De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Många prov skapar stress 

Artiklar

Många prov skapar stress

 


Judith Bjuvander 2021-10-27

Amanda går samhällbeteende i trean och tycker stressen har påverkat henne stort.
Bild:Judith Bjuvander Rosén
Amanda går samhällbeteende i trean och tycker stressen har påverkat henne stort.

Skolan har en stor påverkan på ungdomar. Det kan både vara positivt och negativt. Hur påverkar skolan ungdomars psykiska hälsa? Kuratorn Anna-Karin tycker att skolan är en friskhetsfaktor men på samma gång väldigt stressig. 

 

Skolan påverkar elever på olika sätt. Vissa tycker att skolan är en trygghet andra tycker den är stressig och ångestframkallande. Både Tintin från årskurs 1 och Amanda från årskurs 3 tycker att skolan skapar mycket stress för dem. 


Tintin tar upp att det är jobbigt är att hitta sin trygghet i skolan. 

– Det kan kännas jobbigt ibland med att passa in bland de andra och känna att man har sin säkerhet. 

Hon kan även känna att det är svårt att balansera sitt liv i skolan med livet utanför skolan. Ibland har hon så mycket läxor att hon inte ens hinner med sina egna intressen. 


För Amanda har situationen sett väldigt lika ut. Hennes press för att klara sig bra i skolan har lett till en del väldigt mörka perioder. Hennes övertänkande ökar och hon börjar ifrågasätta sin egna livssituation och hur hennes framtidsplaner kommer att se ut. Hon känner att stressen ibland får en motsatt effekt alltså att den är så stor att hon inte orkar ta tag i skolarbetet. 

– Istället sitter jag och tröstäter och spelar. 

Både Amanda och Tintin tror att skolan skulle gå mycket bättre om lärarna samtalar mer med varandra kring att planera prov och inlämningar så att det blir rimligt för elever att hantera det. 

– Oftast kommer proven på samma vecka och man hinner inte plugga på proven så mycket som man vill och det leder till att man inte får betygen man vill ha, säger Amanda. 

Båda eleverna tycker att de själv har ett ansvar när det kommer till att ta tag i pluggandet. Tintin anser att det är viktigt att ha en öppen kommunikation med lärarna för att kunna förstå varandra och anpassa efter vad man klara av. 

Anna-Karin som är kuratorn på De Geergymnasiet. Hon berättar att det är 3-4 elever om dan som kommer till henne. Hennes bild av skolan är att det är en friskhetsfaktor där man får en chans till att socialisera sig och vara med kompisar. Hon tycker även skolan är bra för elever att ha rutiner. Men hon anser även att skolan kan vara väldigt stressig.

– Det kan bli väldigt många prov på samma gång men det är även lite svårt att lösa då alla kurser börjar samtidigt. 

Hon tycker också det är väldigt viktigt att vara öppen med sina lärare och prata med de för att komma på lösningar.

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin