De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Hon älskar sena kvällar i verkstaden


Olivia Lindecrantz 2017-02-08


När de flesta frossar chips och godis om helgerna sitter Vendela hemma i Gusum, äter Propud och röda vindruvor. För Vendela är ett hälsosamt liv A och O.  


För ett år sedan var Vendela ett riktigt godistroll men en dag slutade hon att äta godis och alla sötsaker som hör därtill. Hon ville bli mer hälsosam. Hennes mormor sa att om man är utan någonting i tre veckor så tappar man suget efter det.
- Många tror att jag saknar smaken av sötsaker och choklad, men det gör jag inte. Jag vågar nästan inte äta choklad, eftersom jag är rädd att jag ska falla tillbaka till “sockerberoendet”.

Samtidigt som Vendela blev fri från sockerberoendet så öppnades en helt ny värld inom träningen. Hon blev motiverad till att träna och tillsammans med några vänner köpte hon gymkort på gymmet i Valdemarsvik.
- Det känns skönt att gå till gymmet och känslan efteråt är alltid bra. Men vissa dagar är jag omotiverad och vill hellre stanna hemma, som när jag kommer hem trött efter skolan.
Hon kan nästan känna lite ångest om hon inte tränar.

För många ungdomar som tränar, är det i grund och botten alla dessa ideal som snurrar runt på internet som gör att man kan känna ångest eller press. Ideal som man kan se i reklam, där det enda som visas är det “perfekta” och ofta är det ideal som inte är värda att ta efter.
- Jag har inte varit ifrån träningen någon längre period, mer än när jag rest. Det är nog mest att jag tänker väldigt mycket på träningen och kan ha svårt att få träningen ur huvudet.
- Jag älskar att röra på mig och jag mår bra av att träna.  


Vendelas sommar bestod till större del av utflykter, träning och sena kvällar i verkstaden med sina närmsta killkompisar och sin pojkvän, Oscar.  
Det är inte många tjejer i Vendelas ålder som har en fyrhjuling hemma.
Hon skulle köpa en crossmoppe, men det fick bli en fyrhjuling istället.  
- Jag använder den när jag åker till kompisar och gymmet och jag lääängtar tills jag fyller 18 år och får ta körkort och köpa en egen bil.
De bor alla på landet så de åker till någons verkstad och meckar med traktorer och andra fordon.
- Målet är alltid att få något fixat och det är inte alltid jag som gör så mycket.
Det är både mysigt, kul och hon känner sig verkligen hemma där, med de människor hon bryr sig mycket om.


Vendela Elisabet Berg är född 10/4 - 2000 och bor tillsammans med sin mamma i Gusum, utanför Söderköping. Hennes storasyster har flyttat till Uppsala och hennes pappa bor i Örebro. Hon går på De Geergymnasiet i Norrköping, samhäll med mediainriktning.
Vendela är en uppmärksam tjej som vet vad hon vill.

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin