De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Urmakeri - en livsstil

 


Karin Ortlieb Larsson 2014-11-14


Man har en plan om sin framtid och vad man vill arbeta med när man är liten men det kan ändras snabbt. Det gjorde det för Ingemar Danielsson. Han ändrade sig och blev urmakare. Idag så har han en egen liten butik där han lagar och säljer olika sorters klockor.


Tickande ljud fyller mina öron och ögonen tar upp varenda klocka som sitter på väggarna. Olika sorters klockor och glasmontrar fyllda med klockor fyller rummet. Ingemar sitter inne i den lilla verkstaden och försöker koncentrerat att laga en stor guldfärgad klocka.  Kollar man på hur många urmakare det finns idag så kan man se att antalet har sjunkit:
-När jag började i det här yrket så var vi 1200 stjärnmakare. Idag är ungefär vi 100 stycken, berättar Ingemar.


Mästarprov och välutbildade urmakare 
Ingemar började en gång i tiden på en skola i Linköping som instrumentmakare för hans föräldrar tyckte han var lite pysslig men det blev så att han blev en urmakare istället. 

Utbildningen för att kunna bli en urmakare är treårig och skolan finns endast i Borensberg, Motala. Efter sex år i yrket kan man avlägga ett mästarprov. Det är ungefär 50 sökande men endast 12 elever utav de 50 antas till den enda utbildningen i Sverige. 

Efter examen väntar en god arbetsmarknad, både i Sverige och utomlands. 

Behovet av välutbildade urmakare är mycket stort i hela världen. Yrket kan ses som ‘nördigt’ men det har genom åren blivit mer populärt bland unga människor. Många av urmakarna är egenföretagare. Ingemar är en av dem som är egenföretagare och har en butik nere på på stan mellan Spiralen och Linden. 

Ingemar har arbetat och arbetar med olika sorters klockor. Han lagar pendyler, bordsur, skeppsur, årsur och armbandsur. Både mekaniskt och digitalt. Han servar och lagar det mesta i klockväg. Från dyra klockor som en Rolex till mindre dyra klockor som kan vara ett armbandsur från Rusta. Just nu sitter han med ett guldigt bordsur och försöker koncentrerat att laga den.


Noggrant och pyssligt
Det sägs att det finns fem egenskaper som är måsten när man ska arbeta som urmakare. Stadig på handen för man arbetar med mycket små detaljer. Ha tålamod och bra koncentration. Bra precision och riktigt god syn. Jag kollar på när Ingemar sitter och arbetar och det jag ser är att egenskaperna sitter. Han kollar koncentrerar på klockan och försöker noggrant att sätta dit en del som ska sitta på klockan. 

Verkstaden är fylld av olika sorters klockor som både sitter på väggarna och som står på arbetsbänkarna. Lådor fyllda med armbandsur och kartonger med små små olika sorters delar står framme. Hela tiden fylls öronen med tickande ljud och med småprat utifrån butiken mellan kund och kassabiträdet. 


En livsstil
Ena kassabiträdet kommer in i verkstaden och börjar småprata med Ingemar om en klocka. Jag passar på att kolla mig lite runt och ser att det finns en vägg till med flera andra klockor som tickar och högar med olika sorters böcker. Böckerna handlar mest om klockor och ligger slarvigt i olika högar. Klockorna står i oordning på en bänk och tickar högljutt. 

Arbetet är svårt om man inte har ett mekaniskt sinne. Vissa gillar datorer och andra gillar mekanik. En del gillar andra datorer men det gör inte Ingemar. Vi har olika sinnen så alla vi tycker om olika.
- Ja det har blivit en livsstil så det är mycket intresse och yrke så det är klart att jag måste tycka om det för annars vill man inte gå hit, berättar Ingemar.  


Digitalt slår igenom
För ungefär 30-40 år sedan så slog de digitala klockorna igenom då den första James Bond filmen visades och då skulle alla ha digitala klockor. Då slog den digitala klockan igenom. 
-Första gången James Bond visades på en bioduk, då skulle alla ha en likadan klocka som James Bond och som lyste rött. Då var det populärt med digitalt då han visade upp det på bioduken, berättar Ingemar. 

Analogt är mer populärt medan digitalt är inte lika populärt nu: 
-Nej det är inte så mycket digitalt just nu. Det har varit en period men nu är det inte lika mycket, säger Ingemar.

Ingemar reser sig upp och går bort mot en hylla med olika sorters böcker och tidningar. Han tar fram en speciell tidning och räcker mig den. I tidningen finns det olika sorters dyra klockor. Han förklarar vad de olika heter och varför vissa ser ut som dom gör. 


Stolt och specialdesignad
När jag frågar vilken som är hans favoritklocka så visar han stolt upp sin klocka som han har på armen och visar noga hur den funkar. En häftig svart klocka med en blå bakgrund som det endast finns ett enda exemplar av och det exemplaret har Ingemar. Hans klocka är en mekanisk. 

-Det tog tio år att göra så sekundvisarna skulle gå ihop rätt, berättar Ingemar stolt och visar hur cirkeln och kvadraten synkroniserar varandra.


Snälla eller jobbiga
Mötet med olika kunder kan variera. Vissa kunder vågar inte stå för att dom har råkat haft klockan sönder. Enligt dom kunderna så är det butikens fel att klockan gått sönder. Kunden vill inte stå för sin handling eller så kan det vart en olyckshändelse. Det blir mer och mer så för varje år som går. 

Ibland kan det vara så att någon gång om året att det kommer in en kund som är förtvivlad och tror att det är helt hopplöst. När Ingemar då fixar klockan så kan kunden komma tillbaka med blommor eller tårta som tack. 
-Ingen kund är den andra kunden lik brukar jag säga, säger Ingemar och skrattar lätt. 

Ingemar låter mig låna hem ett tjockt häfte om de olika klockorna och visar mig runt i verkstaden och i butiken innan jag ska gå. Han ska sedan återgå till arbetet och fortsätta arbeta med det guldiga bordsuret.  

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin