De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Sverige, ett jämnlikt land? 

Artiklar

Sverige, ett jämnlikt land? 


Dennis Karlsson 2014-05-21


Svenskar beskriver ofta Sverige som ett land där alla är jämlika men jag anser verkligen inte att det är så. Det kan vi bara se genom att kolla på valmätningar. Sverigedemokraterna är Sveriges tredje största parti. I vårt samhälle finns än idag, år 2014 mycket rasism, kvinnoförtryck, homofobi, transfobi osv.  Att vara invandrare, kvinna, homosexuell eller transsexuell (o.s.v.) gör det mycket svårare att ta sig fram i samhället idag. Politiker ser dessa problem som sidfrågor, frågor man tar en annan gång, på en annan plats.


Sverigedemokraternas turné i som ska gå i åttio kommuner i Sverige börjar inte så bra, för dem. I Ronneby så blir partiledaren Jimmie Åkesson störd under sitt tal. En liten radiostyrd helikopter kom flygandes med en pizzaslices dinglandes. Sen var det Norrköping på tur, ungefär trehundra motdemonstranter var på plats för att få Jimmie Åkesson och resten av Sverigedemokraterna att inte känna sig välkomna, en av motdemonstranterna var jag. Direkt när Sverigedemokraterna klev fram så välkomnades de med av buande och olika motdemonstranta ramsor. De skreks ’’Inga rasister på våra gator’’ ,’’Fimpa Jimpa’’, ’’Ut med rasisterna, in med feministerna’’, ’’Polisen skyddar framtida hitler’’ och mycket mera. Vi lyckades överrösta Jimmie Åkesson trots att polisen försökte tysta ner oss motdemonstranter gång på gång och flera plockades iväg. Trots demonstationsrätten gäller i Sverige så tystades vi ner av polisen med argumentet ’’De har rätt att framföra deras budskap’’. Det stoppade dock inte oss, vi fortsatte tills Sverigedemokraterna gav sig iväg. En man tog sig även in innanför polisen avspärrningar med målet att slå Jimmie Åkesson eller ta hans glassögon. Dock blev mannen som tog sig in innanför polisens avspärrningar nerbrottad snabbt av polisen. Han är anhållen för försök av misshandel. 

Att vi var fler och starkare än rasisterna (ja, jag anser att sverigedemokrater är rasister), det var endast vi som hördes gav mig så mycket glädje. Folk vågade visa vad de tyckte och visade att de tyckte att Sverigedemokraterna var fel. Något som gjorde mig glad var när en äldre man kom fram och sa ’’Ungdomar, ni skriker för lite’’. 

 

Vi får inte glömma att Sverigedemokraterna driver annan politik än invandrarpolitiken också. Vi glömmer bort förtrycket mot hbtq-människor, funktionshindrade, kvinnor och även andra personer som går mot normerna. Sverigedemokraterna säger inte rakt ut att de hatar invandrare och de andra grupperna utan de säger det med andra ord och mer invecklat. På så sätt så kan Sverigedemokraterna förneka att de är främlingsfientliga eftersom det inte är tillåtet att driva ett främlingsfientligt parti i Sverige. Även fler partier har lyckas etablerat sig i Sverige som t.ex. Svenskarnas parti. 

 

Jag vill avsluta med att uppmana er att vara i hörsalsparken i Norrköping den 22/5 kl 14:00 för att göra motstånd mot Sverigedemokraterna som är på besök, igen.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin