De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Kladdkaketestfest


Tina Johansson 2012-03-09

Mums.
Bild:Jenny Nilsson
Mums.

Den klassiska sockerbomben V.S ett fettsnålt GI-alternativ. Kan en kladdig dessert vara både god och nyttig? Fikaexperterna Tina och Jenny ville få detta bekräftat, en gång för alla.

Att kladdkaka är ett otroligt gott bakverk, som vem som helst kan sno ihop på en halvtimme, är välkänt och mycket uppskattat. Att kladdkaka dessvärre är fruktansvärt onyttigt, fyllt med mängder av socker och fett, är inte heller någon nyhet. Detta är dock lätt att glömma bort, då smaken är helt underbart otrolig. Den kladdiga fyllningen som långsamt smälter på tungan för tankarna till en bättre värld.
Med tanke på sin hälsa kan det vara bra att testa på lite nyttigare alternativ och se om det faller en i smaken. Man kan byta ut vanligt strösocker mot andra sockerarter, som sukrin eller fruktsocker. I stället för flottigt margarin kan man använda en fräsch Kesella från mejerihyllan. Genast kan du njuta av din efterrätt eller fikastund med gott samvete.

Här är receptet till originalet:
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
3 dl socker
1 krm salt
100 gram margarin

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och rör om. Smöra in en form med löstagbar kant.
Strö rikligt med ströbröd. Häll i den goda smeten i den bröade formen. Ställ in formen i mitten av ugnen. Låt gräddas i ungefär en kvart på 200 grader. Peta med något vasst innan du tar ut den, för att se så att konsistensen är kladdig, men inte rinnig. Toppa med en klick grädde, florsocker och kanske lite chokladsås. N-J-U-T!



Nyttiga varianten.
Bild:Tina Johansson
Nyttiga varianten.

Den socker- och fettsnåla varianten:
3 ägg
2,5 dl fruktsocker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
3/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 gram kesella

Blanda de torra ingredienserna i en skål och de flytande i en annan. Blanda sedan allt i samma skål. Häll i smeten i en bröad form, och ställ in ugnen. Låt stå i 30 min tills smeten jäst. Servera med glass eller grädde om du vill.

Vi föredrar den onyttiga varianten, framför den nyttiga som innehöll för lite socker för vår smak. Men smaken är som baken: delad! Du som inte är ett fan av sockersöta delikatesser kan nog absolut uppskatta den andra kakan. Prova gärna själv och se vad DU tycker!

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin