De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Mårtens hemliga kärlek

Artiklar

Mårtens hemliga kärlek


Alicia Andersson, Klara Jonson 2017-05-03



De Geergymnasiet är mest känt för sin bevarade historia. Vi har fått möjligheten att ta en titt på en av de bevarade rummen på skolan, det gamla biblioteket. Detta rum med mystisk karaktär är inte bara välbevarat för utseendets skull, utan också för det stora kulturella värde som finns i böcker och material inne i tidskapseln.

 

Vi har fått hjälp av Mårten Hagelin som är experten på skolan när det gäller gammalt material. Mårten är en ståtlig man med fräck stil. Man känner oftast igen honom på hans gammaldagsa stil med krullad mustasch och finputsade skor. Mårten tycker att värdet i biblioteket inte går att värdera pengar, eftersom det är kunskapen i rummet som betyder något.
- Många utav böckerna är unika, vissa av dom kan man inte ens hitta på internet idag.


Mårten har hjälpt oss med att få fram information om skolan genom gamla arkiv han har sparat. Och det visar sig att den 150 år gamla skolan som är en del av vår vardag, inte alltid sett ut som den gör idag. Skolan behövde år 1912 en större yta, därför byggdes en övervåning för elevantalet ökade kraftigt. I och med renoveringen som skedde kom det till ett bibliotek som har funnits sedan förnyelsen på skolan. Så biblioteket är bevarat från 1912, och redan då kallades rummet för “gamla biblioteket”

Böckerna som finns här har donerats eller köpts in av skolan. Eftersom man läste mycket latin och grekiska förr så är de flesta böcker skrivna på de språken, och under början av 1900-talet slutade man med de och det var då dessa böcker blev inaktuella.


Men i biblioteket kan man inte bara hitta värdefulla böcker. Det finns också mycket speciella tavlor. Dessa tavlor är speciella just för att det är den gamle lärkan Albert Engström som målat dem. Albert Engström var en författare som levde på 1870- talet. Han var känd i hela Sverige med sina skämtteckningar. Men enligt Mårten hade han ingen konstnärlig talang.
- Han blev ledamot av Svenska akademien år 1922, vilket är stort, sen kanske han inte var sådär jättebra på att måla.   


Mårten har under många år samlat på sig information från till exempel gamla skrifter och årsböcker från så långt bak i tiden som 1874, som han har funnit på olika platser, bland annat här på De Geer. Årsböckerna visade sig innehålla mycket, allt ifrån hur scheman såg ut, vilka lärare och rektorer som arbetade på läroverket och vilka kurser det fanns att läsa. Något som även fanns i årsböckerna var när renoveringar gjorts på skolan ända fram till år 1960.


Nästa år, alltså år 2018, är det 150-års jubileum för De Geergymnasiet.
- Det ser jag verkligen fram emot, säger Mårten stolt.






Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin