De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Prästens vardag


Jhoel Karlsson 2022-02-10

Att vara präst kan vara kämpigt ibland eftersom man konstant har ett fullt schema men enligt prästen Margareta Hagberg så är det ett äventyr varje dag och man vet aldrig vad som kommer hända.  

 

Kyrkan är knäpptyst och det enda ljudet man hör är från Margareta när hon läser ett stycke ur Bibeln. Efter det så ringer kyrkklockorna och alla i kyrkan ställer sig upp för att sjunga en psalm.

 

Margareta Hagberg är en präst som jobbar i Kolmårdens församling och är bosatt i Norrköping. Hon gillar att resa men också att vara hemma och läsa en bra bok. Det är en solig dag och i församlingshemmet så sitter Margareta och dricker te under intervjun.

 

-Att bli präst var något som växte fram under lång tid. Jag har alltid haft en tro på Gud och tyckt om att gå i kyrkan, redan som liten. Jag har sjungit i kyrkokör under många år, och varit med i scouterna i kyrkan. Långsamt under åren kom en längtan efter att bli präst.

 

Margareta ångrar inte att hon blev präst alls eftersom hon kände att det var hennes kallelse i livet och än idag går hon till jobbet med glädje. Många präster har oftast vetat ända sen de var unga att de skulle vilja bli det och har oftast någon sorts stark koppling till kyrkan.  

 

Att älska sitt jobb

-Jag älskar mitt jobb av många anledningar. Dels för att jag såklart får sprida det kristna budskapet, som ju är den viktigaste uppgiften. Sen tycker jag också väldigt mycket om att möta människor – både i glädje och sorg. Jobbet är väldigt varierande och den ena dagen är aldrig den andra lik.


Hon berättar med att hon har väldigt många olika uppgifter såsom dop, bröllop, begravningar och gudstjänster. Jobbet är roligt och varierande men det finns också några nackdelar som inte är så roliga. “-Det är svårt att koppla bort jobbet ibland.”. Prästyrket är ökänt för att det tar upp ens fritid och blir en stor del av ens liv eftersom man kan inte sluta vara präst bara för att jobbdagen är slut.

 

- Det kan vara att jobbet ofta blir ”gränslöst”. Dvs, det är inget 9-5 jobb utan man är alltid präst, även när man är ledig. Då kan det vara svårt att släppa jobbet och man svarar på mail  t ex en fredagskväll, när någon vill ha ett svar med en gång. 

 

Det är inte alltid lätt att vara präst berättar Margareta men hon ångrar inte en dag att hon valde att utbilda sig till det säger hon med ett leende medans hon rör om i sitt te.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin