De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Hemligheten bakom saffransbullarna

Artiklar

Hemligheten bakom saffransbullarna


Alice 2016-12-12


Varje år bjuder moster Eva på julens bästa smakupplevelse. När saffranet börjar visa sig i butikernas annonsblad och alla börjar julbaka så dyker även saffransbullarna åter upp på bordet till adventsfikat. Men vad är hemligheten till just Evas saffransbullar?

Juliga dofter av pepparkakor, lussebullar och julgodis börjar sprida sig i husen när årets sista månad startar och julen närmar sig i snabb takt. Doften håller sedan i sig under december månad speciellt hos Eva som traditionsenligt bakar sina saffransbullar i flera olika omgångar under juletid. Hon har bakat efter just detta recept sedan flera år tillbaka lagom till december, bullar som är uppskattade kring jul, i alla fall av släkt och vänner och andra som har fått chansen att smaka dem. De passar perfekt varje söndag när det är dags att tända ett nytt ljus och julandan riktigt fylls i huset när man samlas tillsammans med familj och vänner med den mjuka snön fallande utanför och med julmusiken spelande i bakgrunden.

-Bullarna är saftiga på grund av mandelmassan som jag har i som fyllning och självklart har de en smak av saffran. Det blir en god, riktigt julig smak på dem som passar till adventsfikat! Säger Eva glatt.

 

Hon har, som sagt, bakat dessa saffransbullar många gånger och när det väl är dags och hon står där vid köksbänken med “det röda guldet” i handen så vet hon hur man får fram den där eftersökta saftigheten och smaken som uppskattas så av alla de som smakat bullen.

-Det är viktigt att vara exakt med måtten och vikten som står i receptet och så är det självklart viktigt att ha mycket tålamod och inte stressa för att slutresultatet ska bli bra sen, berättar hon, säker på sin sak.

 

Bakning är ett av Evas stora intressen och till jul är det inte bara saffransbullarna som fyller köket med en doft av hembakat och jul utan även de traditionsenliga lussekatterna och pepparkakorna till lucia och ibland även något annat recept med någon av de karakteristiska julsmakerna inkluderade i bakningen.

-Förra året provade jag något nytt och bakade en saffranskladdkaka som dukades fram med fikat lagom till Kalle Anka vid 3-tiden, det uppskattades faktiskt också, säger hon och ler.

 

Sofie, Evas dotter, föredrar ändå saffransbullarna framför nya recept till jul och tycker faktiskt att de smakar allra bäst även om hon tycker att det mesta som Eva bakar smakar väldigt gott.

-Hon är extra bra på att baka just bullar, jag älskar hennes vanliga kanelbullar och kardemummabullar som hon gör annars också! berättar hon.

Men vad är hemligheten bakom just dem då kan man undra? Och var kommer de ifrån? De frågorna ställer jag till Eva.

-Här är receptet, det är egentligen ett vanligt recept på saffransbullar och kommer nog ifrån en “Allas”-tidning från början, man kan säkert baka goda bullar av flera recept skulle jag tro. Det viktiga är nog hur man bakar dem och hur man behandlar degen tror jag!


Receptet:

 

Saffransbullar 12 st

 

25 g Jäst

2 ½ dl mjölk

1 pkt saffran + lite strösocker

¾ tsk salt

1 tsk nystött kardemumma

¾ dl ljus sirap eller strösocker

7-8 dl vetemjöl

75 g smör eller margarin

 

Mandelmassefyllning:

150 g mandelmassa

75 g smör eller margarin

1 tsk nystött kardemumma

 

Garnering:

1 ägg till pensling

pärlsocker

 
  • Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Tillsätt lite av degvätskan till jästen och rör. Tillsätt resten av degvätskan.

 
  • Stöt saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel. Rör ner saffran, salt, kardemumma, sirap eller socker och hälften av vetemjölet. Rör ihop till en lös deg.

  • Dela fettet i tärningar och tillsätt dem tillsammans med någon dl vetemjöl. Tillsätt mer vetemjöl och arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Blanda under tiden ingredienserna till fyllningen.

 
  • Kavla ut till en rektangulär kaka, 60 x 30 cm, och bred fyllningen över hela. Vik kakan i 3 delar och skär den i 12 bitar (5 cm breda). Platta ut bitarna något på längden. Skär med en degskrapa så att det blir 3 remsor som fortfarande sitter ihop med någon centimeter längst upp. Gör en fläta av remsorna och vik ihop bullen så att den delen som sitter ihop hamnar underst. Det ska bli en rund flätad bulle.

 
  • Låt bullarna jäsa på en bakpappersklädd plåt i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 200 grader i 12-15 minuter.



Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin