De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Så får du studiebidraget att räcka längre!


Tina Johansson 2012-05-23

Bild:Tina Johansson

1050 kronor. Varken mer eller mindre trillar in på kontot varje månad. Många tycker att studiebidraget borde höjas för att täcka alla utgifter till nödvändiga och onödiga saker. Just nu kan vi inte göra så mycket för att höja det, men det går (med lite planering) att leva på sitt studiebidrag. Här är ett gäng tips som är användbara för att överleva ännu en månad på smartaste sätt!

 

Skippa fikan!

Klart du ska unna dig en god fika på ett mysigt cafe när det är fredag, men på vardagarna kan du försöka undvika det. Du vinner på det i längden! En fika är oftast inte så billig och som man brukar säga: många bäckar små…

 

Gör en budgetplan

I början av månaden bestämmer du hur mycket pengar du ska lägga på kläder, mat och nöjen och övrigt. Skriv ned detta och försök hålla dig till budgeten. Det finns många appar som vill hjälpa dig med din budget. En app som heter "Smart Budget" är grymt bra.

 
Spara

Ett sparkonto kan vara ett alternativ, men också att bestämma en fast summa varje månad som du inte använder. Förslagsvis 100 svenska riksdaler brukar vara lagom. Tänk också på att oväntade utgifter kan dyka upp och då är det alltid bra att ha lite cash på lager. 

 

Kläder och accesoarer

Handla kläder secondhand eller när butikerna skyltar med "sale" Lägg lite extra pengar på basplagg, det vinner du på i längden. Jeans, ytterplagg och skor är bra exempel på sådant. Kläder du bara ska använda för en festkväll, köper du på rea.

 

Träna gratis

Snöra på dig löparskorna och dra ut i skogen för en härlig löprunda. Gillar du inte att springa kan du alltid cykla eller gå, ta med dig en vän så blir det extra kul.

 

Använd studentkortet Mecenat

Låt det inte ligga och skräpa hemma, utan använd det flitigt. Surfa in på hemsidan och checka rabatterna.

http://www.mecenat.se/

 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin