De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Ledigt från julledigheten

Artiklar

Ledigt från julledigheten


Tilda Ekman 2016-12-12


Juletider närmar sig och det går inte att undvika någonstans. I princip alla sammanhang ses julen som en underbar högtid, men trots detta lämnar många av oss svenskar landet över julhelgen.

Hur kommer det sig egentligen?

Personligen hade jag lovat mig själv att inte lyssna på julmusik innan december, men på alla caféer i stan spelades ”Fairytale of New York” och redan i November började jag alltså nynna på julsångerna. Det går inte att undvika julen, hur mycket man än försöker. Affärer hetsar om julklappar, spårvagnarna har tomteluvor och julgranar pryds runt om i stan. Samtidigt som julhetsen fyller varenda kvadratmeter av Sverige, väljer faktiskt fler och fler svenskar spendera december i värmen. Undersökningar har visat att runt 300 000 svenskar valde att fly utomlands 2013, en ökning på nästan 10%. Vad är orsakerna till att allt fler lämnar landet för varmare breddgrader?

Jag personligen är en julsvikare, inom två veckor lämnar jag Sverige för palmer, sol och bad. Resan sker tillsammans med min familj och främst på min mammas initiativ. Hon är nämligen en av de 300 000 svenskar som inte älskar julen mest av allt i hela världen.
- Det är så mycket stress. Julklappar ska köpas, huset ska pyntas och så ska all mat lagas. Det blir bara jobbigt!


Men är det inte lite mysigt då?
- Jo, det är klart det är trevligt på själva julafton men all tid därinnan är bara en jävla hets. Det ska bli skönt att bara släppa allt i år och verkligen koppla av.

 

Är det verkligen värt att vi hetsar sönder en högtid så mycket att vi inte längre vill fira den? Varför kan inte julen vara en tid till avkoppling och en möjlighet att få spendera tid tillsammans med dem vi älskar. Jag träffar Emilia, julentusiast, den första december när snön faller. Vi dricker te och äter pepparkakor. Kan hon, som verkligen älskar julen, förstå att den kan få motsatt effekt såsom att de mysiga pepparkaksbaken bara leder till ytterligare ett stressmoment. Hon tänker efter en stund men svarar sedan.
- Jag tror att många vill resa bort för att verkligen njuta av julen. Julen är fantastisk enligt mig men jag förstår att många vill undvika stressen den kan innebära!

Det julen handlar om är ju att vara med sina nära och kära, att visa kärlek till sin omgivning. Egentligen är ju allt pynt, all mat och alla julklappar bara tillskott till det som egentligen betyder något - nämligen omtanke och kärlek.
Det bästa med julen är ju att man får umgås med familj, släkt och vänner. Att alla är samlade tillsammans på ett ställe och alla är glada!


Skulle du kunna tänka dig att åka ifrån Sverige, trots att du tycker julen är fantastisk?
- Om familjen är med skulle jag faktiskt kunna tänka mig det! Om det inte fanns någon hets skulle det kanske vara lättare att bara umgås på riktigt utan att tänka på massa annat!


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin