De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Norrköpings nya producent


Samuel Lundborg 2019-12-05



Marcus Norén är en 18 årig grabb som går tredje året på Kungsgårdsgymnasiet, men han är även en musikproducent som gör ett namn för sig själv. Han går under sitt producent namn “Mack One” och har med en kompis ett bolag där de säljer beats och andra tjänster inom musikbranschen. Han är självlärd inom digitalt musikskapande och allt det han åstadkommit har han gjort i sin studio hemma.

 

Jag träffar Marcus i hemma hos honom i hans egen skapade studio med stora högtalare, keyboards, mixerbord, mikrofoner med en akustisk gitarr som hänger i ett ställ på väggen. Han är mitt uppe i ett nästan färdigt projekt han visar mig. Rummet är belyst i olika färger och en fläkt håller rummet svalt. Jag sätter mig ner bredvid honom och han visar mig ett projekt han håller på med. Han berättar att han håller på med ett så kallat “type beat”, vilket är en beat som man försöker efterlikna en stor artists stil på beats.


Marcus berättar för mig att redan så tidigt som barn väcktes hans intresse för musik.


-N
är jag var liten så tog min farfar fram en gitarr och jag vart sjukt imponerad om hur en gitarr kunde skapa olika toner så det lät bra. Dagen efter det gick jag själv och köpte min första gitarr, den kommer  jag ihåg, det vart en spansk nylonsträngad gitarr av märket cataluña. Efter de så tog direkt musikkarriären fart när jag började gå på gitarrkurser och lärde mig mina första låtar. 

 

Marcus fortsatte spela gitarr, men han började tröttna och han ville prova att utveckla sin musikaliska sida.


-Efter några år vart jag intresserad av att producera hela låtar själv och inte bara spela ett instrument så ja köpte mitt första musik datorprogram. Sen 2014 har jag suttit fast i att skapa min egna musik och har aldrig slutat. Det gick väldigt trögt i början och att lära sig allting var något av de jobbigaste jag gjort, men jag är väldigt glad att jag gjorde de



 Det var efter hård inlärning av programmet “Fl Studio” Marcus märkte att han faktiskt kunde göra något seriöst av den hobbyn han lärt sig på egen hand, och han såg även en möjlighet att göra något större av det hela. 


-
För ungefär 2 år sedan fick jag reda på att en kompis till mig också har producerat i flera år så vi slog ihop och bildade en gruppering där vi skapade musik tillsammans. 



Marcus ville nå ut med sin musik till folk och samtidigt kunna tjäna lite på det, så med sin vän startade de ett bolag. Bolaget de har heter “No label Productions” och tillsammans säljer de helhetslösningar för de som behöver hjälp med musiken. De erbjuder bland annat mixning och mastering utöver deras egenproducerade beats.


-När vi sålde våran första musik så insåg vi att vi faktiskt behövde ha ett namn bakom det hela som vi kunde bygga allting runtom. Det är också enklare att marknadsföra ett bolag än att marknadsföra oss själva som privatpersoner. Nu om de ser våran musik tänker de på företaget och inte oss vilket är väldigt skönt. 




Jag frågar Marcus om man kan lyssna på deras musik någonstans och han berättar att man kan gå in på deras Soundcloud eller Youtube där dom heter NO LABEL PRODUCTIONS. Jag frågar även om de har någon musik med någon artist och han berättar för mig att det är en del på gång.


-Vi har gjort en del låtar med lokala artister som vi skött inspelningar, produktion samt mixning och mastering på, det har varit projekt som sedan släppts på spotify och andra streaming tjänster. Vi har också blivit inhyrda att hjälpa till vid inspelningar och sköta mixning samt mastring där personer har hört av sig och erbjudit pengar för att vi ska hjälpa till. Vi sitter och producerar beats dagligen som oftast ska säljas ut till personer runt om i hela världen. 



Nu har de en helt egen hemsida och konton på sociala medier, men allting är inte alltid lika enkelt som det låter i musikbranschen. I början ska man nå ut till folket och göra ett namn för sig själv. Det gäller att vara konstant med produceringen, alltid uppdatera, och samtidigt vara ny med att låta annorlunda.


-De svåraste motgångarna skulle jag säga är de dagarna man har ett så kallat beatblock, beatblock är när man är helt tom på idéer eller har slut på motivation att skapa något. Man sätter sig och vill göra musik men det slutar tillslut med att man inte har kommit fram till någonting. Det har också varit väldigt svårt att locka till sig kunder som kan tänka sig köpa någon av våra tjänster till en början. Det var riktigt tufft att bygga upp sin följar bas. 



Marcus nära vän Anton Da Silva berättar lite för mig om hur han knappt såg Marcus någon annanstans än hemma på rummet när musik produceringen tog fart.


-Han satt inomhus och proddade hela tiden, man hittade honom alltid framför datorn och lärde sig nya saker. Jag proddar lite själv och Macke har lärt mig väldigt mycket av det jag kan. Han har utvecklats väldigt mycket sen starten, i början lät det inte så bra och de var lite tråkigt men nu är det bra på riktigt. Det har varit roligt att se honom utvecklas och jag hoppas han samarbetar med någon och får ut en låt som slår igenom


Marcus försöker förklara för mig hur det går till när man skapar musik men trots hans försök till att göra det mindre invecklat blir jag inget klokare än vad jag var innan. Jag blir fascinerad av hur det går till och hur duktig han är på att skapamusik. Att ha skapat ett bolag och bara genom sociala medier marknadsfört det är väldigt imponerande för en 18 åring. Jag frågar honom vad de har för framtidsplaner och Marcus berättar att de hoppas på att de ska slå igenom på riktigt och få en öppning in i den stora musikvärlden. Jag tvivlar inte en sekund att vi snart kommer kunna höra Mack One i låtar som ligger på topplistor.

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin