapphuset här på skolan. Han är här för att berätta om Försvarsmakten, GMU och allt vad som hör till.


GMU står för Grundläggande militär utbildning och är ingången i det militära. För att få göra GMU måste man vara 18 år och ha godkända gymnasiebetyg i kärnämnena samt ha god fysik för att klara av testerna. 

- GMU ska man söka för att det är en bra utbildning generellt. Det handlar om tre intensiva månader där man lär sig sjukvård, grunderna för en soldat, ta hand om sig själv, vara i skogen samt att alla ska kunna hantera sitt vapen, säger Raymond. Sen fortsätter utbildningen med en inriktning på vad man vill bli.

 

G-uf

Om man inte vill göra en hel GMU kan man göra en Grundläggande utbildning för frivilliga, en G-uf. Den är 14 dagar. För att få gå den behöver man gå med i en utav de 18 frivilligorganisationerna (som man hittar på frivilligutbildning.se). 

- Sen är det bara att söka, när man sedan har gjort sin G-uf kan man jobba som specialist i Hemvärnet i en viss befattning. 

Här på skolan finns många esteter och en stor grupp är musikare. Raymond föreslår musikkåren då man fortfarande spelar musik och har en rolig gemenskap med andra människor samtidigt. 

 

Military Weekend

14 dagar kanske låter länge i öronen på en elev som studerar mycket och kanske inte har tid att vänta eller har tid att ta ledigt från skolan för att söka till en G-uf, då finns Military Weekend. 

Military Weekend är en helg fredag till söndag, där man testar på exercis, får bära uniform och får information om GMU. Försvarsmakten betalar allt, transport, boende och mat. 

- Jag råkar veta att i slutet av Maj går det en Military Weekend i Kvarn som ligger strax utanför Linköping, säger Raymond och ler då det är hemtrakter för honom. 

 

Ungdomsverksamheter

Alla elever här på skolan är inte 18 år och får därför inte göra GMU. Man kan då komma i kontakt med det militära med hjälp av ungdomsverksamheten. I Östergötland finns Sjövärnskåren, Hemvärnsungdom, Försvarsutbildarna och Flygvapenfrivilliga.

- Ungdomsverksamheten är en bra ingång, man får bra grunder och man är väl förberedd inför en GMU.

Raymond själv var inte med i någon utav ungdomsverksamheterna i Östergötland. Han hittade till Försvarsmakten på egen maskin. 

- Jag gick naturvetenskapslinjen på Katedral i Linköping. Jag ville få ett spännande och stimulerande jobb och har nu jobbat för Försvarsmakten i ett år. I framtiden kanske jag vill bli Officer.  

 

Ett varierande jobb

Det roligaste med Raymonds jobb säger han är att det är varierat. Han har väldigt mycket att göra. Som yrkesinformatör är han då ute på skolor, universitet, arbetsförmedlingar och han följer också soldaterna på Malmen i Linköping. 

Det jobbigaste säger han är att det kan bli ett väldigt högt tempo. 

- Men vi samarbetar och hjälper varandra så det blir inte så farligt. 

 

I Försvarsmakten finns det många möjligheter till jobb. 

- Tar man studenten och vill börja jobba så är det här perfekt. 

Det finns omkring 600 befattningar man kan välja mellan men även civilt jobb då man sitter på ett kontor. 

Vill ni få mer svar på era frågor så står Raymond i trapphuset till klockan 13.00. 

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin