De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Från 30 till 30 hundra

Artiklar

Från 30 till 30 hundra


Arvid Andersson 2016-12-19


’‘Här är vi som står upp för vårt lag. Varje dag. På Curva Nordahl ska vi stötta vårat gäng. Till tre poäng’’, hör jag om och om igen när jag står här bland allt folk. Från 10-åriga barn till 80-åriga pensionärer. Det är otroligt vad Peking Fanz har växt sen det startade.


’‘Här är vi som står upp för vårt lag. Varje dag. På Curva Nordahl ska vi stötta vårat gäng. Till tre poäng’’, hör jag när jag står här bland alla folk. Från 10-åriga barn till 80-åriga Pensionärer. Gud vad Peking Fanz har växt sen det startade.


Klockan är fyra på eftermiddagen och jag har precis stigit in i Peking Fanz lokal bort från kylan. Säsongen är snart slut och det har gått över förväntan bra för IFK. Peking Fanz har växt sig större.

 Jag sitter framför ’’Peking Fanz-baren’’ tillsammans med Mattias Jansson, Peking Fanz kassör, och pratar om starten och hur dom har växt sig större. 

 
Peking Fanz bildades i april 1997 då det hette Peking Stars, men byttes till Peking Fanz efter att en squaredance-klubb redan hette Peking Stars.

 
- Vi var ett gäng polare som gick ihop och startade det. Några som var med och startade är fortfarande aktiva. Jag har varit med och stått i klacken sedan 1995, innan Peking Fanz startade, så jag var en av de få personer som var med och startade det.

 
Peking Fanz 1997 och Peking Fanz 2016 är två helt olika saker. Dom har växt otroligt mycket sedan allt startade, men när började det komma mer folk som blev medlemmar?

 
- Från början var vi bara runt 20-30 personer. Fler kom när vi började köra 3 gratisbussar till Borås 1998. Sedan började vi med 10 gratisbussar till Djurgården 1999. Då kom det bara fler och fler och vi blev större.

 
- Runt 2000 exploderade det och vi var riktigt stora medlems-mässigt, vi var runt 1400 medlemmar. Sen slutade en del när IFK åkte ner en sväng i Superettan, säger han och  tittar lite lätt ner i golvet, men vi har ändå hållit oss starka om man tittar på publikantalet. 


Nu med Curva Nordahl toppar vi medlemsantalet. Såhär stora har vi aldrig varit förut.

 På Curva Nordahl står det minst 3000 supportrar varje match som sjunger högre och högre varje match. Hur mycket hjälper all gång och support spelarna då?


 - Det hjälper dom har man hört. Speciellt större matcher som t.ex. mot Rosenborg hemma i Champions League-kvalet, där spelarna behöver det stödet vi kan ge dom. 


 - Det brukar komma 3-4 nya ramsor per säsong. Det mesta kommer från Peking Ultras. Ultras är dom som snappar upp dom flesta melodierna. Det brukar växa fram på krogen när folk sitter och småsnackar, säger han och skrattar lite lätt.

 
Det finns massor med ramsor och sånger. Säkert över 20 stycken. Kan det vara så att det finns speciella sånger för över och underläge?

 
- Mer förr. För 10 år sedan hade man faktiskt sånger som bara togs fram när det gick dåligt. Så skulle jag säga att det inte är idag. Idag sjunger man alla sånger man har även om man leder med 3-0 eller ligger under med 6-0.

 
När jag sitter här tänker jag också på all tid och pengar dom lägger ner på det här. Alla banderoller, flaggor och täcken dom har på matcher. Speciellt dom stora matcherna när dom har banderoller, flaggor och täcken samtidigt.

 
- Väldigt mycket jobb och pengar. En banderoll på 30 meter kan ta 2-3 dagar att måla. Stora saker som att ha ett stort täcke över Curva Nordahl kan ta över en månad att göra. Det här är inget vi gör på dagarna heller, eftersom folk jobbar. Så vi jobbar med det på kvällarna väldigt många timmar. Alla pengar till allt detta samlar vi in, och det tar också massor med tid eftersom stora arrangemang kan kosta 30-40 tusen.

 

Från 30 till 30 hundra. Det är inte dåligt det.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin