« Föreg. Nästa »

Artiklar

Futsal-laget vidare till finalspel efter mirakelmatch

Adrian Libenhed 2012-02-16

På onsdagen spelade De Geergymansiets futsal-lag SM i Mässhallen. 3 matcher skulle spelas, och det var John Bauergymnasiet från Norrköping, Rudbeckskolan från Stockholm samt Upplands-Brogymnasiet, även den belägen i Stockholmsområdet, som stod för motståndet. Sista matchen var en riktig måstematch, och De Geergymnasiet stod för en bragdinsats utan dess like.

Det var i höstas som treorna Kasper Ringqvist och Adam Åström tog över coachandet för De Geergymnasiets futsal-lag. De antog utmaningen att coacha laget som deras projektarbete, och detta är deras första SM som coacher, och tillsammans med lagledaren Niclas Fyrberg har de handplockat laget.
Sextonåriga Christoffer Andersson, som till vardags spelar i IFK Norrköping TE17 blev tillfrågad så sent som för en vecka sedan. Att spela med tvåor och treor är inga problem för honom.
-Det är roligt! Man får en utmaning, säger Christoffer.

Matcherna i Mässhallen var organiserade likt ett gruppspel. Alla lag mötte varandra en gång, och det lag med flest poäng gick vidare till finalspel. Om två lag hamnade på samma poäng är det målskillnad som avgör, vilket senare kom att att visa sig ha en stor betydelse i denna miniturnering.

Första matchen för dagen spelade John Bauergymnasiet och De Geergymnasiet. Detta var på förhand den match som såg ut att bli jämnast, och jämnt blev det.
John Bauer öppnade matchen starkt och nätade redan efter minuten spelad. De Geer kämpade dock på och höll i boll, men några farliga chanser skapades inte.
I andra halvlek var det De Geer som startade starkt. Även där hade ynka minuten gått när det blev mål, och det var Franko Moreno som satte kvitteringsmålet, och De Geer hade fått hoppet tillbaka. Nu hade båda lagen många chanser, men John Bauer var ändå närmast. Ett dunderskott höll på att ge John Bauer ledningen, men De Geer räddades av stolpen. Matchen slutade oavgjort och enligt coacherna var deras insats inte övertygande.

I De Geers andra match stod Upplands-Brogymnasiet för motståndet. De Geer skapade väldigt många chanser och dominerade spelet, och efter en och en halv minut spelade gjorde Jesper Svensson 1-0. Innan halvlekens slut utökade Ken Sema resultatet till 2-0.
I andra halvleken var det länge mållöst, men med 5 minuter kvar satte Haris Sijaric De Geers tredje mål. Jesper Svensson höll sig framme igen och satte 4-0 med två minuter kvar av matchen. Upplands-Bro fick dock in ett reduceringsmål och matchen slutade 4-1.

John Bauer hade nu två matcher i rad att spela, och första matchen slutade 7-1 till John Bauer. Norrköpingsskolorna hade nu lika många matcher spelade, men John Bauer hade 3 mål fler gjorda än De Geer, och var alltså vidare till finalspel i det läget. Men båda skolorna hade varsin match kvar att spela, och efter John Bauers sista match var De Geers chans att gå vidare nästintill obefintlig. John Bauer spelade mot Rudbecksskolam, och gick segrande ut matchen med 10 mål mot 0. De Geer behövde alltså vinna med 14 mål i sista matchen, och turneringen var enligt de flesta redan avgjord. Men De Geer förlorade aldrig hoppet och stod inför en helt otrolig insats!

De Geer ställdes mot Rudbecksskolan i sin sista och avgörande match. Rudbeckseleverna var sugna på revansch efter att ha förlorat med 7-1 mot John Bauer. De Geer behövde i snitt göra ett mål varannan minut för att ta sig vidare, och efter 11 minuter spelade hade De Geer gjort hälften av de behövda målen. Efter ett sent reduceringsmål slutade första halvlek 9-1 till De Geer. Läget hade nu förändrats och 6 mål behövdes i andra halvlek för att ta De Geer vidare till finalspel.

De Geer pressade högt och bara ett par sekunder efter att domaren blåst i pipan för att sätta igång andra halvlek satte De Geer sitt tionde mål. Även det elfte, tolfte och trettonde målet kom, och nu återstod det att göra 2 mål för att ta sig vidare. Med ett par minuter återstående kom det fjortonde målet och nu krigade De Geer stenhårt för att få in det sista målet. Det var ingen kamp mot motståndarlaget, utan kampen stod mellan De Geer och klockan.

Med 10 sekunder kvar såg hoppet dött ut. Ett enda mål från att gå vidare. Så nära men ändå så långt bort. Då fick De Geers målvakt Christoffer Hagsell chansen att sätta igång spelet och med bara ett par sekunder kvar av matchen skickade han upp bollen mot straffområdet helt på måfå. Det som hände sedan är svårt att förklara med ord. Man måste ha varit på plats för att uppleva det!
Bollen touchade en försvarare från Upplands-Bro och studsade (o)tursamt ner mellan benen på bortalagets målvakt och nu var det ett faktum. De Geer hade gått vidare! Spelarna var utom sig av glädje. Spelarna och lagledarna sprang in på planen och kramade varandra och firade. De hade lyckats med det omöjliga. De kunde knappt tro att det var sant. Publiken kunde knappt tro att det var sant. Jag kunde knappt tro att det var sant. I absolut sista sekunden hade De Geer fått det avgörande målet.
-Den sista matchen var bragdartad, en fantastisk insats med ett overkligt slut, säger coach Kasper Ringqvist efter matchen. Jag kan inte göra något annat än att hålla med.

Vi gratulerar spelarna till deras framgångar och tackar så mycket för en härlig dag med vacker fotboll. Vi önskar De Geers futsal-lag all lycka i framtiden!