De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

En fest för litteraturälskare


Louise Näfverstam, Karin Kristensson 2014-03-07


Den 25 februari påbörjades alla litteraturälskares favorittid på året. De anställda i bokaffärerna bar ut hundratals böcker och staplade dem under skyltar med ordet ”REA”. Bokrean har kommit!


Varje år i februari rear affärer och e-bokhandlar ut böcker, allt från hantverkslitteratur till biografier och klassiker. Det är en riktigt bokfest, och den här tiden på året kan bara jämföras med julens shoppingyra. 

- Det är väldigt mycket att förbereda inför bokrean, men förutom att det kommer väldigt många fler kunder är det inte så stressigt, säger en anställd på Anderssons Bokhandel i Norrköping.
    En anställd på akademibokhandeln håller med och tillägger att försäljningen ökar drastiskt, det går inte ens att jämföra. 

 

Konkurrensen med internet

    

Kunder vandrar tankspritt kring staplarna med reaböcker inne på Anderssons Bokhandel och Akademibokhandeln nere på stan. Böcker lyfts och ställs ner igen, baksidor läses, sidor bläddras igenom och kön för att få ställa frågor och betala för de utvalda reafynden blir längre ju senare på eftermiddagen det blir. 

    - Bokrean är viktig för fysiska bokhandlar eftersom att det blir som en bokfest. Man tycker oftast om att gå omkring och känna på böckerna, speciellt när det är rea, berättar en anställd på Akademibokhandeln. 

    Vanligtvis är skillnaden i pris mellan fysiska bokhandlar och internetbokhandlar så pass stor att fler och fler väljer att beställa böcker via nätet istället för att gå och köpa dem nere på stan. Under rean, däremot, är skillnaden i pris inte lika stora, och folk väljer att gå till en bokhandel för att få känna på böckerna, titta runt och kunna ställa frågor till personalen.
    

Ungdomarnas bokrea

 

Vi kollar in ungdomsböckerna, och blir besvikna på det magra reautbudet inom den genren. Vi frågar en anställd om varför det ser ut så. 

- Det är en väldigt bra fråga, säger hon. Men det beror helt enkelt på att det inte utgivs lika många ungdomsböcker som böcker i andra genrer.
    Vi undrar då hur böckerna som hamnar på bokrean egentligen väljs ut, och hon svarar:
- Böckerna som oftast är med på bokrean är böcker som förlagen själva vill ”bli av med”. Av deras utbud bestämmer sedan bokhandlarna vilka böcker dem vill köpa in och sälja på bokrean.
    Böckerna på bokrean är ofta några år gamla och som annars kan vara svåra att sälja för fullpris. 

    På Åhléns bokavdelning träffar vi en 17-årig ungdom. 

- Den enda boken jag har köpt än så länge är Max Nalle till min systerson, säger hon.
    Vi frågar henne varför hon inte har köpt något mer och hon svarar att hon är fattig. Sedan skrattar hon och säger att det inte fanns någon bok som hon ville köpa i alla fall. Utbudet är ganska dåligt i år, tycker hon.
    Då undrar vi vad hon hade önskat hitta bland reaböckerna. Hon tänker efter och säger Harry Potter-böckerna, eftersom att de i vanliga fall är orimligt dyra. 

    En annan ungdom vi pratar med verkar däremot inte alls vara missnöjd med utbudet.
- Jag har köpt hela Cirkeln-serien, säger hon. Jag köpte Underbara helvete också, för min kompis rekommenderade den. Och Divergent. 

    Om man är nöjd med utbudet kan bokrean vara ett bra tillfälle för ungdomar - en grupp som ofta har en begränsad ekonomi - att köpa böcker. En anställd på Anderssons Bokhandel tror att detta stämmer. I övrigt är det allt från barnfamiljer till pensionerade som besöker bokhandlarna under reaveckorna. Det är en bokfest för alla.
    

Det populäraste böckerna

 

En trend på bokrean verkar enligt de anställda på bokhandlarna vara kokböcker och skönlitteratur. De mest populära är de relativt nyutkomna och som egentligen inte borde vara med på bokrean, som Leif GW Perssons Den sanna historien om Pinocchios näsa, berättar en anställd på Anderssons Bokhandel.Det som är unikt med just Anderssons är att det här året under en vecka hade 40 % rabatt på hela sortimentet.
    Vi ser många populära och omtalade böcker på bokrean, som Femtio nyanser av honom av E. L. James och hela Torka aldrig tårar utan handskar-triloginav Jonas Gardell. Vi har båda läst Torka aldrig tårar utan handskar och är glada att den finns på rean, så att fler kan få ta del av Gardells starka skildring av en förmörkad del av vår historia.Del 3 av trilogin, Döden, har fått mycket bra kritik. Bland annat skriver Paulina Helgeson på SvD Kultur att Torka aldrig tårar utan handskar är ett storverk.
    Hypet kring bokrean håller på i runt två veckor, men rean tar slut när böckerna tar slut.
- Om man har is i magen kan man tokfynda på slutet när priserna sjunker ännu mer, men om man verkligen vill ha en viss bok för man inte vänta för länge eftersom att de tar slut, råder de anställda på Akademibokhandeln.
    Två veckor har snart gått. Skynda er ner på stan!


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin