De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Julmat, laga hemma eller köpa?

Artiklar

Julmat, laga hemma eller köpa?


Signe Jussila Lindblom 2016-12-19


Mat hör julen till och för vissa finns det saker som är ett absolut måste på julbordet. Och för vissa finns det en sillsort som är oumbärlig eller ett visst recept på köttbullar som gör julbordet fulländat. Men för vissa är den hemlagade maten det viktigaste.

 

Hemma hos familjen Flintberg Lindblom lagas en hel del av maten hemma dagarna innan jul. Men prinskorv och och den rökta laxen är saker som som brukar köpas. Och Jonas säger att det helt enkelt är för att det finns för att det är omständigt.

- Ja att lägga in sill är ju helt klart en mycket enklare process än att stoppa korv, så även fast det skulle vara kul att göra själv så brukar vi köpa det.

Just att det är krångligt och tar tid är antagligen mångas anledning att köpa maten som ska pusslas ihop till ett komplett julbord.

- Jag som tycker att det är roligt at laga mat lägger gärna dagarna innan jul på att laga mat. Och de flesta i familjen brukar hjälpa till och tycker att det är godare så, säger Jonas

Många som jobbar nära inpå jul har nog svårt att finna ro och tid att ställa sig vid spisen och steka de handrullade köttbullarna. Så upplever Fia tillvaron innan jul men ändå måste morsans sill läggas in för att julbordet ska vara ätbart. Morsans sill eller den goda sillen, som den från början heter, har blivit tradition på familjen Lindbloms julbord.  

- Den kom väl in på julbordet för en sådär 20-25 år sedan, säger Fia.

Fias mamma fick receptet av sin svägerska och har sedan dess använt det flitigt.

- Det är en väldigt god smakkombination med senap o majonäs, rölök, dill och matjessill. Alla ingredienserna smakar var för sig och utgör en jättebra kombo. Och jag har faktiskt aldrig hittat den någon annan stans.

Men hemma hos familjen Ingå köps nästan all mat utom Janssons.

- Det är väl för att vi behöver inte ha så himla mycket mat på julbordet vi har väl bara det vanligaste, ett par sillar, Janssons, köttbullar och lax. Det känns som att det överskattat med så där överdrivet mycket mat som många har, säger Alice Ingå

Och vissa ser helt enkelt ingen mening att laga maten hemma. Tur att det inte finns något rätt eller fel när det gäller julmaten tycker Fia.

- Alla har ju olika tritoner med julmaten men det ända jag kan anse är viktigt är om det är etisk mat, alltså svenskt kött och liknade. Sen bryr jag mig inte vad man väljer att ställa på julbordet hemma hos andra. Eller om de väljer att laga den hemma men för mig är det viktigt.

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin