De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Granen har inte ont i huvudet

Artiklar

Granen har inte ont i huvudet


Hugo Hassler 2016-12-16


Julgranarna har tagit plats på gator och torg. Ett jultecken för många men det finns en hel del myter kring granen i stugan. Är granen sötsugen, kanske? Och vilka granar finns det egentligen? Jag har frågorna och Pelle Boa har svaren.

Mössan på sniskan, skäggstubb och ölmage. Plötsligt står de där med granar och strumpmaskin. Julgransförsäljarna är här utanför mataffären, på torget och vid macken.

Det finns två typer av julgransförsäljare, en som stämmer med alla ovanstående kriterier som är allt det där jobbiga med julen: stress, ångest och hets. Men så finns det en annan typ av julgransförsäljare en som tar julkänslan till nya höjder.

Jag besöker en av Norrköpings alla julgransförsäljare som står mitt i Knäppingsborg med granar av alla dess slag. Här finns det fler granar än i den djupaste granskogen. Alla redo att följa med in bland glöggen, adventsljusstakarna och tomtarna. Här hittar jag Pelle Boa som verkligen stämmer in på den sistnämnda typen av julgransförsäljare. Med tomteluvan på springer han omkring bland granar av alla dess slag. Här är alla granar närodlade bara några mil från Norrköping, Skärkind för att vara exakt.

Granar av alla dess slag
Pelle Boa har en rad olika sorters granar runt omkring sig: rödgran, ädelgran och kungsgran. Det är just kungsgranen som Pelle vill fokusera på för den är lite unik.

-Vanligtvis så kommer kungsgranarna från Skåne, Danmark eller Tyskland men här har vi en från Östergötland.

Anledningen till att man inte brukar odla kungsgranar så här pass långt norrut är det ofördelaktiga klimatet som råder här. Vårt klimat medför att dessa kungsgranar ser lite annorlunda gentemot “vanliga” kungsgranar. Den här granen har något mer utrymme mellan grenarna än andra kungsgranar nämligen. Men det är ändå den vanliga rödgranen som säljer bäst hos Pelle Boa.

 

Vill granen ha en Magnecyl, kanske?
Det finns en hel del myter kring det här med julgranar och hur man ska få dem att stå sig längre. En av de mest kända myterna är att en gran håller sig grön längre om den får en magnecyl i vattnet. Svenska skogsbrukets forskningsinstitut, Skogsforsk, har tittat närmare på det här. Tanken är att Acetylsalicylsyran i magnecylen ska få igång granens tillväxtshormon och få den att få nya skott och hålla sig grön längre. Men enligt Skogsforsk kan inte magnecylen hjälpa en gran med de nya skotten, så där faller en av myterna.

En lite mer vedertagen myt är att en sockerbit får granen att behålla sina barr . Även på detta har Skogsforsk forskat lite. Här har man faktiskt kommit fram till positiva resultat. Det visade sig att granen höll sig grönare längre och kunde faktiskt även skjuta nya skott. Men samtidigt har man pratat om att sockret kan få andra saker som svamp och bakterier att frodas.

Men Pelle Boa är skeptisk. Han har dock några andra tips som han delar med sig av. Det är viktigt att man gör en ny snittyta så att granen kan suga upp vattnet bättre och man kan även ta bort lite bark längst ner på granen så att den bättre kan suga upp vatten.
-Vissa brukar ju hälla i halva punschen till granen också så att de kan dricka upp halva, säger Pelle och skrattar.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin