De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

FIlippinerna fläskar på med julen! 

Artiklar

FIlippinerna fläskar på med julen! 


Denize Pettersson 2016-12-19



Alla är vi måna om julfirandet, julhelgens alla traditionella förberedelser är som huggna i sten. Trots att julen firas av religiösa skäl så har den med tiden blivit en sekulär tradition och därför skiljer sig den världen över. Men frågan som då ställs är var man finner den mest tillfredsställande julstämningen?

 

Om en global tävling skulle hållas, skulle Filippinerna ha goda chanser till en vinnande plats. Därav den riktiga känslan för jul som framstår, den Sydöstra Asiens önation har en av världens längsta juletid. Ingen tvekan om festligheterna under denna period på året. Med festivaler som hålls landet över, julsånger som spelas i affärer redan i början av september och julotta som börjar 16:e december till julaftons morgon.

När jag har ett samtal med min mamma och min bonuspappa så får båda två ett varsitt leende på sina läppar.

- Det är inget som klår tiden då man spenderar julhögtiden i Filippinerna. Särskilt inte om man jämför med andra länder och nationer, säger min bonuspappa.

Så tidigt som i september vid de allt mer mörkare och svalare nätterna så blir man inte chockerad om man redan då kan skymta spektakulära juldisplayer i olika gallerior, parker och öppna platser tvärs över landet. Alla dekorationer som årligen tas upp blir en del utav hela julsäsongen och de många marknaderna tjänar stort på alla attraktioner.

Lyktor och färgglada lampor är synliga på gator och en filippinsk tradition som kallas “Simbang Gabi”, en serie av julottor som hålls under nio nätter fram till julafton. En teori är att om man deltar i alla de nio julottorna så kommer ens önskan att bli uppfylld.

FIlippinerna är det folkrika Asiens enda land med en stor kristen folkmängd. Nittio procent är kristna och ungefär åttio procent  av dem är katoliker.  På så sätt har  juletiderna en stor betydelse för den filippinska befolkningen.  

När klockan slår 12 på julaftonsnatten så har har de flesta familjer en tradition som kallas “Nochebuena”, då familjen äter tillsammans och firar födelsen av Jesus och öppnar presenter. Denna tradition härstammar från Spanien, Latinamerika.  

Att celebrera med familjen är det som blir det viktigaste under julen, det är under denna period som alla familjemedlemmar verkligen samlas och blir till ett.

 - Under julen så så blir det öppet hus i alla hem, alla är välkomna. Oavsett om man har mycket mat på borden eller har det knapert så är dörren alltid öppen, menar mamma.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin