De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Hoten från extremhögern

Artiklar

Hoten från extremhögern


Evelina Bravo 2014-05-09


Den femte maj 2014 hade Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna i Norrköping torgmöte i Hörsalsparken. Ungefär trehundra personer samlades runt området för en motdemonstration. Bland de trehundra var jag. Tidningarna beskriver händelsen som stökig, och polisen förde bort flertalet personer som de ansåg betedde sig illa. Parken var fylld av prideflaggor, plakat där det stod ”Norrköping mot rasism”, och framförallt - människor som visade att detta inte är okej. Kampviljan var stark, och stämningen var vacker. Ramsor som ”inga rasister på våra gator” ekade i staden. Motståndet mot Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna är stort, och befogat.

Sverigedemokraterna är nämligen ett parti där partiets vice partiledare kan säga att en halv miljon invandrare är parasiter som ska bort utan att få möta några större konsekvenser. I vilket annat parti som helst hade han fått sparken på en gång, men inte i Sverigedemokraterna. Det är nämligen ett uttalande som stämmer väldigt bra med Sverigedemokraternas politik. Sverigedemokraterna är ett parti som innehåller ledamöter som driver rasistiska nätsidor där personer hängs ut med namn och adress, en konservativ familjesyn som suddar bort de som inte tillhör normen, tydliga uttalanden som berättar om hur partiet vill begränsa möjligheterna för invandrare att få ett bättre liv. Partiet har sina rötter i högerextrema rörelser, och när Jimmie Åkesson blev medlem på 90-talet var partiet mer öppna med sin politik, och dolde den inte bakom kostymer och akademiska ord. Sverigedemokraterna är ett stort hot för oss som inte tillhör normen, ett hot för kvinnor, homo- och bisexuella, transpersoner och flera generationers invandrare. Det är inte ett parti som bör finnas i vår riksdag. 

Den femtonde december 2013 attackerade en grupp nazister en fredlig manifestation i Kärrtorp i Stockholm. 28 personer greps misstänkta för bland ­annat försök till mord, våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp och våld mot tjänsteman. Den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen låg bakom attacken. ­Manifestationen som ­angreps hade ordnats av nätverket ”Linje 17 mot rasism!” som samlat ­ungefär 200 personer. Angriparna var ungefär 40 till antalet. I Sverige står högerextremister för den allra grövsta typen av våld, exempelvis mordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg, Lasermannens terrorkampanj och attacker som dessa. I vårt grannland Norge står högerextremisten Anders Behring Breivik för den absolut värsta terroristattacken i Norden i modern tid.

I Breiviks manifest är över nio tusen svenskar klassade som förrädare. Han kategoriserade in dem i grupper, kategori A och kategori B. Kategori A är de mest inflytelserika och högst profilerade förrädarna, exempelvis politiska ledare och mediechefer. Kategori B är enligt manifestet sådana som förespråkar ”multikulturalism” alltså journalister, lärare, redaktörer, läkare. Detta manifest är inspirerat av högerextrema grupper, som hoten växer ifrån för varje dag.

I och med att rasism och nazism normaliseras får händelser som REVA-projektet, där polisen stoppade människor och tvingade de att uppvisa ID-handling för att se ifall de var papperslösa ske. Rasistiska uttalanden avfärdas, människor utvisas till länder i lågor, människor attackeras på grund av deras utseenden. Fortfarande har Jimmie Åkesson fräckheten att påstå att den omfattande rasismen är en myt. De högerextremas vision av Sverige är ett brutalt och orättvist fängelse för oss som vill ha ett jämlikt land där alla människor har samma rättigheter och möjligheter. Nu är det valår. De laddar upp, täcker för allt som kan användas mot de och samlar sin styrka. Vi borde också samla vår styrka. Vi bör visa ett tydligt motstånd, demonstrera, försvara varandra för rätten att bo i ett samhälle där ingen ska vara rädd. Jag tänker göra det. Tänker du?


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin