De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Saga vill förändra världen

Artiklar

Saga vill förändra världen


Olof Rosberg 2013-10-02


Saga Janse Ferko från Ung Vänster Norrköping ser just nu vårt samhället som mörkt och hopplöst, men det hindrar inte Saga från att engagera sig. Sedan tre år försöker hon med Ung Vänster att förändra världen.


 

För Saga så har politiken alltid funnits nära och hemma har politik alltid varit en punkt på dagordningen. Hon har inte tagit med sig alla åsikter hemifrån, utan mycket har kommit själv för Saga.
-Feminismen har jag fått hemifrån och det gjorde att jag valde Ung Vänster då de framstår feministiskt jämfört med de andra ungdomsförbunden.

Ung Vänster blev ett självklart val och 2010 precis efter valet gick hon med. Saga intresserar sig för många politiska frågor och berättar med stor säkerhet om sina åsikter.
-Ingen politisk fråga är mindre viktig än någon annan för mig, men det som berör ungdomar ligger mig alltid varmt om hjärtat, till exempel svårigheten att få egen bostad.  Bostadsbristen och bristen på hyresrätter gör att vi unga tvingas att bo otryggt i andrahandskontrakt.

Saga menar att det som gör Ung Vänster så starkt är att medlemmarna själva utsätts för problemen de pratar om.
-Vi ungdomar drabbas som hårdast av bostadsbristen, arbetslösheten och hur skolan fungerar, det gör att vi vet så mycket mer om vad som pågår till skillnad från alla Sveriges politiker.

Saga säger att hon nog aldrig kommer att sluta vara politiskt aktiv, utan alltid fortsätta vara det på någon nivå.
-Jag tror inte att det bara går att sluta vara aktiv en dag. Man kan inte ge upp kampen så enkelt.

När jag pratar med Saga, märker jag hur mycket det här betyder för henne. Hon berättar med ett leende att hon vill göra så väldigt mycket.
- Jag vill leva i ett samhälle utan orättvisor, där alla har samma värde och rättigheter.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin