De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Nybakat och gott på De Geer

Artiklar

Nybakat och gott på De Geer


Lia Johansson 2020-11-02


Förra läsåret öppnades det en ny inriktning på De Geergymnasiet. Bageri och Konditori på Restaurang och Livsmedelsprogrammet. Läraren Andreas och eleven Stephanie berättar mer. 


Inriktningen Bageri och Konditori har funnits på De Geer sedan förra läsåret. Under omvalsperioden, då man kan göra om sina gymnasieval, var det en annan skola där inriktningen fanns som lade ner.

 - Då valde vi att starta upp här istället, berättar Andreas Franzén som är lärare på bageri och konditori.


Som elev på inriktningen får man alltså lära sig om både bageri och konditori.

 - Eleverna blir inte det ena eller det andra, de får båda behörigheterna, säger Andreas. 

Eleverna gör allt från att göra choklad och konfektyr, till att baka matbröd, tårtor och bullar. De som går i årskurs två jobbar praktiskt två dagar i veckan, och de som går i årskurs tre jobbar praktiskt tre till fyra dagar i veckan. Utöver det har de vanliga lektioner. Förutom allt praktiskt arbete som de gör i skolan har de även 15 veckors APL, det vill säga praktik på en arbetsplats, som är utspritt över de tre åren. 

 - Det är roligt när eleverna kommer tillbaka från en bra APL där de kanske fått extrajobb, och att då se att de verkligen blivit upplyfta av det, tycker Andreas. 


Andreas berättar att inriktningen successivt har levt upp till hans förväntningar, eftersom de med tiden har skaffat sig en komplett utrustning som möjliggör att göra allt de vill. 

 - Vi har gjort stora investeringar i utrustning, som exempelvis en kavlingsmaskin, en stenugn och bagerivagnar.  


Stephanie i RL19 går andra året på Restaurang och Livsmedelsprogrammet, med inriktning Bageri och Konditori. 

 - Jag valde inriktningen för att jag tycker att det är kul att baka och att lära mig nya saker inom bakning, berättar hon. 


Det svåraste på inriktningen är enligt Stephanie att rulla ut långa längder av deg, trots att det kanske inte låter så svårt. Men det kräver mer teknik än vad man tror. 


Stephanie tycker att det är roligast att göra exempelvis bakelser, tårtor och kakor. Extra nöjd med resultatet blev hon när de bakade kolasnittar. Om två år, när hon slutat på De Geer, tänker hon sig att hon ska fortsätta inom branschen.

 - Jag ska nog söka jobb på ett bageri eller konditori. 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin