De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Har tomten någon framtid?

Artiklar

Har tomten någon framtid?


Clara Kyrklund 2016-12-16


Vem är det som är stor och tjock, klädd i rött med vitt skägg och pressar sig ner i skorstenen natten till julafton för att lämna paket? Jag hoppas verkligen ditt svar är jultomten.

Vi har länge sett på jultomten som en symbol för julen, en ikon som dyker upp kring vintertid och syns på både julmust etiketten och inslagningspappret. Några minns säkert sitt första möte med honom och kanske var det rent utav otrevligt. Men varför har den här traditionen upprepats i generationer och kommer folk att fortsätta med jultomten?


-  Vad jag minns så tyckte jag om jultomten, det var alltid pappa som skulle gå ut och hämta tidningen eller köpa mjölk och sen när han kom tillbaka så brukade han säga ‘Typiskt, missade jag honom igen?’ svarar tvåbarnsmamman Maria.


Eftersom hon har vuxit upp med en jultomte så föll det sig bara naturligt att hennes barn också skulle få göra det, men nuförtiden är det oftas hennes bror som får ansvara för dräkten. Maria säger att hon ser det mest som en rolig grej och att hon inte skulle ta illa vid sig om hennes familj och släkt bestämde sig för att inte ha en tomte.


Även studenten Erika berättar att hon troligtvis skulle fortsätta med tomtetraditionen och att själva jultomten i sig inte är så viktig men det som tomten symboliserar skulle kunna vara viktigt för hennes framtida barn.

- När barnet slutar tro på jultomten skulle jag vilja lära dem att alla borde vara tomtar. Att tomten ska representera goda gärningar och att vi ger till andra som vi tycker behöver, säger Erika.


Wilhelm däremot har inte vuxit upp med jultomten och tror inte som det ser ut nu att han skulle fortsätta med traditionen.

- Tomten är en fiktiv figur. Jag har aldrig upplevt glädjen med tomten och har heller inte saknat det. Jag tror att grejen har fortsatt så länge eftersom det är en gammal tradition och mest en rolig grej.


Sammanfattningsvis så finns det flera olika erfarenheter och åsikter om det här med jultomten, men det verkar ändå som om vi kommer att få se honom ett bra tag framöver.

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin