De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Hejdå, hejdå höstterminen

Artiklar

Hejdå, hejdå höstterminen


Amanda André 2016-12-19


Julen är kommen och likaså är alla dess tillhörigheter såsom kyla, julstress och bästa av allt, jullov! I korridorerna dräller trötta lärkor omkring och lärarfacken fylls av inlämningar som ingen egentligen haft ork för. Håll ut, den 20:de tar vi lov.

 

Skolan är stressig året runt, men innan julen blir det lite extra. Avgörande examinationer ska genomföras och långa rapporter ska skickas in. I cafét kokas kaffe liter efter liter men inget tycks dämpa skoltröttheten som så många känner. Vilken tur att det är dags för ett välbehövligt lov.


- Jag ser fram emot sovmorgon något så extremt, säger Clara Kyrklund med trötthet i rösten.


Även irritationen träder fram lite extra, bitterheten växer och alla börjar tycka lite extra synd om sig själva. I sällskapsrummen sitter elever och diskuterar lärares planering och stressen de utsätts för, troligen så pågår liknande diskussioner samtidigt i lärarrummet.


- Om det inte fanns deadlines och skit så skulle jag inte vara stressad, säger vår nya elevrådsordförande Hugo Hassler.


Julstressen en utav de värsta typerna av stress. Julklappar ska inhandlas, lussekatter ska gräddas och någonstans mitt i kaoset så ska även skolan avslutas. Uttrycket ett “välbehövligt jullov” blir helt plötsligt så sant som det möjligtvis kan bli. Jullovet är till för att vila upp sig, tjocka till sig av julmaten och bara vara.


Efter frågan “vad ska du göra på jullovet?” har svaren varierat. Allt ifrån sova, jobba och plugga har nämnts. Men en sak många har varit överens om är att något utav det bästa med jullovet är att vi “slipper skolan”. Classroom-notiser säger vi bye bye till, skåpen förblir stängda i några veckor och vi välkomnar sovmorgon, julafton och vårterminen. Oavsett vad som faller en i smaken, det vill säga, oavsett om du ska jobba, sova eller susa ned för skidbackarna så är det viktigt att ta lovet till att slappa en aning. Efter nyår tar vi nya tag.


- Det ska bli skönt att ha nya saker att göra och ha struktur på det hela igen, förklarar Signe i SA15b gällande vårterminen med något som låter som en hoppfull röst.


Struktur är något som blir lite bortblåst under spurten som alla elever och lärare tvingas genomlida. Likaså blir motivationen för många, för hur kul är det egentligen att ta sig till och från skolan i mörker. De Geers väggar isoleras oss från den lilla mängden solljus vi möjligtvis kan få.


- Jullovet är alldeles lagom långt, det är inte så långt att man blir rastlös, snarare lagom så att man hinner vila upp sig, förklarar en samhällselev i årskurs två.


Tre veckor är det vi alla behöver nu, tre efterlängtade veckor fyllda av slapp och firande. Bra jobbat lärkor, ni stod ut en hel termin, nu återstår bara några fler.

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin